Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, όταν οι ΗΠΑ δέχθηκαν μία πρωτοφανή επίθεση, μέσα στη χώρα

Το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Ν. Υόρκης έμελλε να στιγματίσει για πάντα τη ζωή των Αμερικανών και να εισάγει στο λεξιλόγιο του πλανήτη τη φράση «σοκ και δέος».

Εκείνη την ημέρα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κατάφερνε να «γονατίσει» τις ΗΠΑ, πυροδοτώντας ένα πρωτοφανές κλίμα τρόμου σε όλο τον πλανήτη.

Η Νέα Υόρκη, καθώς και όλος ο κόσμος «παγώνει», όταν στις 15:56 ώρα Ελλάδας, ένα αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη.

Το κτίριο, πάνω από τον 75ο όροφο, τυλίγεται στις φλόγες, δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ άλλοι πηδούν στο κενό για να… σωθούν.

Στο σημείο έφτασαν τα σωστικά συνεργεία, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Όμως, οι τρομοκράτες, δεν είχαν ολοκληρώσει το έργο τους. Η πτήση 77 της American Airlines, που είχε ξεκινήσει από την Ουάσινγκτον με προορισμό το Λος Άντζελες, με 65 επιβάτες, προσκρούει στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει.

Ένα ακόμα αεροσκάφος της American Airlines που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ με προορισμό το Λος Άντζελες, είχε καταληφθεί επίσης από τρομοκράτες, ωστόσο εικάζεται ότι τα σχέδιά τους ανέτρεψαν οι επιβάτες, που εξεγέρθηκαν με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να καταπέσει περίπου 100 χλμ ανατολικά του Πίτσμπουργκ.

Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους 2.973 άνθρωποι.

Από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τον Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό της Αλ Κάιντα.

Εκτός από τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε και μεγάλες οικονομικές καταστροφές. Η αξία του κατεστραμμένου ενεργητικού ανήλθε περίπου στα 17 δισ. δολάρια.

Επιπλέον το συνολικό κόστος διάσωσης, καθαρισμού και των άλλων συναφών επιχειρήσεων για την αποκατάσταση της καταστροφής ανήλθε σε περίπου 11 δισ. δολάρια. Περίπου 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας είτε χάθηκαν είτε έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλες εγκαταστάσεις καθώς περίπου το 30% των εγκαταστάσεων – γραφεία – του Μανχάταν είχε πληγεί.

Το χρονικό των επιθέσεων
15:56 (ώρα Ελλάδας). Ένα αεροσκάφος προσκρούει σε έναν από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, δημιουργώντας μια τεράστια τρύπα στην πρόσοψη. Πυκνός καπνός βγαίνει από τους επάνω ορόφους.

16:14. Ένα δεύτερο αεροπλάνο προσκρούει στον δεύτερο πύργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Από τη σύγκρουση προκαλείται μεγάλη έκρηξη, που μεταδίδεται απ’ ευθείας από την τηλεόραση.

16:30. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, υπάρχουν τουλάχιστον έξι νεκροί και χίλιοι τραυματίες.

16:40. Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, από την Σαρασότα της Φλόριντας, δηλώνει ότι πρόκειται «προφανώς για τρομοκρατική επίθεση».

16:50. Στην Ουάσινγκτον εκκενώνεται ο Λευκός Οίκος λίγο μετά την εκκένωση του Πενταγώνου.

16:53. Εκκενώνεται το κτίριο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο κέντρο της Ουάσινγκτον.

16:53. Δύο εκρήξεις συγκλονίζουν το Πεντάγωνο και πυκνός καπνός βγαίνει από το κτίριο. Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για επτά τραυματίες.

17:00. Οι αμερικανικές αρχές πολιτικής αεροπορίας (FAA) διατάσσουν τη ματαίωση όλων των εμπορικών πτήσεων στις ΗΠΑ.

17:05. Ένας από τους δίδυμους πύργους καταρρέει τελείως, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε μέσα σε τεράστιο σύννεφο σκόνης.

17:28. Καταρρέει σαν χάρτινος και ο δεύτερος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, σκορπώντας τόνους ερειπίων στους γειτονικούς δρόμους. Ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει όλο το νότιο τμήμα του Μανχάταν.

17:42. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που βρίσκεται στη Λίμα, ακυρώνει το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει στην Κολομβία και αναχωρεί για την Ουάσινγκτον.

17:50. Η αεροπορική εταιρεία «United Airlines» ανακοινώνει από το Παρίσι ότι ένα από τα αεροσκάφη που έπεσαν στους δίδυμους πύργους της ανήκει. Πρόκειται για ένα Μπόινγκ 737.

17:55. Στην Ουάσινγκτον κυκλοφοριακή συμφόρηση παραλύει το κέντρο της πόλης και πολλοί πεζοί εγκαταλείπουν την περιοχή του Λευκού Οίκου.

18:17. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, καλεί τους Νεοϋορκέζους να εγκαταλείψουν το νότιο Μανχάταν.

18:34. Ένα Μπόινγκ 757 που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Νιούαρκ-Σαν Φραντσίσκο, συντρίβεται στη δυτική Πενσυλβάνια. Η United Airlines ανακοινώνει στη συνέχεια ότι ένα από τα αεροπλάνα της συνετρίβη στην Πενσυλβάνια, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία.

18:38. Η αεροπορική εταιρεία «Αmerican Airlines» ανακοινώνει με τη σειρά της την απώλεια δύο αεροσκαφών της που μετέφεραν συνολικά 156 ανθρώπους.

18:53. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία διακόπτεται στις βορειανατολικές ΗΠΑ, μεταξύ Ουάσινγκτον και Βοστόνης.

19:00. Ένα αεροσκάφος της εταιρείας «American Airlines» συντρίβεται στο κτίριο του Πενταγώνου, στο ύψος του πρώτου ορόφου.

19:31. Η αεροπορική εταιρεία «United Airlines» ανακοινώνει από το Παρίσι ότι έχασε και ένα δεύτερο αεροπλάνο της, τύπου Μπόινγκ 767, που πραγματοποιούσε την πτήση 175.

19:50. Η εθνοφρουρά καλείται να ενισχύσει τα σωστικά συνεργεία και να διασφαλίσει την τάξη στη Νέα Υόρκη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τζουλιάνι.

20:30. Ο πρόεδρος Μπους που μετέβη από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα δηλώνει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και υπόσχεται να τιμωρήσει τους υπεύθυνους των τρομοκρατικών ενεργειών στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

20:50. Ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Αντονι Ουίλιαμς, κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

21:00. Η επιτροπή λειτουργίας του αμερικανικού χρηματιστηρίου (SEC) ανακοινώνει ότι όλες οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές θα παραμείνουν κλειστές.

Η 11η Σεπτεμβρίου σε αριθμούς

Συνολικός αριθμός νεκρών: 2.973

Αριθμός κρατών που έχασαν πολίτες κατά τις επιθέσεις: 115

Αναλογία νεκρών ανδρών/γυναικών: 3/1

Αριθμός παιδιών που έχασαν κάποιον γονέα : 3.051

Ποσοστό Αμερικανών που είχαν γνωστό ή συγγενή στους Δίδυμους Πύργους: 20%

Τόνοι συντριμμιών που απομακρύνθηκαν από το σημείο: 1.506.124

Οικονομικές απώλειες της Νέας Υόρκης μετά την 11η Σεπτεμβρίου: 105 δισ. δολάρια

Ποσό χρημάτων σε δωρεές: 1,4 δισ. δολάρια

Αριθμός των Αμερικανών που άλλαξαν το μέσο μεταφοράς από αεροπλάνο σε αυτοκίνητο το 2001: 1,4 εκατομμύρια

Αριθμός πολιτών που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες: 422.000



 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.