του Γιώργου Κόκουβα

Αν όλα πάνε καλά, οι χτύποι της θα φτάσουν τους 2,6 δισεκατομμύρια καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας. Πρόκειται για την πιο ανθεκτική «αντλία» που χτυπά αδιάκοπα στο στέρνο μας και αποτελεί το ζωτικό όργανο για την κυκλοφορία του αίματος. Όσο ανθεκτική κι αν είναι όμως, τα τσιγάρα, τα ποτά και οι… ρυθμοί της σύγχρονης ζωής δυσκολεύουν το έργο της ολοένα και πιο πολύ.Με απλά λόγια, η αξία της διατήρησης της καρδιακής υγείας σε καλή κατάσταση δεν χρειάζεται καν να αναλυθεί. Αντ’ αυτού, συγκεντρώνουμε οκτώ βασικές συμβουλές για να έχετε καρδιά… ταύρου και να μην… καρδιοχτυπήσετε από κάποιο ξαφνικό πρόβλημα.

*Φοβού την χοληστερίνη.
Η χοληστερόλη είναι ένα πολύ χρήσιμο λιπίδιο των κυττάρων μας, που όταν όμως βρίσκεται σε υψηλότερες από τις επιθυμητές ποσότητες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης ζωτικών οργάνων. Το «καμπανάκι» του κινδύνου αρχίζει να χτυπά όταν η ολική χοληστερίνη μας ξεπερνά τα 200mg%. Επομένως, χρειάζεται να μειώσουμε την «κακή χοληστερόλη» μας και να αυξήσουμε την «καλή». Ποια είναι τα μυστικά για να το πετύχουμε; Η κατάλληλη, χαμηλή σε λιπαρά διατροφή και η σωματική άσκηση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας.

*Σβήστε το τσιγάρο.
Σημαντικός παράγοντας καρδιακών παθήσεων, το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση, προκαλεί θρόμβωση στο αίμα και δυσχεραίνει την άσκηση. Όσο δύσκολο είναι να το κόψετε, άλλα τόσα οφέλη θα αποκομίσετε, και μάλιστα με άμεσα ορατά αποτελέσματα, αν το τολμήσετε: Μέσα σε λίγες ημέρες από την διακοπή του καπνίσματος, οι πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου μειώνονται κατά πολύ. Έχουμε συγκεντρώσει για εσάς όλα τα οφέλη αλλά και τους τρόπους να χτυπήσετε την… καρδιά του προβλήματος εδώ.

*Μην αγνοείτε τα συμπτώματα.
Όταν νιώθετε πόνο στο στήθος σας, τσιμπήματα στην καρδιά ή την αίσθηση ενός αβάσταχτου βάρους στο ίδιο σημείο με παράλληλο πρόβλημα αναπνοής, τότε είναι ώρα να σπεύσετε στον καρδιολόγο.

*Κάντε τακτικά check up.
Η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη. Μην βλέπετε τις αιματολογικές εξετάσεις σαν αγγαρεία, ούτε τον καρδιολόγο σαν εχθρό ή σαν… τελευταία λύση για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το να κάνετε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις είναι επιβεβλημένο, με συγκεκριμένη συχνότητα ανάλογα με την ηλικία σας.

*Φοβού το DNA.
Ελέγξτε αν στο ιστορικό της οικογένειάς σας υπάρχει «παράδοση» καρδιακών παθήσεων. Η κληρονομική προδιάθεση σε καρδιαγγειακά προβλήματα και σε υπερχοληστερολαιμία (γενετική προδιάθεση για υψηλές τιμές χοληστερόλης) σας λέει ότι έχετε έναν σοβαρό λόγο παραπάνω να κάνετε συχνά τις απαραίτητες εξετάσεις και να ακολουθείτε ευλαβικά όλα τα υπόλοιπα tips του δημοσιεύματος, καθώς οι πιθανότητες η καρδιά σας να ακολουθήσει τα βήματα του DNA είναι αυξημένες.

*Τριγλυκερίδια
Άλλη μία «ένοχη» ομάδα λιπιδίων στον οργανισμό μας είναι τα τριγλυκερίδια. Η ύπαρξή τους σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα (πάνω από 150mg%) συνδέεται με ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το αυξημένο σάκχαρο. Το μυστικό για διατήρηση καλών επιπέδων τριγλυκεριδίων είναι η μείωση του σωματικού βάρους και η χαμηλή σε λιπαρά διατροφή. Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής έχει αποδειχθεί (από κάθε πιθανή έρευνα) το πλέον κατάλληλο όπλο ενάντια στα καρδιακά προβλήματα.

*Ασκήσεις… καρδιάς.
Αν νομίζατε πως η σωματική άσκηση δεν θα περιλαμβανόταν στις συμβουλές για… καρδιά ταύρου, είχατε άδικο. Καλώς ή κακώς, η οκνηρία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία «αγύμναστη» και αδύναμη καρδιά. Κρατήστε την σε φόρμα με τις ασκήσεις που την ωφελούν ιδιαίτερα: Σε αυτές συγκαταλέγονται όσες περιλαμβάνουν αερόβια κίνηση, κάνοντας την καρδιά να χτυπά με παραπάνω από 120-130 σφυγμούς ανά λεπτό. Πριν αρχίσετε το εξαντλητικό περπάτημα, τον διάδρομο και το τρέξιμο όμως, αξίζει να αφιερώσετε μισό λεπτό για να υπολογίσετε την Μέγιστη Καρδιακή σας Συχνότητα, ήτοι το κατώτερο και ανώτερο όριο καρδιακών παλμών που μπορείτε να φτάσετε ανάλογα με την ηλικία σας ώστε να επιλέξετε στην συνέχεια τις κατάλληλες ασκήσεις.

*Οι τροφές… της καρδιάς.
Σας είναι ήδη γνωστό, η μεσογειακή διατροφή είναι η ιδανική για κάθε πλευρά της υγείας μας. Ποιες όμως είναι συγκεκριμένα οι τροφές που έχουν αποδειχθεί «βάλσαμο» για την καρδιά; Πάρτε μολύβι και χαρτί και ετοιμάστε λίστα για το supermarket:
– Κόκκινο κρασί: Αν πρόκειται να πιείτε αλκοόλ, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή σας, καθώς λόγω των αντιοξειδωτικών του ουσιών, προστατεύει τα αρτηριακά τοιχώματα και ανεβάζει την καλή χοληστερίνη. Προσοχή: Καλό είναι να μην υπερβαίνετε το ένα ποτήρι την ημέρα (για τις γυναίκες) και τα δύο ποτήρια την ημέρα (για τους άνδρες).
– Σολωμός: Εντάξτε το πλούσιο σε ω3 λιπαρά ψάρι δύο φορές εβδομαδιαίως στην διατροφή σας και θα δείτε την διαφορά: Ο σολομός ωφελεί στην ρύθμιση των τριγλυκεριδίων, καθώς και στις αρρυθμίες. Οικονομικότερη, αλλά εξίσου ωφέλιμη εναλλακτική: ο τόνος.
– Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Οι πολυφαινόλες που περιέχει αποτελούν «ασπίδα» για την φυσιολογική χοληστερίνη αλλά και για τα αγγεία.
– Ξηροί καρποί: Ιδιαίτερα τα καρύδια και τα αμύγδαλα περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλα στοιχεία που βοηθούν στην ρύθμιση της χοληστερίνης, στην προστασία από τον διαβήτη και τις φλεγμονές της καρδιάς.
– Πορτοκάλια: Η ουσία πηκτίνη που περιέχουν τα ζουμερά αυτά φρούτα μειώνουν την χοληστερίνη ενώ βοηθούν αποτελεσματικά και στην καλή αρτηριακή πίεση και στην υγεία των αγγείων που μεταφέρουν το αίμα.
– Μαύρη σοκολάτα: Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως όσοι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα μαύρης σοκολάτας έχουν 33% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις. Οι έρευνες φυσικά χρειάζονται επιβεβαίωση, αλλά σε κάθε περίπτωση, η μέτρια κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας έχει επανειλημμένως καταταχθεί στις «αθώες» απολαύσεις λόγω των ωφέλιμων ουσιών που περιέχει.
– Τρόφιμα με στερόλες: Αντικαταστήστε το βούτυρο ή το γάλα στο πρωινό σας με ειδικά προϊόντα με στερόλες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της κακής χοληστερόλης και μπορούν να την μειώσουν μέχρι και 10%.

in2life.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.