Σουίτες των $16.000 απόλαυσαν οι «εκλεκτοί» καλεσμένοι στη Νέα Υόρκη

Προκλητικές σπατάλες εν μέσω κρίσης στη ΓΣ του ΟΗΕΥποτίθεται ότι εργάζονται νυχθημερόν για να βρουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη. Απ’ ο, τι φαίνεται όμως οι ηγέτες κρατών, οι κυβερνητικοί και οι διπλωμάτες που παρίστανται στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη περνούν πολύ χρόνο απολαμβάνοντας την παραμονή τους σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, τρώγοντας σε πανάκριβα εστιατόρια και κάνοντας ψώνια.

Ηγέτες και η συνοδεία τους εφορμούν σε καταστήματα που απευθύνονται σε μεγάλα βαλάντια και επισκέπτονται σπα στα διαλείμματα ευαίσθητων διαπραγματεύσεων, π.χ. για την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα ορισμένοι απόλαυσαν και δείπνο αξίας 300 δολαρίων το άτομο, σε ιταλικό εστιατόριο για «λίγους», με παρέα τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ.

Εκείνος που μοιάζει να ξεπερνάει όλους τους υπόλοιπους στον τρυφηλό τρόπο ζωής του στη Νέα Υόρκη, είναι ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, ο οποίος όποτε επισκέπτεται την πόλη διαμένει στην προεδρική σουίτα του φημισμένου Mandarin Oriental Hotel, αξίας 16.000 δολαρίων τη βραδιά χωρίς επιπλέον χρεώσεις – την ώρα που αυτό το ποσό ισοδυναμεί με 15 φορές το ετήσιο εισόδημα των συμπολιτών του, που ανέρχεται σε περίπου 1.050 δολάρια τον χρόνο.

Την τελευταία εβδομάδα, χιλιάδες εκπρόσωποι χωρών συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, αλλά βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν και λίγο … τουρισμό υψηλού επιπέδου.

Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή μέρη που επισκέπτονται είναι το εστιατόριο Nello, στο οποίο με 300 δολάρια κατ’ άτομο μπορεί κανείς να απολαύσει το μενού του διάσημου σεφ Νέλο Μπαλάν, παλαιωμένες σαμπάνιες, λευκή τρούφα, γλώσσα από το Ντόβερ, σαλάτα αστακού και ζυμαρικά.

«Ένα βράδυ ήταν εδώ μια μεγάλη ομάδα ατόμων από την Μέση Ανατολή, ενώ ήταν εδώ και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ με μερικούς συνεργάτες του. Αντάλλαξε χειραψίες με μερικούς διπλωμάτες και έμοιαζε να τα πηγαίνει πολύ καλά μαζί τους. Ο Ματ Ντέιμον και ο Πιρς Μπρόσναν επίσης είχε τύχει να βρεθούν με μερικά άτομα που συμμετείχαν στη σύνοδο του ΟΗΕ και γνωρίστηκαν. Όλοι ήταν πολύ ευγενικοί και είχαν πολύ καλούς τρόπους.», είπε ο Μπαλάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι από το εστιατόριό του έχουν παρελάσει εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Βραζιλίας, του Μεξικό, της Βενεζουέλας και της Ιταλίας.

Ένα άλλο εστιατόριο που προτιμάται από τα μέλη της συνόδου είναι το Harry Cipriani, στους πελάτες του οποίου συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Ταγιέμπ Φασί Φιχρί, καθώς και νιγηριανοί αξιωματούχοι. Μία ένδειξη των υψηλότατων τιμών που επικρατούν στον κατάλογου του εν λόγω εστιατορίου είναι τα…κριτσίνια, τα οποία κοστίζουν 19.95 δολάρια!

Όσο για τα ψώνια των αξιωματούχων και αυτά είναι αναλόγως πολυτελή. Για παράδειγμα, ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχ Χαλίφα αλ Θάνι φέρεται να ξόδεψε ένα εξαψήφιο ποσό σε ονομαστό ράπτη κοστουμιών της Νέας Υόρκης, ενώ η πρόεδρος της ΑργεντινήςΚριστίνα Φερνάντεζ φέρεται να αγόρασε 20 ζευγάρια παπούτσια Louboutin pros 5.500 δολάρια το ζευγάρι, συνολικής αξίας 110.000 δολαρίων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.