Αποκατάσταση σχέσεων με τους εταίρους επιδιώκει «πάση θυσία» η κυβέρνηση

Το μισθολόγιο του Δημοσίου στο επίκεντρο Κυβερνητικής Επιτροπής

Υπό την πίεση των καταιγιστικών εξελίξεων και ενώ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συζητείται καθημερινώς ανοιχτά (είτε με την μορφή διάψευσης είτε ως ενδεχόμενο) το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης η κυβερνητική επιτροπή, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη μεταξύ της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, του κ. Νικολά Σαρκοζί και του κ. Γ. Παπανδρέου.

Αντικείμενο των συζητήσεων των τελευταίων ημερών είναι η διογκούμενη δυσπιστία έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το ευρύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης και υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται ότι η κυβερνητική επιτροπή θα κληθεί να λάβει αποφάσεις σε δύο άξονες:

Κατ’ αρχάς την άμεση ανακοίνωση νέων παρεμβάσεων, μέτρων ή αποφάσεων που αφορούν την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και εν συνεχεία την προώθηση και νέου κύματος μεταρρυθμίσεων ή αλλαγών, που θα πείσουν την τρόικα για την διάθεση και την ικανότητα της κυβέρνησης να παραμείνει στην τροχιά προς την υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί.

Στην Αθήνα έχει μεταφερθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι πρέπει να πασχίσει σχεδόν από μηδενική βάση για να πείσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις της και εν όψει της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, προηγήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Βενιζέλου με τους ομολόγους του της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Μπαρουάν.

Εν αναμονή όλων αυτών των εξελίξεων, από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού μεταφερόταν τις προηγούμενες ώρες ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη προσδοκία για την κυβέρνηση, από το να κλειδώσει με κάθε τρόπο η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Η προσδοκία αυτή προσλαμβάνει σύμφωνα με τους περισσότερους υπουργούς δραματικό χαρακτήρα, καθώς από τη μία φανερώνει το «μη περαιτέρω» σημείο, στο οποίο έχουν φτάσει οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές της και αφετέρου το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης όσων μέτρων χρειαστεί ή κριθεί ότι απαιτούνται, προκειμένου να εξασφαλίσει δόσεις του δανείου και υλοποίηση των συμφωνιών.

Κωβαίος Αγγελος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.