Τα «κρυφά» σημεία της εφεδρείας

Τέσσερις ώρες διήρκησε το χθεσινό έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο αποφασίστηκε η αποχώρηση τριάντα χιλιάδων υπαλλήλων του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός τριμήνου και η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει έναν τρόπο αποχώρησης που δεν θα πολλαπλασιάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Έτσι αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όλοι εκείνοι που απέχουν από τη συνταξιοδότησή τους από 12 έως 24 μήνες με στόχο να φύγουν με αυτό το κριτήριο 18-20.000 υπάλληλοι. Πόσοι ακριβώς μήνες προ της συνταξιοδότησης θα είναι το όριο για την εφεδρεία θα διευκρινιστεί μετά την έρευνα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αν ο στόχος των 20000 εφέδρων επιτευχθεί, για παράδειγμα, στους 12 μήνες δεν θα γίνει περαιτέρω επέκταση στους υπόλοιπους. Ο έφεδροι πάντως θα έχουν δικαίωμα να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα σαν να μην είχαν δεσμούς με τον δημόσιο τομέα.
Μειωμένη αποζημίωση θα πάρουν όσοι απολυθούν μετά το σχέδιο «αποχώρησης» 30000 δημοσίων υπαλλήλων. Αυτοί υπολογίζονται ότι θα προκύψουν από τους οργανισμούς που θα κλείσουν και με αυτή την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο νέος νόμος για τις απολύσεις που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση. Επίσης όσοι μπουν σε εφεδρεία μετά από συγχώνευση οργανισμών, το κριτήριο δεν θα είναι το ηλικιακό όριο, αλλά οι ικανότητες και τα αντικειμενικά κριτήρια εμπειρίας και σπουδών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «η δεξαμενή του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι πολύ μικρή» και οι περαιτέρω μειώσεις προσωπικού θα γίνουν από τον στενό δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση 150000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, αλλά αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι πεπεισμένα ότι θα αγγίξουν το όριο των 200000. Αυτό θα γίνει με τους εξής τρόπους: συνταξιοδότηση, προσλήψεις 1 προς 10, αναδιάρθρωση του κράτους και αξιολόγηση από ξένες εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά στις τελευταίες ημέρες Ρέππας και Βενιζέλος προσπάθησαν να πείσουν την Τρόικα πως επιπλέον μείωση των δημοσίων υπαλλήλων πέραν του ορίου των 200000, θα αποτελέσει πρόβλημα για τη λειτουργία του κράτους, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας, όπως για παράδειγμα του αναγκαίου πολυάριθμου στρατιωτικού προσωπικού, που αγγίζει τις 150000. Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, φαίνεται να γλιτώνει τη βάσανο της εφεδρείας, ωστόσο θα ξεκινήσει «κύμα» μεταθέσεων του πλεονάζοντος προσωπικού ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, που σε άλλη περίπτωση θα γίνονταν προσλήψεις.

Τέλος στο υπουργικό συμβούλιο συμφωνήθηκε να αναλάβουν δράση όλοι οι υπουργοί ώστε να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό. Οι υπηρεσίες κάθε υπουργείου μέχρι στιγμής ή κωλυσιεργούν ή αρνούνται να συνεργαστούν και έτσι για την υλοποίηση του σχεδίου θα πρέπει να υπάρχει επίβλεψη από τους πολιτικούς προϊσταμένους προσωπικά.

www.twitter.com/AndreasBelegris

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.