Υπέροχα αρχοντικά μοναδικής αρχιτεκτονικής, αμέτρητες επιλογές διασκέδασης, κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες του Αργοσαρωνικού και καταπληκτικό φαγητό σχεδόν όπου κι αν επιλέξει να δειπνήσει κανείς. Μετά τον «πανικό» της high season, και λίγο πριν από αυτόν της Αρμάτας, οι Σπέτσες βρίσκουν λίγες ημέρες ηρεμίας και μας περιμένουν να περιπλανηθούμε στα πλακόστρωτα στενά της.

Η Άνοιξη και το Φθινόπωρο είναι, άλλωστε, για πολλούς οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφθεί κανείς το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία. Νοικιάστε ένα ποδήλατο από τη Ντάπια, το νέο λιμάνι, σύντομα θα ανακαλύψετε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για τις μετακινήσεις σας, και περιπλανηθείτε στον μεγάλο παραλιακό δρόμο, από τον λόφο με το εκκλησάκι δίπλα στο παλιό λιμάνι ως την Κουνουπίτσα, αλλά και πιο πέρα, μέχρι την Κοργιαλένειο Σχολή μπροστά από την οποία εκτείνεται η παραλιακή περιοχή Σχολές με τα beach bars, όπου συγκεντρώνονται οι νεώτεροι. Αν, μάλιστα, έχετε κουράγιο κατευθυνθείτε προς τον αρχοντικό οικισμό της Αγίας Μαρίνας, απέναντι από τον οποίον βρίσκεται το νησί του Νιάρχου, η Σπετσοπούλα.

Για τους πιο ρομαντικούς συνιστάται και η βόλτα με άμαξα, από το λιμάνι και κατά μήκος της παραλιακής των Σπετσών, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα προς ένα τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα. Ενώ για εσάς που αγαπάτε τις παραδοσιακές γιορτές και τα γλέντια η Αρμάτα απέχει λίγες πλέον ημέρες και το νησί φοράει ήδη τα γιορτινά του…

Η Αρμάτα:
Η μεγάλη γιορτή του νησιού πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη με τους εορτασμούς της Αρμάτας, κατά την κορύφωση των οποίων λαμβάνει χώρα στο λιμάνι αναπαράσταση της ιστορικής Ναυμαχίας των Σπετσών της 8ης Σεπτεμβρίου του 1822, και της ανατίναξης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Σπετσιώτη πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση.

Το φετινό πρόγραμμα εορτασμού, που ξεκινά την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Έκθεση με θέμα την αλιεία και έργα των Αλ. Τσιρώνη και Ντ. Τασιούλη στην Αναργύρειο Κοργιαλένειο Σχολή, παραδοσιακούς χορούς, συναυλία του συγκροτήματος «Soul Less», latin και ελληνικούς χορούς, καθώς και τη μεγάλη συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου με τους Μ. Δημητριάδη και Γ. Νέγκα. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με κανονιοβολισμούς, δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και κατάθεση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.

Τι άλλο να δείτε:
-Το Μουσείο των Σπετσών, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, ενός από τους πρώτους άρχοντες του νησιού στα χρόνια του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Τα εκθέματα αφηγούνται τα τουλάχιστον 4.000 χρόνια ιστορίας του νησιού και από αυτά ξεχωρίζουν η Σημαία της Επανάστασης, τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και τα όπλα και οι προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων.

-Το μουσείο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, σε ένα αρχοντικό του 1886, λίγο πάνω από την Ντάπια με έναν μπρούτζινο ανδριάντα της ίδιας στο εξωτερικό του. Εκεί θα δείτε προσωπικά αντικείμενα της ίδιας, χειρόγραφες επιστολές και έπιπλα εξαιρετικής τεχνοτροπίας.

-Αν έχετε όρεξη και κουράγιο για πεζοπορικές περιπλανήσεις, αξίζει να κατευθυνθείτε στην πευκόφυτη ενδοχώρα του νησιού και να ανηφορήσετε προς τον Προφήτη Ηλία, την υψηλότερη κορυφή του, για να απολαύσετε θέα, ησυχία και ασύγκριτη δροσιά.

Πού να κολυμπήσετε:
*Στη μεγάλη αμμουδερή παραλία των Αγίων Αναργύρων, όπου βρίσκεται και η περίφημη, κινηματογραφική Σπηλιά του Μπεκίρη. Ο θρύλος λέει πως αν πιείτε νερό από την πηγή που βρίσκεται μέσα στη σπηλιά (η «Σπηλιά της Νεράιδας» στην οποία βρήκαν καταφύγιο η Τζένη Καρέζη και ο Ανδρέας Μπάρκουλης στην ταινία «Τζένη Τζένη»), ο έρωτάς σας θα κρατήσει για πάντα.

*Στον δημοφιλή Άγιο Μάμα, την πλησιέστερη στο λιμάνι παραλία, απ’ όπου ξεκινούν και τα λεωφορεία για τις υπόλοιπες.

*Στην παραλία Καΐκι, στην περιοχή Σχολές, μετά την Κουνουπίτσα, όπου θα βρείτε beach bar και ξαπλώστρες.

*Από το λιμάνι μπορείτε να πάρετε ένα από τα καΐκια που εκτελούν διαδρομές σε απρόσιτες με αυτοκίνητο παραλίες του νησιού, π.χ. Ξυλοκέριζα, Άγιοι Ανάργυροι, Ζογκεριά, Βρέλλος.

*Στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, η οποία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, με φόντο την Σπετσοπούλα.

Πού θα φάτε – διασκεδάσετε:
*
Πάτραλης: Στην Κουνουπίτσα, πρόκειται για μία από τις παλαιότερες ταβέρνες των Σπετσών όπου θα απολαύσετε λαχταριστά μαγειρευτά, ψητά της ώρας αλλά και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά (ο κατάλογος είναι πραγματικά εντυπωσιακός!). Το σαββατοκύριακο θα πρέπει οπωσδήποτε να κλείσετε τραπέζι (τηλ. 22980 72134 – 74441). Τιμές: Από 15 έως 30 ευρώ κατ’άτομο.
*Νερό της Αγάπης: Επίσης στην Κουνουπίτσα βρίσκεται μάλλον το πιο ατμοσφαιρικό εστιατόριο του νησιού, με την κορυφαία κουζίνα, η οποία βασίζεται σε ψάρια και θαλασσινά, την εκπληκτική θέα, αλλά τις κάπως πιο… τσιμπημένες τιμές (τηλ. 22980 74009). Τιμές: 30 με 40 ευρώ κατ’άτομο.
*Ταρσανάς: Στο Παλιό Λιμάνι βρίσκεται η εν λόγω οικογενειακή ψαροταβέρνα , στην οποία θα βρείτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, λογικές τιμές και εξαιρετικό σέρβις (τηλ. 22980 73490). Τιμές: 30 με 35 ευρώ κατ’άτομο.
*Quarter: Στην πλατεία ρολογιού βρίσκεται εδώ και χρόνια το δημοφιλές Quarter για πίτσες, burgers και ζυμαρικά σε χορταστικές μερίδες. Τιμές: Από 10 ευρώ κατ’άτομο.
*La Scala: Βρίσκεται στο Παλιό Λιμάνι και θεωρείται το καλύτερο ιταλικό εστιατόριο του νησιού, ενώ συναρπάζει με την υπέροχη θέα του. Τιμές: 25 με 30 ευρώ κατ’άτομο.
*La Luz: Για live βραδιές από τους «Ταξιδευτές» κάθε Παρασκευή και Σάββατο και παγωμένα κοκτέιλ με θέα το Παλιό Λιμάνι.
*Throubi Bar: Μικρός, εναλλακτικός χώρος στο Παλιό Λιμάνι με ενδιαφέρουσες μουσικές και ακόμα πιο ενδιαφέροντα κοκτέιλς.
*Brachera: Το θρυλικό club του νησιού στο Παλιό Λιμάνι όπου τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί ορόσημο βραδινής διασκέδασης στο νησί, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
* Guzel: Το γνωστό αθηναϊκό club μεταφέρθηκε στις Σπέτσες, στο Παλιό Λιμάνι και αυτό, για να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Brachera για την βραδινή διασκέδαση.

Πού θα μείνετε:
*
Poseidonion Grand Hotel: Πρόκειται για το πολυτελέστερο ξενοδοχείο του νησιού, το οποίο σίγουρα θα δείτε κατά την βόλτα σας στην πόλη των Σπετσών καθώς στεγάζεται σε ένα τεράστιο κτίριο εκπληκτικής αρχιτεκτονικής. Τιμές: Για ένα δίκλινο με θέα κήπο 190 ευρώ, με μερική θέα θάλασσα 236 ευρώ και με θέα θάλασσα στα 256 ευρώ. Στις τιμές περιλαμβάνεται και πρωινό.

*Economou Mansion: Χτισμένο το 1851, το όμορφο διατηρητέο αρχοντικό βρίσκεται στην περιοχή της Κουνουπίτσας, ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, ενώ απέχει περί τα 10 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι. Διαθέτει πισίνα δίπλα στην οποία προσφέρεται παραδοσιακό, σπιτικό πρωινό. Τιμές: 130 ευρώ (με θέα κήπο) 150 ευρώ (με θέα θάλασσα), συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

*Varlamis Apartments: Βρίσκονται ανάμεσα στο παλιό και το νέο λιμάνι και αποτελούνται από διαμερίσματα και στούντιο που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 4 άτομα, ενώ διαθέτουν εξοπλισμένη κουζίνα. Το πρωινό σερβίρεται δίπλα στην πισίνα. Τιμές: 70 ευρώ για ένα δίκλινο χωρίς πρωινό.

*Yachting Club Inn: Βρίσκεται στην Κουνουπίτσα, περί τα δεκαπέντε λεπτά με τα πόδια από το κεντρικό λιμάνι. Τιμές: 62 ευρώ για ένα δίκλινο συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

*Villa Christina Hotel: Βρίσκεται στην περιοχή Ντάπια, 150 μέτρα από την πόλη, και στεγάζεται σε ένα παλιό, παραδοσιακό σπίτι. Διαθέτει δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια και δύο studios που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 4 άτομα. Τιμές: 50 ευρώ για ένα δίκλινο (το πρωινό χρεώνεται επιπλέον με 5 ευρώ κατ’άτομο).

Πώς θα πάτε:
Για να βρεθείτε στις Σπέτσες υπάρχουν δύο εναλλακτικές, είτε οδικώς μέχρι την Κόστα, στην Πελοπόννησο, και από εκεί να περάσετε απέναντι με καΐκι, θαλάσσιο ταξί ή ferry boat είτε με το flying dolphin της Hellenic Seaways από Πειραιά (διάρκεια ταξιδιού 2 ώρες – κόστος εισιτηρίου 70 ευρώ μετ’επιστροφής).

Έλενα Μπούλια – in2life.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.