Έχουν εντοπιστεί οι πρώτοι πενήντα φοροφυγάδες που έχουν κατακρατήσει από ΦΠΑ ποσά πάνω από 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση και αναμένεται να συλληφθούν από τις αστυνομικές αρχές και να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, όπως προβλέπει η νομοθεσία

Οι πρώτοι πενήντα φοροφυγάδες στη Θεσσαλονίκη που έχουν κατακρατήσει από ΦΠΑ ποσά πάνω από 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση, έχουν εντοπιστεί και κινούνται οι διαδικασίες ώστε να συλληφθούν από τις αστυνομικές αρχές και να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Η κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών έγινε μετά την πρόσφατη εγκύκλιο-οδηγία που στάλθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελή.

Με πρωτοβουλία μάλιστα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρου Τσόγα, που είναι αρμόδιος για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, έγινε προχτές σύσκεψη στην Εισαγγελία στην οποία συμμετείχαν επίσης στελέχη του ΣΔΟΕ και των Ελεγκτικών Κέντρων καθώς και επικεφαλής Εφοριών στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη ιεράρχηση αφορά τις προκλητικές περιπτώσεις φοροφυγάδων που έχουν κατακρατήσει μεγάλα ποσά ΦΠΑ, ΦΚΕ κλπ. από την 1η Απριλίου και μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου Ν.3943/2011 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ποσά που ξεπερνούν τις 75.000 ευρώ για τους οποίους προβλέπεται η σύλληψη και η παραπομπή τους με την αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη δεν έμειναν σε ευχολόγια αλλά παραδόθηκαν και τα πρώτα στοιχεία με τους φοροφυγάδες ώστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των συλλήψεων.

Εγκύκλιος
Με την εγκύκλιο που έστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στα τέλη Σεπτεμβρίου στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ζητούνται φοροδίκες-εξπρές, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφράσει δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας με πρώτο αυτό της Αθήνας, οι οποίοι επικαλούνται αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νόμου, υποστηρίζοντας ότι επικρατεί η σκοπιμότητα αντί της νομιμότητας.

“Σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ κλπ. και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών (από οφειλέτες που προτιμούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τραπεζικές τους καταθέσεις, παρά να εκπληρώνουν τις προς το Δημόσιο υποχρεώσεις τους, εμπαίζοντας τους συνεπείς φορολογούμενους), στα πλαίσια τόσο της γενικής όσο και της ειδικής πρόληψης, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη”, αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Παράλληλα, ο κ. Παντελής έχει ζητήσει από τις κατά τόπους Εισαγγελίες να ορίσουν ιδιαίτερες δικάσιμες στις οποίες θα προσδιορίζονται και θα εκδικάζονται μόνο φορολογικές υποθέσεις και οι συγκεκριμένες με την αυτόφωρη διαδικασία που προαναφέραμε.


Χρήστος Τελίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.