Ευ. Βενιζέλος: «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος»

ΔΝΤ: Ποιοι είναι οι όροι για την επιστροφή της τρόικας στην ΕλλάδαΤους όρους υπό τους οποίους θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα συζήτησαν οι επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, παρουσία του εκπροσώπου του Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν.

Μετά το πέρας της συνάντησης, πηγή του ΔΝΤ δήλωσε πως «το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα επιστρέψει αυτήν την εβδομάδα».

Ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση εξέφρασε την πεποίθηση πως τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση έχουν βελτιώσει το κλίμα. Ανέφερε πως «προχωράμε κανονικά· ήδη εκδόθηκε ανακοίνωση από το ΔΝΤ για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες ημέρες».

Σημείωσε, ακόμη, ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και ολοκληρώνεται η συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, το ΔΝΤ ζήτησε έγγραφο με τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, προτού οριστικοποιηθεί η επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, μιλώντας στο γεύμα του IIF, ο Ευ.Βενιζέλος είχε τονίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος».

«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της Ευρωζώνης, ή της διεθνούς οικονομίας. Είναι η Ελλάδα, μια ιστορική χώρα, μια περήφανη χώρα, με πολίτες που υποβάλλονται σε πολλές θυσίες, για να σώσουν την πατρίδα τους, αλλά και να την δούν να αποκαθίσταται».

Παράλληλα, επισήμανε: «Δεν νομίζω ότι σε διεθνές επίπεδο μπορεί κανένας να βρεί πολλά παραδείγματα τόσο ταχέων προσπαθειών, για δημοσιονομική επανεξισορρόπηση. Όμως, όπως το γνωρίζετε, αυτό συνοδεύεται με ένα πολιτικό και κοινωνικό κόστος πολύ υψηλό. Το σπουδαίο, για εμάς, είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Είναι απολύτως αναγκαίο να κερδηθεί ο πόλεμος αυτός».

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Κρ.Λαγκάρντ, η οποία -στο περιθώριο της τελευταίας ημέρας των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης του ΔΝΤ και πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών- υποστήριξε ότι «αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς».

Ο κ. Βενιζέλος, πριν από τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του IIF Τσαρλς Νταλάρα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας της 21η Ιουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.