Καταγγελίες ότι παραβιάζεται το όριο του «ανέγγιχτου» των 1000 ευρώ μηνιαίως

Κυνήγι ληξιπρόθεσμων οφειλών με κατασχέσεις μισθών στο ΔημόσιοΣε κατασχέσεις μισθών για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο προχωρούν τους τελευταίους μήνες οι εφορίες προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Όμως, με βάση το νόμο και πρόσφατες αποφάσεις η εφορία δεν επιτρέπεται να κατασχέσει μισθό, σύνταξή και ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά τους μισθούς του Δημοσίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) κ. Β. Αλεβιζόπουλος με δηλώσεις του στο Βήμα FM 99,5 κατήγγειλε ότι έχουν γίνει κατασχέσεις σε 20 υπαλλήλους μέχρι αυτή τη στιγμή. Ο ίδιος δήλωσε ότι «η αναλγησία του κράτους συνίσταται στο ότι δεν μπορούν να μείνουν 500-600 ευρώ για να επιβιώσει ένας υπάλληλος. Υπάρχουν δάνεια, παιδιά που σπουδάζουν στην επαρχία και υποχρεώσεις που δεν είναι καθαρά αυτά τα χρήματα που μένουν στους εργαζόμενους και επιπλέον το χαράτσι για τα σπίτια μας, που θα είμαστε σε αδυναμία να το πληρώσουμε, όπως σε αδυναμία θα είμαστε να πληρώσουμε και το φόρο για τους ανέργους του 2010, όπως και η εκκαθάριση του 2011. Υπάρχουν και αποφάσεις από τράπεζες που έρχονταν και έπαιρναν τα χρήματα και ο συνάδελφος χρωστούσε και στην εφορία και έπαιρνε τα χρήματα με κατάσχεση του μισθού και δικαστική απόφαση και ό,τι υπόλοιπο έχεις στο παίρνουν».
Από τη μεριά της η κυρία Φρόσω Σταυράκη, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις εφορίες δήλωσε στο Βήμα FM 99,5 για το θέμα των κατασχέσεων ότι «είναι ένα μέτρο που ισχύει πάρα πολλά χρόνια, και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και για τις επιχειρήσεις και τις μεταξύ τους συναλλαγές. Μπορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει ενεργοποιηθεί πιο πολύ, αλλά σε σχέση με τις περικοπές που υπάρχουν και είναι μεγάλες και δυσβάστακτες, αυτό το μέτρο να γίνεται ακόμη πιο επώδυνο».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.