Απαλλάσσονται ευπαθείς ομάδες και ορισμένες κατηγορίες ανέργων

Μόνιμο το τέλος ακινήτων όπως τα τέλη κυκλοφορίας

Την ισχύ του ειδικού τέλους ακινήτων εις το διηνεκές, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος με τροποποίηση …της σχετικής τροπολογίας την οποία ανακοίνωσε στους βουλευτές δίχως ωστόσο να έχει κατατεθεί ακόμη το επίμαχο κείμενο. Ο κ. Βενιζέλος ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής είπε ότι το ειδικό τέλος θα ενταχθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα κάτι που σημαίνει ότι θα καταστεί μόνιμος φόρος ο οποίος θα τεθεί ως τέτοιος σε ισχύ από το 2013 και μετά, αφού έως τότε θα ισχύει η παρούσα τροπολογία.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ δια του κ. Πρ. Παυλόπουλου προειδοποίησε τον κ. Βενιζέλο ότι η ανάθεση στην ΔΕΗ της αρμοδιότητας είσπραξης του φόρου αυτού, είναι αντισυνταγματική και ως εκ τούτου θα καταπέσει μονομιάς στα δικαστήρια. Επικαλέστηκε μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έχει αποφανθεί (απόφαση 1934/1998) ότι δεν είναι δυνατόν να ανατίθεται αρμοδιότητα άσκησης δημόσιας εξουσίας και έκφρασης λαϊκής κυριαρχίας σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ΔΕΗ είναι ΔΕΚΟ, πλην όμως είναι ΝΠΙΔ και δη ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία (μετά από σχετικά αιτήματα της ΝΔ και του ΚΚΕ) αναβλήθηκε για την προσεχή Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό οφείλεται στις απουσίες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος μεταξύ των οποίων οι κκ. Θ. Ρομπόπουλος, Σ. Εμινίδης, Δ. Παπουτσής και η κυρία Μάγια Τσόκλη λόγω προβλημάτων υγείας, αν και κύκλοι της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ έλεγαν ότι δεν είχε προγραμματιστεί για σήμερα η ψηφοφορία…

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού η τροπολογία που θα ψηφισθεί την επομενη Τρίτη στη Βουλή ορίζει ότι αν το τέλος δεν καταβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ θα βεβαιώνεται μέσα σε 4 μήνες από την μη πληρωμή του στην αρμόδια εφορία. Για τα δε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στα οποία δεν υπάρχει τιμή ζώνης, το τέλος υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την επιφάνειά τους επί 3 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο.

Στη νομοτεχνική βελτίωση που επέφερε στη ρύθμιση για το τέλος ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε πως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (0,50 ευρώ το τ.μ.), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (με εξαίρεση περιοχές με τιμής ζώνης άνω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.), με την προυπόθεση πως ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο. Πλέον επέρχεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο, εφόσον το εισόδημά του ανέργου δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Ωστόσο, η απαλλαγή του τέλους για τους ανέργους και το μειωμένο τέλος δεν ισχύει εφόσον ο φορολογούμενος έχει αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ. Επίσης, θα καταβάλλουν το 2011 το μειωμένο τέλος 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι εφόσον έχουν εφετινό οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Τέλος, θα υπολογίζεται με τους κανονικούς συντελεστές το επιπλέον των 120 τ.μ. εμβαδό του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου για τις παραπάνω ευπαθείς ομάδες το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 τ.μ..

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.