Όλα τα κρίσιμα μέτωπα ανοίγει με νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, υπό την απειλή της τρόικας και μπροστά στον κίνδυνο να μην εκταμιευθεί η 6η δόση

Στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε στον απόηχο του τελεσιγράφου που έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι αν δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα δεν θα εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου στην Ελλάδα, ελήφθησαν “οριστικές αποφάσεις”, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι “είναι πολύ σημαντικό να εκπέμψουμε ένα σαφές μήνυμα ότι πάμε ‘φουλ’ στις μεγάλες αλλαγές”.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθιερώνεται ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα που υπηρετούν σε διαφορετικά υπουργεία, ρύθμιση που αναμένεται να φέρει μεγάλες περικοπές στις αποδοχές υπαλλήλων που απολάμβαναν υψηλά επιδόματα, καθώς το… τρικ της προσωπικής διαφοράς δεν έγινε δεκτό από τους ελεγκτές.

Το νέο μισθολόγιο ταυτίζεται με τη θεσμική αλλαγή του νέου βαθμολογίου. “Θα είναι πραγματικά ενιαίο, διαφανές, δίκαιο και θα βασίζεται σε ισότητα και αξιοκρατία” είπε ο Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι “η προσωπική διαφορά δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον με την έννοια του πριμ παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας”.

Ο δημόσιος υπάλληλος αντικαθίσταται από τον κρατικό υπάλληλο, που θα μπορεί να μετατεθεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας ξεκινά άμεσα με την εποπτεία του ΑΣΕΠ και διευρύνεται φθάνοντας μέχρι τις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα, με τους εργαζόμενους που θα μπουν στη συγκεκριμένη δεξαμενή να αμοίβονται για 12 μήνες με το 60% του μισθού τους και στη συνέχεια να αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο της απόλυσης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο των απολύσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε: “Απολύσεις στη φάση αυτή δεν υπάρχουν γιατί προβλέπεται ότι το στάδιο της εργασιακής εφεδρείας δίνει ευκαιρίες στον εργαζόμενο. Εάν ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία, τότε βεβαίως η εργασιακή του σχέση θα λυθεί. Αλλά, αν είναι μεγάλης ηλικίας μπορεί αυτό να τον οδηγήσει στη σύνταξη, εάν είναι νέας ή μεσαίας ηλικίας και δεν έχει μπορέσει να προσαρμοστεί τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει και με τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα”.

Με συνοπτικές διαδικασίες προωθούνται και οι αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 5 δισ. ευρώ μέσα στο έτος. Πρώτα στη λίστα, η επέκταση της σύμβασης στο Ελ. Βενιζέλος, η ανανέωση αδειών του ΟΠΑΠ, οι άδειες κινητής τηλεφωνίας, η πώληση ποσοστού της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, αλλά και ακίνητα του Δημοσίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει αύριο κιόλας τα περιουσιακά στοιχεία του πρώτου αυτού κύματος ιδιωτικοοποιήσεων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Τα κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν εκ νέου, με την κυβέρνηση να επανεξετάζει ακόμη και τις ρυθμίσεις που έχει ήδη περάσει, αφού η τρόικα θεωρεί ότι επρόκειτο για μερικό μόνο άνοιγμα. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει έως το 2013, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αλλαγές.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έκανε, ο υπουργός Οικονομικών απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση, αναφερόμενος έναν ιδιότυπο πόλεμο που εάν χαθεί, θα χαθούν όλα.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι “έχει το θράσος να εξαγγέλλει την ταχύτατη εφαρμογή των άγριων μέτρων του μεσοπρόθεσμου που τσακίζουν το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και της νεολαίας και να καμώνεται ότι αμαρτάνει για το καλό τους” και καλεί τον λαό “να τους το ανταποδώσει με μαζική καταδίκη παντού”.

Ο ΛΑΟΣ σημειώνει σε ανακοίνωσή του: “Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο φάνηκε ποιος έχει το ‘πάνω χέρι’. Ο κ. Βενιζέλος ποδηγετεί πλέον το ΠΑΣΟΚ και ό,τι ήθελε προκύψει… Μετά από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου προκύπτει ότι έχει εξασφαλίσει κάποια πράγματα από την εσωτερική πολιτική σκηνή. Ό,τι πρόκειται να γίνει, αν περιβάλλεται από φως, ο ΛΑΟΣ θα το στηρίξει. Μην διανοηθούν όμως να προχωρήσουν στο σκοτάδι. Θα μας βρουν απέναντι”.

“Η κυβέρνηση Παπανδρέου – Βενιζέλου σε ένα υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα και να ισοπεδώσει την κοινωνία. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή τη λαίλαπα που με αυτάρεσκοκυνισμό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Η μόνη απάντηση είναι οι μαζικοί ενωτικοί κοινωνικοί αγώνες για την ανατροπή τους πριν τα διαλύσουν όλα” τονίζει ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού Π. Σκουρλέτης.

“Χαίρομαι που η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις εγκληματικές της καθυστερήσεις, προχώρησε επί τέλους στην ανακοίνωση ενός μέρους των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα. Λυπάμαι που αυτό κατέστη αναγκαίο υπό την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας. Αμφισβητώ όμως ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δύναμη και την ικανότητα να τις εφαρμόσει” σημειώνει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

“Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι ‘σηκώνουν πολύ ψηλά τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών’. Με τα μέτρα όμως, που επαναλαμβάνουν ότι θα προωθήσουν, υποστέλλουν οριστικά τη σημαία της κοινωνικής αντοχής και αποδοχής” σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά.

“Είναι προφανές ότι, εκτός από τους Έλληνες, η κυβέρνηση κορόιδευε και τους εταίρους της. Επειδή τα ψέματα τελειώνουν γρήγορα, έφτασε η ώρα να μάθουμε στην πράξη τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα. Οι λεονταρισμοί του κυρίου Βενιζέλου, δεν κρύβουν πια ότι οι δεσμεύσεις σε ανεφάρμοστες απαιτήσεις είναι μονόδρομος προς τη χρεοκοπία… Στους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης, απαντάμε με προτάσεις για μια βιώσιμη οικονομία, που σέβεται τον άνθρωπο και την φύση” τονίζουν οι Οικολόγοι.

Αντιπαράθεση στη Βουλή
Οι ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση Γιώργου Καρατζαφέρη και Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Βουλή για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν με διαφάνεια κι έκανε λόγο για “Ειδικά Δικαστήρια”.

Απαντώντας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον κάλεσε ν’ απευθυνθεί αλλού όταν κάνει λόγο για “Ειδικά Δικαστήρια” και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.