Κατάργηση πλέον των μισών διευθύνσεων και τμημάτων στα υπουργεία φέρνει το πόρισμα του ΟΟΣΑ

Μαχαίρι σε διευθύνσεις και τμήματα υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών φέρνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην εφεδρεία και υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα.
Μείωση έως και 70% των τμημάτων, διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων περιλαμβάνεται στα σενάρια που επεξεργάζεται ο ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχουν τεθεί τρία εναλλακτικά σενάρια με ποσοστά 30%, 50% και 70% για τη συγχώνευση και κατάργηση των δομών αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Νέων”, γίνεται προσπάθεια να κλειδώσει στο τελικό κείμενο της έκθεσης το 50%, παρά το γεγονός πως οι αρχικές εισηγήσεις του Οργανισμού ήταν για δραστικότερο περιορισμό.

Η τελική αναφορά που θα γίνεται έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η έκθεση, η οποία αναμένεται να φτάσει στα χέρια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα την ερχόμενη εβδομάδα, είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αποτελεί μία από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, όπου αναφερόταν η ανάθεση σε διεθνή οργανισμό της μελέτης για τη λειτουργική αξιολόγηση του Δημοσίου και η εφαρμογή στη συνέχεια των προτεινόμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

Παράλληλα, στην έκθεση αναμένεται να γίνεται αναφορά στο γεγονός πως λιγότερα από τα μισά υπουργεία λειτουργούν επιτελικά και εξακολουθούν να έχουν πλήθος αρμοδιοτήτων, οι οποίες πρέπει αμέσως να αποκεντρωθούν σε φορείς όπως δήμοι και περιφέρειες. Στην πράξη, όπως σχολίαζαν στελέχη του Δημοσίου, αυτό συνεπάγεται πως συγκεκριμένες υπηρεσίες των υπουργείων θα πάψουν να έχουν αντικείμενο και πρέπει να καταργηθούν.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα προκαλέσουν ανατροπές για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ενδεικτικό είναι πως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε αναφερθεί στην έκθεση του ΟΟΣΑ και επισήμαινε χαρακτηριστικά: «Εχουμε στην Ελλάδα περίπου 1.000 διευθύνσεις και πόσες χιλιάδες τμήματα, πολλά από τα οποία αλληλοεπικαλύπτονται. Οι εργαζόμενοι σε αυτές, θα έλεγε κανείς ότι προσφέρουν ελάχιστο έργο, σε σχέση με τις αμοιβές με τις οποίες το Δημόσιο επιβαρύνεται».

Σε πρώτη φάση, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μαζικές μετακινήσεις, από δομές που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, σε άλλους φορείς. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ δίνονται κατευθύνσεις για πλήρη απελευθέρωση μετακινήσεων μεταξύ όλων των φορέων στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για παράδειγμα, τα στελέχη δεν απέκλειαν ούτε καν την πιθανή μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού σε φορείς της Αυτοδιοίκησης που έχουν συμβασιούχους, οι οποίοι πρέπει να απομακρυνθούν το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, εκτός από την αναμενόμενη έκθεση, στελέχη του Δημοσίου δεν απέκλειαν επίσης, σε επόμενη φάση να ανοίξει θέμα εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα. Το κλειδί είναι πως με την αναδιάρθρωση δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων θα υπάρξουν νέοι οργανισμοί με πολύ λιγότερες οργανικές θέσεις από τις σημερινές. Η οργανική θέση συνδέεται, όμως, άμεσα με το καθεστώς μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση, συνδικαλιστικά στελέχη θεωρούν πως και η προώθηση του λεγόμενου κρατικού υπαλλήλου, όπως θα ονομαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα συνδέονται πλέον με το κράτος και όχι με συγκεκριμένο υπουργείο ή υπηρεσία, οδηγεί στην ίδια εξέλιξη. «Αν γίνει ο κρατικός υπάλληλος, δεν θα έχει ούτως ή άλλως οργανική θέση», ανέφεραν συνδικαλιστικά στελέχη.

Ψαλίδι θα μπει και στις γενικές γραμματείες των υπουργείων και το πολιτικό τους προσωπικό. Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ, προωθείται μεν ο περιορισμός του κυβερνητικού σχήματος με τη μείωση των υπουργείων, παράλληλα όμως έχει παρατηρηθεί αύξηση των γενικών γραμματειών. Η πρακτική αυτή ισοδυναμεί – όπως επισημαίνεται – με έμμεση διατήρηση του πολυπληθούς κυβερνητικού σχήματος, ενώ προκαλεί και διάχυση αρμοδιοτήτων, άρα και αναποτελεσματικότητα κατά τη λειτουργία τους.

ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
Στην πολυσέλιδη έκθεση υπάρχουν ειδικά κεφάλαια και για άλλα λειτουργικά ζητήματα του Δημοσίου. Εξαιρετικά επικριτικές είναι οι αναφορές για τις δαπάνες μίσθωσης κυβερνητικών κτιρίων, όπου στεγάζονται άνω του 70% των υπηρεσιών και ο Οργανισμός εισηγείται να διαμορφωθεί αμέσως κυβερνητικό πάρκο.
Ανάλογες επικρίσεις γίνονται και για την αθέτηση της δέσμευσης για περιορισμό του κόστους της γραφειοκρατίας, το οποίο θα έπρεπε να έχει μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ έως το επόμενο έτος. Για τον λόγο αυτό ο ΟΟΣΑ ζητά να προχωρήσει η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για τη μείωση των λεγόμενων διοικητικών βαρών στις συναλλαγές με το Δημόσιο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.