Την πρώτη αυθεντική φωτογραφία της πλατφόρμας της Noble που βρίσκεται στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ δημοσιεύει η εφημερίδα Πολίτης

Κύπρος: Πρώτη φωτογραφία της ερευνητικής πλατφόρμας

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, φωτογραφίες της πλατφόρμας έχει στη διάθεσή της η αμερικανική εταιρία και οι αρμόδιες κυπριακές αρχές, ωστόσο δεν τις δίνουν στη δημοσιότητα.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι προσπάθειες της να προσεγγίσει το οικόπεδο 12, την «Αφροδίτη», με πλοίο δεν καρποφόρησαν, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί και κυρίως του ναυτικού αποκλεισμού της πλατφόρμας σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων, που εκμηδενίζει τις δυνατότητες φωτογράφησης.

Σήμερα, όμως, η εφημερίδα γράφει ότι είναι σε θέση να δημοσιεύσει για πρώτη φορά φωτογραφίες από τις εργασίες της πλατφόρμας στο κυπριακό οικόπεδο.

Όσον αφορά στις εργασίες, επίσημη ενημέρωση για την πορεία της γεώτρησης δεν υπάρχει, ούτε από την κυπριακή κυβέρνηση ούτε από την ίδια την εταιρεία.

Από τις τελευταίες πληροφορίες, προκύπτει ότι το τρυπάνι έχει φθάσει σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι στο βυθό της «Αφροδίτης» το γεωτρύπανο βρίσκεται σε βάθος περίπου 1.400 μέτρα και απέχει άλλα 2.800 μέτρα από το σημείο, στο οποίο υπολογίζεται ότι βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο προγραμματισμός της Noble δεν προβλέπει σε αυτήν τη φάση προσέγγιση του κοιτάσματος, αλλά μιας περιοχής σε απόσταση περίπου 2.000 μέτρων από το κοίτασμα. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν άλλα 900 μέτρα για να προσεγγίσει το τρυπάνι το σημείο του βυθού από το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ασφαλείς πληροφορίες για τον όγκο και την ποιότητα του κοιτάσματος.

Σε επόμενη φάση των εργασιών το τρυπάνι θα προχωρήσει μέχρι το κοίτασμα, ενώ αργότερα θα επιχειρηθούν και άλλες γεωτρήσεις πλησίον αυτής που πραγματοποιείται τώρα.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν, ακόμα, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, ότι ίσως και εντός της εβδομάδας να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση εργασιών του Noble Homer Ferrington.

Αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται ανακοίνωση για την ύπαρξη ή όχι κοιτάσματος, έστω και αν η Noble είναι βέβαιη ότι η «Αφροδίτη» κρύβει σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου.

Τα δείγματα που λαμβάνονται από τη γεώτρηση -όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ ο διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης- θα αναλυθούν σε εργαστήρια της εταιρείας στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν λεχθεί οτιδήποτε επίσημα για την ποσότητα, την ποιότητα και τις δυνατότητες εμπορίας του φυσικού αερίου.

Τα τελικά αποτελέσματα, που θα σηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης, αναμένονται τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.