Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Συζητήσεις με τη Ρωσία για δάνειο 2,5 δισ. ευρώ ξεκίνησε η Κύπρος

10 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Πενταετές δάνειο με επιτόκιο 4,5%

Τις φήμες ότι η Κύπρος θα λάβει δάνειο από τη Ρωσία προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. Συγκεκριμένα, σε δημοσιεύματα των εφημερίδων «Φιλελεύθερος και «Πολίτης» υπήρχαν πληροφορίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να πάρει δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Stockwatch.

«Ναι, η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και λίγες βδομάδες άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση για σύναψη μεγάλου και με ευνοϊκούς όρους δανείου», είπε και διευκρίνισε ότι δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα το ύψος του δανείου.

«Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο να συνάψουμε ένα δάνειο περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα προέλθει μόνο από τα κρατικά ρωσικά ταμεία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «έχουμε εντοπίσει και διαπραγματευόμαστε και με άλλες φιλικές προς την Κύπρο χώρες».

Ο κ. Καζαμίας δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα συνομολογηθεί η συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση, ωστόσο είπε ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα κάποιες ασήμαντες ως προς την αίσια κατάληξη της συμφωνίας λεπτομέρειες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ανεξάρτητα από τη σύναψη του οποιουδήποτε δανείου, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο θα συνεχίσουν τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν για τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο υπουργός επέμεινε πάντως το πρωί, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι οι όροι δανεισμού είναι ευνοϊκοί και δεν δημιουργούν εξάρτηση στη Ρωσία.

Σύγκρινε μάλιστα τη χορήγηση δανείου με τις ρωσικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που υπάρχουν σε κυπριακές τράπεζες και υποστήριξε ότι το εν λόγω δάνειο δεν δημιουργεί περισσότερη εξάρτηση απ’ ότι αυτές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον κυπριακό Τύπο, η συμφωνία αφορά πενταετές δάνειο με τόκο 4,5%.

Το κόστος δανεισμού είναι πιο χαμηλό από την τελευταία έκδοση 5ετούς ομολόγου που εκδόθηκε στην εγχώρια αγορά με επιτόκιο 5%, αλλά και από την απόδοση του 5ετούς ομολόγου που διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά με απόδοση κοντά στο 15,5%.

Με το δάνειο η κυβέρνηση αναμένεται να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2012, αν οι εγχώριοι πιστωτές αναχρηματοδοτήσουν το υφιστάμενο χρέος.

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα αποτελεί ανάσα για τα κρατικά ταμεία που θα χρειάζονταν να πληρώσουν κοντά στα 2 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές του 2012 για αναχρηματοδότηση χρέους που λήγει κυρίως τον Οκτώβριο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

This entry was posted on Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, 2011 at 19:12 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply