Απέναντι στους «αναιμικούς» Σκανδιναβούς η Εθνική Ανδρών έκανε περίπατο

Ευρωμπάσκετ: Η Ελλάδα «κατάπιε» (81-61) τη Φινλανδία

Η Εθνική αξιοποίησε τη χαώδη διαφορά ποιότητας που τη χωρίζει από τη Φινλανδία και αφού επικράτησε κατά κράτος στα ριμπάουντ (41-27) και στις τάπες (8-1) «ισοπέδωσε» (81-61) την ομάδα της Σκανδιναβίας κάνοντας το «δύο στα δύο» στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Απέναντι σε μια ομάδα, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχε στην τελική φάση της διοργάνωσης (για τελευταία φορά βρέθηκε σε Ευρωμπάσκετ το 1995 στην Αθήνα, αλλά το 2011 μπήκε από το… παράθυρο χάρη στην πολυσυζητημένη απόφαση της FIBA να αυξήσει τις ομάδες από 16 σε 24), η Εθνική ήταν απλώς… αξιοπρεπής για να φτάσει στο τελικό +20, ωστόσο είναι προφανές _ κάτι που επεσήμανε εκ των υστέρων και ο προπονητής κ. Ηλίας Ζούρος _ ότι με ισχυρότερους αντιπάλους τα 22 λάθη στα οποία υπέπεσε, ενδέχεται να στοιχίσουν.

Κορυφαίος για την Εθνική ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος έκανε πάρτι στις δύο ρακέτες με 19 πόντους, 10 ριμπάουντ, 3 τάπες (αλλά και 5 λάθη), ενώ σημαντική συνεισφορά είχαν επίσης οι Νίκος Ζήσης (14 π.), Αντώνης Φώτσης (9 π., 7 ρ.) και Μάικ Μπράμος (9 π.). Αύριο Παρασκευή (2/9) η Εθνική έχει ρεπό και το Σάββατο (3/9, 18.00, ΕΤ1) θα αντιμετωπίσει την πΓΔΜ, η οποία είναι επικίνδυνη ομάδα και στηρίζεται στον οίστρο των περιφερειακών Βλάντο Ιλιέφσκι και (νατουραλιζέ Αμερικανού) Μπο Μακ Κάλεμπ.

ΕΛΛΑΔΑ: Ξανθόπουλος (6 ασ., 4 ρ.), Μπουρούσης 19 (7/9 δ., 5/6 β., 10 ρ., 3 τ., 5 λ.), Ζήσης 14 (5/7 δ., 0/1 τρ., 4/4 β., 4 ρ., 3 ασ.), Βασιλειάδης 5 (1 /4 τρ.), Καλάθης 6 (4 ασ., 4 λ.), Φώτσης 9 (7 ρ.), Παπανικολάου 2, Μαυροειδής 2, Μπράμος 9, Κουφός 7, Σλούκας 2 (3 λ.), Καϊμακόγλου 6 (3 ρ.).
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Κοϊβίστο, Νίκιλα 1, Μούρινεν 2, Χαφ 5, Λι 13 (6/10 δ., 1 /2 β.), Σάλιν 6, Κότι 1, Κόπονεν 21 (4/11 δ., 4/6 τρ., 1 /2 β., 3ασ.), Μακαλάινεν, Μότολα 5, Βιρτάνεν 6, Ράνικο 1 (4 ασ.).

Ζούρος: «Δεν υπάρχει εύκολο ματς στον όμιλο»
Ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Ηλίας Ζούρος έμεινε ικανοποιημένος από τη βελτιωμένη εικόνα της Εθνικής σε σχέση με την πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ και συνέστησε… εξυπνάδα στους διεθνείς εν όψει της επικείμενης (Σάβββατο 3/9) αναμέτρησης με την πΓΔΜ: «Σεβόμαστε πολύ τον κόουτς Ντέτμαν και την ομάδα του. Παρακολουθήσαμε τη Φινλανδία, όχι μόνο στο χθεσινό ματς με την Κροατία, αλλά και σε προηγούμενα. Παίζουν καλό μπάσκετ παρότι δεν έχουν ψηλούς παίκτες, αλλά εμείς ήμασταν έτοιμοι και καλά προετοιμασμένοι. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου και στο προπονητικό τιμ, που έκανε πολύ καλή δουλειά και δεν εμφανιστήκαμε απροετοίμαστοι. Δουλέψαμε στις λεπτομέρειες, αξιοποιήσαμε το πλεονέκτημα στους ψηλούς και ελέγξαμε τα ριμπάουντ. Σήμερα ήμασταν καλύτεροι από χθες, καθώς στην πρεμιέρα ενός τουρνουά όλες οι ομάδες δυσκολεύονται. Πλέον έχουμε ξεκούραση μιας ημέρας και θα αφοσιωθούμε στο ματς με τα Σκόπια για να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο στον όμιλό μας, δεν υπάρχει εύκολο ματς και το ξέρουμε αυτό. Έχουμε ήδη παρακολουθήσει παιχνίδια των Σκοπίων. Θα πρέπει να παίξουμε με συγκέντρωση, εξυπνάδα και όπως πάντα με έμφαση στην άμυνα».

Ζήσης: «Πρέπει να διορθώσουμε τα κενά διαστήματα»
Ο εκ των εμπειρότερων παικτών της Εθνικής Νίκος Ζήσης εξήγησε ότι είναι σημαντικό το «δύο στα δύο» επί της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και της Φινλανδίας, ωστόσο εάν η Ελλάδα δεν διορθώσει τα κενά διαστήματα, θα αντιμετωπίσει προβλήματα στα επόμενα ματς: «Θέλαμε το δύο στα δύο και τα καταφέραμε. Είναι σημαντικό το ότι βελτιώσαμε την εικόνα μας σε σχέση με την πρεμιέρα. Ημασταν καλύτεροι, αλλά και πάλι είχαμε κενά διαστήματα. Αυτό πρέπει να διορθώσουμε, εν όψει των δύσκολων αγώνων που έρχονται. Όταν θα κρίνονται τα πάντα στις λεπτομέρειες, δεν θα μπορούμε να διορθώνουμε με την ίδια ευκολία τα κενά διαστήματα. Τώρα πρέπει να ξεκουραστούμε και να προετοιμαστούμε για το ματς με την πΓΔΜ, ώστε να κάνουμε το τρία στα τρία».

Βασιλειάδης: «Μέσα από την άμυνα βρίσκουμε ρυθμό»
Αν και κλασικός σουτέρ ο άσος της Μπιλμπάο Κώστας Βασιλειάδης έχει συνειδητοποιήσει ότι η άμυνα είναι το «α» και το «ω» της Εθνικής. Και ο ίδιος, άλλωστε, δεν έχει βρει ακόμη… το χέρι του έχοντας επιχειρήσει 1/9 σουτ τριών πόντων στους δύο πρώτους αγώνες του Ευρωμπάσκετ: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ξέραμε από την αρχή πως είναι μία ομάδα που σουτάρει καλά από μακριά. Καταφέραμε να περιορίσουμε αυτό το στοιχείο και ξεκινώντας από την άμυνα να πάρουμε αυτή τη σημαντική νίκη. Μέσα από την άμυνα βρίσκουμε πάντα ρυθμό και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και στα επόμενα παιχνίδια».

Ντέτμαν: «Ομάδα παγκόσμιας κλάσης η Ελλάδα»
Ο προπονητής της Φινλανδίας κ. Χένρικ Ντέτμαν είχε μόνο καλά λόγια να πει για την Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την «ομάδα παγκόσμιας κλάσης». Αναλυτικά τα όσα δήλωσε: «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Έδειξε πως είναι ομάδα παγκόσμιας κλάσης και ανέδειξε την απόσταση που χωρίζει μία από τις κορυφαίες ομάδες και μία που συμμετέχει απλώς στη διοργάνωση. Οι αντίπαλοί μας είχαν εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά, ειδικά στο δεύτερο μέρος και το αποτέλεσμα φάνηκε. Κυριάρχησαν στα ριμπάουντ και έπαιξαν απλό και όμορφο μπάσκετ. Οι καλές ομάδες βελτιώνονται και αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι υποχρεώσαμε την Ελλάδα και την Κροατία σε 21 λάθη κατά μέσο όρο, αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να μετατρέπουμε αυτά τα λάθη των αντιπάλων σε δικά μας καλάθια».

Λι: «Θέλαμε να παίξουμε γρήγορα, αλλά δεν τα καταφέραμε»
Ο αμερικανός (με φινλανδική υπηκοότητα εξ ου και η συμμετοχή του στην Εθνική Φινλανδίας) πάουερ φόργουορντ Τζέραλντ Λι εξήρε την άμυνα της ελληνικής ομάδας: «Δεν αποδώσαμε όπως μπορούσαμε. Η Ελλάδα επικράτησε στον τομέα των ριμπάουντ και μας οδήγησε σε πολλά λάθη. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο η άμυνα της ελληνικής ομάδας ήταν πολύ αποτελεσματική και δεν μας επέτρεψε να κάνουμε το παιχνίδι μας. Ξέραμε πως η Ελλάδα έχει ψηλά κορμιά και θέλαμε να παίξουμε γρήγορα, αλλά δεν τα καταφέραμε».

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής
Α’ Ομιλος (Πανεβέζις)
Πορτογαλία – Ισπανία 73-87
Αγγλία – Τουρκία 61-90
Πολωνία – Λιθουανία 77-97

Β’ Ομιλος (Σαουλέι)
Λετονία – Σερβία 77-92
Ισραήλ – Γαλλία 68-85
Ιταλία – Γερμανία 62-76

Γ’ Ομιλος (Αλίτους)
Βοσνία/Ερζεγοβίνη – Μαυροβούνιο 94-86
Φινλανδία – Ελλάδα 61-81
πΓΔΜ – Κροατία 78-76

Δ’ Ομιλος (Κλαϊπέντα)
Βουλγαρία – Βέλγιο 68-65
Γεωργία – Ρωσία 58-65
Ουκρανία – Σλοβενία 64-68

Κώστας Σωτηρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.