Έντονες συζητήσεις για την πιθανή εφαρμογή του μέτρου περικοπής ενός μισθού

Τα προνόμια των βουλευτών… διχάζουν τους βουλευτέςΕν αναμονή των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας της Βουλής για την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής ενός ολόκληρου μισθού για όλους τους αιρετούς εκπροσώπους (συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών), που ανακοινώθηκε από την ΔΕΘ μαζί με το «χαράτσι» επί των ακινήτων και ενώ μεσολάβησε η «καταιγίδα» μέτρων που ανακοινώθηκαν για απολύσεις – εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, διπλασιασμό και …μονιμοποίηση του ειδικού τέλους για τα ακίνητα κλπ., το θέμα των βουλευτικών προνομίων επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Με φόντο τις θλιβερές και απαξιωτικές εικόνες από τους καθημερινούς σχεδόν καυγάδες μεταξύ βουλευτών εντός του κοινοβουλίου, αλλά και την ανέξοδη ρητορεία κάποιων «εκπροσώπων του έθνους» περί εξόδου από την εφιαλτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, η κοινή γνώμη αδυνατεί να ερμηνεύσει τα όσα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια της και ενώ η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Η πρόσφατη αναμόχλευση του θέματος των προνομίων από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ηλ. Μόσιαλο, πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση συναδέλφων του βουλευτών οι οποίοι θεώρησαν ότι η συζήτηση περί προνομίων καθιστά την θέση τους δυσκολότερη απ΄ ότι ήδη είναι έναντι των απηυδισμένων πολιτών. Παράλληλα, υπάρχουν και φωνές μεταξύ των εθνικών αντιπροσώπων οι οποίες τάσσονται υπέρ γενναίων, παρά τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει, μειώσεων στις απολαβές των βουλευτών.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης είχε προτείνει την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης αλλά και της αποζημίωσης για την συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Χαρά Κεφαλίδου είχε ζητήσει να καταργηθούν τα βουλευτικά αυτοκίνητα, προκαλώντας και οι δυο την έντονη δυσαρέσκεια των συναδέλφων τους που τους καταλόγισαν «επικίνδυνο λαϊκισμό» και ότι «χαϊδεύουν αυτιά εκ του ασφαλούς».

Πιο πρόσφατα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτης ζήτησε να περικοπεί όχι μόνον ένας αλλά δύο μισθοί και όχι μόνον από τους αιρετούς λειτουργούς του Δημοσίου, αλλά και από τους πρώην Πρωθυπουργούς, πρώην υπουργούς, πρώην βουλευτές, πρώην περιφερειάρχες, πρώην νομάρχες και πρώην δημάρχους.

Πρόταση η οποία πυροδότησε την έντονη δυσαρέσκεια αρκετών βουλευτών. Ενώ υπάρχουν και κόμματα, όπως το ΚΚΕ, που έχουν ζητήσει την δραστική μείωση των μισθών, την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και των επιδομάτων. Ήδη οι ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ αποφάσισαν να καταθέσουν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου έναν μισθό από αυτούς που λαμβάνουν από το ευρωκοινοβούλιο.

Κάποιοι διερωτώνται αν αρκούν όσα έχουν απωλέσει μέχρι τώρα οι βουλευτές, όταν η χώρα «βρίσκεται σε (οικονομικό) πόλεμο», σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά χείλη και απειλείται από χρεοκοπία κι ενώ έχουν συρρικνωθεί σε δραματικό βαθμό τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, δίχως κάποιος να μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί. Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, το θέμα των υπουργικών/βουλευτικών απολαβών και προνομίων έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις.

Στην συζήτηση αυτή παρενέβη η Βουλή βάλλοντας κατά των ΜΜΕ «που παραπληροφορούν την κοινή γνώμη και δημιουργούν τον κίνδυνο να την στρέψουν εναντίον των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής υπενθυμίζεται ότι ήδη: οι συνολικές ετήσιες αποδοχές των βουλευτών μειώθηκαν κατά 40% και πρόσφατα αποφασίστηκε η μη καταβολή ενός ολόκληρου μηνιαίου μισθού τους, ενώ μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, οι βουλευτές επιβαρύνονται με την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστή 5%, που είναι μεγαλύτερος από τους άλλους συντελεστές, καθώς και με την εισφορά υπέρ των ανέργων και του ΟΑΕΔ. Επίσης:

– Από το 2010 έχει καταργηθεί ολοκληρωτικά για τους βουλευτές η καταβολή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας.

– Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής μειώθηκε κατά 50% η αποζημίωση για συμμετοχή σε ορισμένες συνεδριάσεις Επιτροπών και πλέον δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ ανά συνεδρίαση.

– Μετά από εισήγηση του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου και απόφαση της Ολομέλειας αντικαθίστανται τα οχήματα υψηλού κυβισμού που διατίθεντο στους βουλευτές (της Αττικής) με χαμηλότερου κυβισμού, μειώνοντας την δαπάνη κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

– Τα καύσιμα για τα οχήματα αυτά τα πληρώνουν οι ίδιοι οι βουλευτές και αυτοκίνητα τους παραχωρούνται μόνο για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η βουλευτική τους ιδιότητα, προκειμένου να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

– Σε ό,τι αφορά στην ασυλία των βουλευτών, μετά την αλλαγή που έγινε πέρυσι στον Κανονισμό της Βουλής, ο θεσμός (της ασυλίας) περιορίστηκε σημαντικά αφού πλέον αίρεται η ασυλία σε όλες τις περιπτώσεις που δεν αφορούν την πολιτική ή βουλευτική δραστηριότητά τους και οι βουλευτές δικάζονται, όπως κάθε άλλος πολίτης.

Σχετικά με το θέμα των προσλήψεων:

α) Από το Σεπτέμβριο του 2009 έως και σήμερα ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής μειώθηκε κατά 90 (λόγω συνταξιοδοτήσεων κυρίως).

β) Μετά την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, αποφασίστηκε ότι εάν και όταν υπάρξει ανάγκη προσωπικού «η πρόσληψη θα γίνεται με απόλυτα διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ», σε αντίθεση με το παρελθόν που οι προσλήψεις γίνονταν «από το παράθυρο».

Σημειώνεται ότι μετά τις περικοπές οι μειώσεις στις συνολικές αποδοχές των βουλευτών από το 2010 μέχρι και σήμερα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 40.500 ευρώ περίπου ετησίως, και η ετήσια βουλευτική αποζημίωση (δίχως να υπολογίζεται το όφελος από την τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, την παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού, την ενοικίαση γραφείων για τους βουλευτές της περιφέρειας, την παροχή αυτοκινήτου και επιστημονικού συνεργάτη κλπ.) υπολογίζεται ότι κυμαίνεται πλέον μεταξύ 70.000 και 80.000 ευρώ (καθαρές απολαβές) ή 5.800 έως 6.600 ευρώ μηνιαίως.

 

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.