Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου: Αυτοδύναμη… η κοινωνική δυσαρέσκεια – Δημοσκόπηση της Public Issue

11 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ με 4% στην πρόθεση ψήφου, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, καταγράφει το Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή

Αντίθετα… αυτοδυναμία πετυχαίνει η κοινωνική δυσαρέσκεια, με το 88% των ερωτηθέντων να αναμένει αύξηση των κοινωνικών συγκρούσεων (ποσοστό που αποτελεί ιστορικό μέγιστο), το 87% να αισθάνεται ανασφάλεια και το 77% να δηλώνει δυσαρεστημένο από τη ζωή του. Δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της Δημοκρατίας δηλώνει το 84%.

Στην πρόθεση ψήφου, η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει ποσοστό 32%, κάτι που θα την οδηγούσε σε 129 – 140 έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28% και όπως τονίζει η Καθημερινή της Κυριακής, επανέρχεται στην ίδια κατάσταση πολιτικής αδυναμίας που είχε και τον Ιούλιο, πριν την προσωρινή – όπως αποδείχτηκε – ανάσα της 21ης Ιουλίου. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα αναφέρει ότι η επίδραση συσπείρωσης στην κυβέρνηση, διήρκησε μόλις δύο εβδομάδες.

Τα υπόλοιπα κόμματα, λαμβάνουν: ΚΚΕ 10,5%, ΣΥΡΙΖΑ 9%, ΛΑΟΣ 8%, Οικολόγοι 4%, Δημοκρατική Αριστερά 3%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5%, ενώ 34,5% λαμβάνει η αποχή.
Στην παράσταση νίκης, το 45% απαντά ΝΔ και το 17% ΠΑΣΟΚ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός βγαίνει ο… κανένας με 43%. Ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει 26% και ο Αντώνης Σαμαράς 27%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα, πρώτοι έρχονται ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 37%, ακολουθεί ο
Το 42% εκτιμά ότι η κατάσταση της οικονομίας την επόμενη πενταετία θα χειροτερέψει. Το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο μήνα ήταν 38%
Αλέξης Τσίπρας με 34%, ο Γιώργος Παπανδρέου με 30% και η Αλέκα Παπαρήγα με 28%.
Το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η καλύτερη λύση θα ήταν μία κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και το 18% προτιμά μία οικουμενική κυβέρνηση.

Ωστόσο, το 70% εκτιμά ότι ούτε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ούτε η κυβέρνηση ΝΔ θα αντιμετώπιζαν καλύτερα τα προβλήματα της χώρα. Αντίθετα το 14% θεωρεί καλύτερη την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το 11% μία κυβέρνηση ΝΔ.

Το 57% των ερωτηθέντων κρίνει ότι θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, ενώ το 59% πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών ή δεν ελπίζουν τίποτα από αυτές.

Παράλληλα, το 42% εκτιμά ότι η κατάσταση της οικονομίας την επόμενη πενταετία θα χειροτερέψει. Το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο μήνα ήταν 38%. Την άποψη ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν έχει το 27%. Ένα μήνα πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31%.

Τονίζεται ότι η μέτρηση Σεπτεμβρίου του Πολιτικού Βαρόμετρου έγινε την ημέρα εξαγγελίας των νέων μέτρων, άρα δεν έχει ενσωματώσει της κοινωνική ένταση που πρόκειται να τα ακολουθήσει.

Τα ευρήματα του Βαρόμετρου αναλυτικά ΕΔΩ

Δέσποινα Χριστοπούλου

This entry was posted on Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, 2011 at 08:22 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply