Σόϊμπλε: Η χώρα είτε παραμένει στη Νομισματική Ενωση, είτε αποχωρεί

Η ευρωζώνη χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν είναι πλέον πεπεισμένος ότι η Αθήνα μπορεί να γλιτώσει από τη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα οι συνεργάτες του στο υπουργείο να επεξεργάζονται σενάρια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Στην αρχή του επίμαχου άρθρου γίνεται αναφορά σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Εχουμε πρόβλημα, φέρεται να είπε ο κ. Ρομπάι. Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η επόμενη δόση του δανείου δεν θα καταβληθεί, φέρεται να τόνισε.

Στη συνέχεια, η γερμανική πολιτική επιθεώρηση επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν τώρα να συνειδητοποιούν ότι ξόδεψαν πολλά χρήματα (στην Ελλάδα) για το τίποτα.

Ανγκελα Μέρκελ και Σόιμπλε είναι αντιμέτωποι με το αναπόφευκτο και σκέπτονται τώρα αυτό που προηγουμένως δεν τον σκέπτονταν καν, σημειώνει το περιοδικό: Η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία και ακόμα και η αποχώρησή της από την ευρωζώνη δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Σόιμπλε με τους ομολόγους του από την Ολλανδία και τη Φινλανδία, την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο.

Επισήμως, το θέμα της συνάντησης ήταν οι φινλανδικές αξιώσεις για εγγυήσεις από την Ελλάδα. Ωστόσο, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η επιδείωση της κρίσης στην Ελλάδα και οι ομοτράπεζοι φέρονται να συμφώνησαν ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι πιθανώς αναπόφευκτη.

Η μόνη διαφορά ήταν οι απόψεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις της ενδεχόμενης ελληνικής πτώχευσης.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Σόιμπλε δεν πιστεύει πως οι Ελληνες μπορούν να εκλπηρώσουν τις δεσμεύσεις τους και ότι μπορεί να ξεμείνουν από χρήματα, ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο.

Τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη υπολογίσει τις επιπτώσεις. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα απεσταλμένος του υπουργείου ενημέρωσε τους εταίρους της Γερμανίας στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα αυτή της έρευνας.

Βασικά, υπάρχουν δύο δυνατότητες για μία ελληνική χρεοκοπία, φέρεται να τους είπε. Είτε η χώρα παραμένει στη Νομισματική Ενωση, είτε αποχωρεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.