Κτίρια του Δημοσίου και της Εκκλησίας περιμένουν να αξιοποιηθούν

Ο Αντώνης, εργάζεται εδώ και μισό αιώνα στο βιβλιοχαρτοπωλείο της οδού Αξαρλιάν – αρχικώς ως υπάλληλος, αργότερα ως ιδιοκτήτης.  «Φέτος είναι η τελευταία μου χρονιά, βγαίνω στη σύνταξη. Εδώ και λίγες ημέρες ψάχνω να βρω πωλητή, κάτι που το θεωρώ δύσκολο, αλλιώς η επιχείρηση θα κλείσει».

Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο λειτουργεί επί 80 χρόνια. Το όνομά του είναι γνωστό, η διεύθυνση του Αξαρλιάν 7 (πρώην Λέκκα), ένας πολύ μικρός δρόμος κοντά στο Σύνταγμα, εμφανίζεται καμιά φορά στις στήλες των εφημερίδων και στις ιστοσελίδες. Οχι ως διεύθυνση του βιβλιοπωλείου αλλά ως ένα από τα κτίρια που ανήκουν σε φορείς του δημοσίου και για τα οποία υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθούν.

Το συγκεκριμένο ανήκει στο ΙΚΑ. «Αυτή τη στιγμή πληρώνω ενοίκιο 1.500 ευρώ, που για τον συγκεκριμένο χώρο μπορεί να θεωρηθεί χαμηλό. Ομως ο ιδιοκτήτης, το ΙΚΑ δηλαδή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε επισκευή».

Το κτίριο της οδού Αξαρλιάν είναι ένα από τα 20 ακίνητα, εθνικά κληροδοτήματα ή ιδιοκτησίες των ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία περιλαμβάνονταν στο σχέδιο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) με την κωδική ονομασία Ήφαιστος, που είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το 2009 και είχε στόχο την αξιοποίησή τους.

«Ως τώρα πάντως κανένας δεν με έχει ενοχλήσει για οποιοδήποτε λόγο σε σχέση με το ακίνητο, ούτε έχω μάθει να υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο», σχολιάζει ο Αντώνης.

Μερικά από τα κτίρια στη λίστα είναι ιδιαιτέρως γνωστά, όπως τα πρώην γραφεία της Ολυμπιακής στην οδό Φιλελλήνων ή το κτίριο του Εφετείου στην οδό Σωκράτους ή ένα πανέμορφο νεοκλασικό ξενοδοχείο του 19ου αιώνα στην οδό Σταδίου.

«Το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μουσείο ή παράρτημα Πανεπιστημίου. Ολα αυτά προϋποθέτουν όμως την ύπαρξη ενός συνολικού σχεδίου» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων κ. Ευάγγελος Λυρούδιας.

Σύμφωνα με τον κύριο Λυρούδια, κλειδί για την αναβάθμιση του Κέντρου είναι η στροφή στις χρήσεις των κτιρίων για κατοικία ή εκπαίδευση. «Είναι οι μόνες χρήσεις που προστατεύουν την αξία μιας περιοχής. Το εμπόριο και ο τομέας της παροχής υπηρεσιών λειτουργούν συμπληρωματικά. Προϋπόθεση για την αναβάθμιση του κέντρου δεν μπορεί να είναι απλά η ενοικίαση ή η επισκευή κάποιων μικρών κτιρίων που ανήκουν στο κράτος. Χρειάζεται μια παρέμβαση-σοκ, μεγάλης έκτασης, η οποία θα αναβαθμίσει συνολικά το κέντρο. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η περιοχή του Μουσείου. Μια αναβάθμιση του χώρου του Μουσείου θα ανέβαζε την αξία όλης της περιοχής.

Η πρόταση της ΚΕΔ, η οποία ως τώρα μένει στα χαρτιά, προέβλεπε την επισκευή των συγκεκριμένων κτιρίων και την μετεγκατάσταση σε αυτά υπηρεσιών του Δημοσίου τα οποία έως τώρα φιλοξενούνται σε ιδιωτικά ακίνητα με υψηλό μίσθωμα.

«Η ενοικίαση κτιρίων είναι μια άλλη αμαρτωλή ιστορία της γενικότερης διαφθοράς του ελληνικού κράτους. Υπήρχαν οι ιδιοκτήτες που νοίκιαζαν τα κτίριά τους στο Δημόσιο, και οι κάθε είδους συναλλασσόμενοι μαζί τους από την πλευρά του Δημοσίου. Επομένως, δεν υπήρχε ουσιαστικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση όσων κτιρίων έμεναν άδεια» λέει ο κ Λυρούδιας ο οποίος θεωρεί ότι «καλύτερη λύση για όσα κτίρια μένουν αναξιοποίητα «είναι είτε να γίνουν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί με προτάσεις για την αξιοποίησή τους είτε να πωληθούν σε ιδιώτες που πιθανόν να ενδιαφέρονται».

Υπάρχει σωτηρία για το Εφετείο;

Το κτίριο του Εφετείου, στην οδό Σωκράτους, ιδιοκτησίας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα, είναι ίσως η γνωστότερη περίπτωση αναξιοποίητης περιουσίας του Δημοσίου.

Εως τις αρχές τις δεκαετίας του ’80 ήταν πολυτελές ξενοδοχείο με το όνομα «Αμπασαντόρ». Στη συνέχεια και για περίπου 20 χρόνια φιλοξένησε το Εφετείο. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται απλώς το προαύλιό του ως πάρκινγκ.

«Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω του χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η περιοχή. Κάθε μεγαλούπολη έχει το «underground» κομμάτι της. Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί αυτό σε μια μεγαλούπολη πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων» , λέει ο κύριος Λυρούδιας.
«Απλώς στην Αθήνα πρέπει να αποφασίσουμε πού θα είναι τα γεωγραφικά όριά του, διότι τώρα τα όρια είναι συγκεχυμένα» προσθέτει.

Ενα υπουργείο ζητά ένοικο

Πριν από λίγες ημέρες, η Εκκλησία της Ελλάδος ανακοίνωσε ακόμα έναν διαγωνισμό για τη 15ετή εκμετάλλευση του οκταώροφου κτιρίου, συνολικού εμβαδού 11.000 τ.μ., που στέγαζε το υπουργείο Παιδείας για σχεδόν μισόν αιώνα.

Οι προηγούμενοι διαγωνισμοί αποδείχτηκαν ατελέσφοροι, καθώς το ενοίκιο που ζητούσε η Εκκλησία κρίθηκε υπερβολικό.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει διάφορες προτάσεις για την αξιοποίησή του, ακόμα και για το γκρέμισμά του και τη δημιουργία χώρου πρασίνου.

«Οσο και να φαίνεται οξύμωρο διαφωνώ», λέει ο Γιάννης Κ. κάτοικος της περιοχής. «Υπό τις παρούσες συνθήκες ένας χώρος πρασίνου στο κέντρο είναι ένας επιπλέον σκουπιδότοπος».

 

Γιώργος Πουλιόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.