Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την υπαγωγή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εργασιακή εφεδρεία

Η αλλαγή αυτή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς από ενέργειες για να διασφαλίσουν μία θέση στους πίνακες εργασιακής εφεδρείας, που θα τους δώσει τη δυνατότητα διατήρησης του 60% των βασικών αποδοχών τους και την πιθανότητα διεκδίκησης μίας θέσης σε άλλο φορέα του Δημοσίου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Πέραν των διαδικασιών που θα αναλάβουν οι φορείς για τον προσδιορισμό των υπαλλήλων που θα αποτελέσουν πλεονάζον προσωπικό και θα μεταφερθούν στην εφεδρεία, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και από τους ίδιους τους εργαζόμενους για τα βήματα κατάταξής τους στους πίνακες τους οποίους θα διαμορφώσει το ΑΣΕΠ.

Όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα, οι φορείς καταρτίζουν πίνακες πλεονάζοντος προσωπικού και αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ αναλυτικά τα στοιχεία των εργαζομένων με αλφαβητική σειρά, συνοδευόμενα από την ημερομηνία πρόσληψης στον φορέα, τα προσόντα τους και κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές.

Η ηλικία και η προϋπηρεσία είναι τα δύο κριτήρια που δίνουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων στο πλαίσιο της κατάταξης στους πίνακες εργασιακής εφεδρείας.

Το ΑΣΕΠ, με τη σειρά του, είναι υποχρεωμένο να κοινοποιήσει τον πίνακα αυτό σε όσους περιλαμβάνονται.

Εντός 20 ημερών οι υποψήφιοι έφεδροι πρέπει να καταθέσουν αίτημα στην ανεξάρτητη Αρχή επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα τυπικά προσόντα και τις ιδιότητες για τα οποία προβλέπεται μοριοδότηση.

Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για όσους ενταχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να μην λάβουν την προβλεπόμενη μοριοδότηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν σε καμία διαδικασία διάθεσης ή απασχόλησης, όπως αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΑΣΕΠ θα κατατάξει το πλεονάζον προσωπικό σε πίνακες ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα του φορέα που υπηρετεί και σύμφωνα με τη μοριοδότηση των προσόντων και των ιδιοτήτων που αναφέρονται στο ΠΔ. Αυτοί θα αποτελέσουν και τους προσωρινούς Πίνακες Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού που θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.

Σε προθεσμία 10 ημερών οι υπαγόμενοι στους πίνακες έχουν δικαίωμα άσκησης ένστασης κατά της βαθμολογικής κατάταξης. Μετά την εξέταση των ενστάσεων συντάσσονται οι οριστικοί Πίνακες Κατάταξης ανά φορέα

Διαφορετικές διαδικασίες προβλέπονται για τους εφέδρους που αποφασίσουν να διεκδικήσουν κάποια θέση είτε μόνιμης απασχόλησης, είτε ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης.

Ο νόμος ορίζει ότι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το 10% των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν και το 30% των θέσεων εποχικού προσωπικού, ενώ προτάσσονται αυτοδίκαια σε οποιαδήποτε διαδικασία πρόσληψης προσωπικού μερικής απασχόλησης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.