Ο παράδεισος των off-shore στην Αργολίδα

Mε περισσότερες από 200 υπεράκτιες εταιρείες, η τουριστική περιοχή με επίκεντρο το Πόρτο Χέλι θυμίζει φορολογικό παράδεισο. Οι έρευνες των ελεγκτικών Αρχών που ξεκίνησαν πρόσφατα αποκαλύπτουν «όργιο» φοροδιαφυγής με πρωταγωνιστές επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας, κατοίκους άλλων περιοχών, ξένους, ακόμα και ανειδίκευτους εργάτες.

Μεταξύ των λίγων… μυημένων αποκαλείται «ελληνικό Λίχτενσταϊν». Είναι ένας δήμος της Αργολίδας με τόσες πολλές offshore εταιρείες ώστε να αντιστοιχεί μία σε κάθε 25 κατοίκους! Πρόκειται για το Κρανίδι, κοντά στο κοσμικό Πόρτο Χέλι και απέναντι από τις Σπέτσες, που μαζί με τους γύρω οικισμούς έχει 5.000 κατοίκους και είναι έδρα περισσότερων από… 200 offshore.

Αιτία, η δυνατότητα που μέχρι πρόσφατα υπήρχε για «κρυφές» αγοραπωλησίες γης μεγάλης αξίας και μισθώσεις ακινήτων, μέσω αυτών των εταιρειών, χωρίς να καταβάλλονται πάντα οι αναλογούντες φόροι.
Κυρίως όμως, το φαινόμενο φαίνεται να γιγαντώθηκε από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στην τοπική ΔΟΥ υπηρετούν δύο μόνο εφοριακοί, που έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, αφού ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη διεκπεραίωση υποθέσεων για το κοινό που προσέρχεται και δεν προλαβαίνουν να κάνουν παράλληλα και ελέγχους σε εταιρείες!
Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια και που δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος», είναι απίστευτα, καθώς ομάδες ειδικών ελεγκτών με εντολή του Γιάννη Διώτη, ειδικού Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, άρχισαν να κάνουν «φύλλο και φτερό» καθεμία ξεχωριστά τις 200 και πλέον off shore του Κρανιδίου, με προτεραιότητα τις 104 ενεργές σήμερα εταιρείες, αφού πολλές απ’ αυτές, ως ιδιοκτήτριες «φιλέτων» γης και πανάκριβων ακινήτων, θεωρούνται ύποπτες για σωρεία φορολογικών παραβάσεων.

Newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.