Το ταξίδι του για το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο “Αφροδίτη” ξεκίνησε η πλατφόρμα -γεωτρύπανο με το όνομα “Όμηρος” της Νoble Ηomer Ferrington. Οι έρευνες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, ισχυρίζονται οι Τούρκοι

Για την ΑΟΖ της Κύπρου ξεκίνησε ο «Ομηρος»

Το ταξίδι, μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) άρχισε από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ. Η Νoble Εnergy έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση. Έτσι η μετακίνηση του γεωτρύπανου Νoble Ηomer Ferrington στο “Αφροδίτη” γίνεται -όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”- ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, την 21η Σεπτεμβρίου, και σίγουρα πολύ πριν τις αρχές Οκτωβρίου που αναφέρεται επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα φτάσει στις συντεταγμένες που καθορίστηκαν εντός της ημέρας. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησης του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση.

Ήδη το πρώτο ελικόπτερο που θα εξυπηρετεί το γεωτρύπανο με βάση την Κύπρο βρίσκεται από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ από το Σάββατο θα σταθμεύει στο ελικοδρόμιο της κυπριακής εταιρείας ΕDΤ Οffshore, που εξυπηρετεί με ειδικά σκάφη τις πλατφόρμες σε Κύπρο και Ισραήλ. Πρόκειται για αμερικανικής εγγραφής δικινητήριο ελικόπτερο, τύπου Βell412, που εξυπηρετείται από Ισραηλινά πληρώματα, με δυνατότητα μεταφοράς 15 προσώπων από και προς την πλατφόρμα.

Πλοίο ρυμουλκεί το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ για γεώτρηση. 
Πλοίο ρυμουλκεί το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ για γεώτρηση.

Η αντίδραση σε περίπτωση τουρκικών απειλών
Η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Νoble Ηomer Ferrington θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή, αναφέρουν οι πληροφορίες του “Φιλελεύθερου” και προσθέτουν ότι η Νoble Εnergy έχει επεξεργαστεί τρία διαφορετικά σενάρια δράσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών.

Για την ώρα δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις, ωστόσο όλοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ισραήλ και ιδιαίτερα τις κινήσεις πολεμικών -και όχι μόνο- σκαφών στην ευρύτερη περιοχή.

Πάντως, ενώ το Ισραήλ σε όλες τις περιπτώσεις σταθεροποίησης γεωτρύπανων για έρευνες στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) εκδίδει από πριν οδηγίες προς όλα τα πλοία με απαγόρευση πλεύσης πλοίων -πλην αυτών για υποστήριξη- σε ακτίνα τριών έως πέντε χιλιομέτρων γύρω από το γεωτρύπανο, η Κύπρος δεν έχει εκδώσει ακόμα παρόμοια οδηγία.

Ο διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου Σέργιος Σεργίου εξήγησε στον “Φιλελεύθερο” ότι υπάρχει από πλευράς του Τμήματος ετοιμότητα για έκδοση Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους. Όμως, πρόσθεσε, για να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Εμπορίου σε συνεννόηση με την Νoble Εnergy, ως προς τις συντεταγμένες της γεώτρησης και την απαραίτητη ακτίνα ασφαλείας. Κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Λίγο πριν αρχίσει να σηκώνει άγκυρες η πλατφόρμα-γεωτρύπανο, αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η υπουργός Εμπορίου υπέγραψε επέκταση της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Νoble Εnergy που υπογράφτηκε το 2008 με τον προκάτοχό της Αντώνη Πασχαλίδη.

Η συμφωνία με την Νoble Energy
Η αρχική συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Νoble Εnergy για την έρευνα του “Οικοπέδου 12”, περιλαμβανομένων και των ερευνητικών γεωτρήσεων, είχε τριετή διάρκεια και προβλέπει δύο διετείς ανανεώσεις.

Η πρώτη ανανέωση υπογράφτηκε χθες και προβλέπει -μέσα από το αρχικό συμβόλαιο- ότι με την πρώτη διετή ανανέωση η έκταση του “Οικοπέδου 12” μειώνεται κατά 25%. Δηλαδή η Νoble επιστρέφει στην Κυπριακή Δημοκρατία μέρος του “Οικοπέδου”, που προφανώς δεν θα χρησιμοποιήσει, για να μπορεί η Δημοκρατία να το περιλάβει σε άλλη αδειοδότηση, αν κρίνει σκόπιμο.

Ακόμα 25% μείωση του “Οικοπέδου” προβλέπεται και για τη δεύτερη ανανέωση, αν μέχρι τότε δεν ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Κύπρος – ΕΕ – Τουρκία
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την Ενέργεια, στη διαπραγματευτική διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόσω η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της, παρεμβάλλοντας εμπόδια στην Κύπρο σχετικά με ενεργειακά θέματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινή είδηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, ότι υπήρξε δήλωση-σύσταση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και να ανοίξει το κεφάλαιο Ενέργεια προς διαπραγμάτευση, ο Σ.. Στεφάνου δήλωσε ότι τα θέματα του ανοίγματος κεφαλαίων είναι στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο και αποφασίζει.

“Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “είναι η ίδια, αυτή με την οποία είχαμε “παγώσει”, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έξι κεφάλαια το 2009 και ειδικά το συγκεκριμένο κεφάλαιο έχει “παγώσει” λόγω των προκλήσεων, στις οποίες η Τουρκία προβαίνει εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, “Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να είναι η ίδια, δηλαδή η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευθεί επίσημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα παύσει να προκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και να παρεμβάλλει εμπόδια στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της Ενέργειας”.

Τουρκία: Οι έρευνες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους
Οι πρωτοβουλίες της Κύπρου για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και οι έρευνες για την άντληση πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Μ. Αταλάι τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να απέχουν από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη λύση του Κυπριακού. Τόνισε ακόμη ότι προϋπόθεση για την λύση του Κυπριακού είναι η εποικοδομητική στάση των Ελληνοκυπρίων, ενώ διαμήνυσε ότι όσο συνεχίζεται η “άδικη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων” δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί ένα νέο εταιρικό κράτος το οποίο θα αναλάβει και την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εξέλιξη που “θα έδινε νέα ώθηση και στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ”.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.