Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκο Σηφουνάκη είχε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011, ο Βουλευτής του Νομού Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας

Ο κ. Χαντάβας ευχαρίστησε τον Υπουργό για τις διατάξεις που περιελήφθησαν στο νέο νόμο: «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων» σύμφωνα με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων που έχουν κατασκευαστεί και στερούνται εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων.
Όπως τόνισε ο Βουλευτής του Νομού Γρεβενών, με τις διατάξεις αυτές, τις οποίες επανειλημμένως είχε εισηγηθεί στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης και τακτοποίησης όλων των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, καθώς και του φράγματος του Αγίου Γεωργίου Γρεβενών, το οποίο κατασκευάστηκε το 1993 και μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή η αξιοποίησή του επειδή δεν διέθετε περιβαλλοντικούς όρους.

Ο κ. Χαντάβας ζήτησε από τον Υπουργό να επισπεύσει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος σε αντικατάσταση της υφιστάμενης ΚΥΑ που προβλέπει αυστηρότερους όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιφερειακή ζώνη από αυτούς που ισχύουν στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου.

Επεσήμανε στον Αναπληρωτή Υπουργό ότι δεσμεύθηκε η Κυβέρνηση να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα σε ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος στη Βουλή κι ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Νομού Γρεβενών.

Ο Υπουργός ζήτησε από τον κ. Χαντάβα να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Γρεβενών , τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πίνδου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών ώστε να υποβληθεί κατά το δυνατόν, κοινή πρόταση που θα ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση του Π.Δ. και ανέθεσε στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Άρη Αλεξόπουλο το συντονισμό των Υπηρεσιών ούτως ώστε να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό το Προεδρικό Διάταγμα.

Ο κ. Χαντάβας επεσήμανε στον Υπουργό την αναγκαιότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ» προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ που προώθησε ο Δήμος Γρεβενών στο ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια ανάλογης προκήρυξης του ΕΠΠΕΡΑΑ.

Με την εκτέλεση του έργου, ανέφερε ο κ. Χαντάβας, εξασφαλίζεται η προστασία και η διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής καθώς επίσης και η απρόσκοπτη υδροδότηση του Δήμου με νερό άριστης ποιότητας. Ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ζήτημα και να απαντήσει στο Βουλευτή.

Τέλος ο κ. Χαντάβας ενημέρωσε τον κ. Σηφουνάκη ότι αυτή τη στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών εξετάζει τις ενστάσεις των πολιτών για το σχέδιο πόλης Γρεβενών, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί για κύρωση στο ΥΠΕΚΑ. Ζήτησε από τον Υπουργό να επισπευσθούν οι διαδικασίες κύρωσης του, με βασικό δεδομένο την επί δεκαετίες καθυστέρηση έκδοσης του σχεδίου πόλης, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους πολίτες και στους επαγγελματίες.

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες κύρωσης μόλις το σχέδιο πόλης υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.