55xρονος καταπλακώθηκε από χώματα στο Νότιο Πεδίο

Με τη ζωή του πλήρωσε τον αγώνα για το μεροκάματο ένας ακόμα εργαζόμενος στα ορυχεία της ΔΕΗ, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο λίγο πριν τις μεσημεριανές ώρες σήμερα  Τετάρτη 31 Αυγούστου, στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, όταν καταπλακώθηκε από τόνους αδρανών υλικών (χωμάτων) από κατολίσθηση του πρανούς στα σκληρά του ορυχείου.
Πρόκειται για τον 55χρονο Ιωάννη Παπανικολάου από τη Λάβα Σερβίων, ο οποίος ήταν πατέρας 5 παιδιών και εργαζόταν ως οδηγός σε εργολάβο που εκτελεί χωματουργικές εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ.

Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ που γίνονται αφορμή να θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και τα σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» και Ένωση».
«Ο θάνατος του άτυχου συναδέλφου εργαζόμενου έγινε κάτω από τις σκληρές ανταγωνιστικές και απάνθρωπες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στα ορυχεία, χωρίς κανέναν έλεγχο με τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία να ανθεί, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας της εργασίας.
Η ΔΕΗ πρέπει να αντιληφθεί ότι δε μπορεί να παρακολουθεί αδιάφορα όσα συμβαίνουν μέσα στην καρδιά της και να επιτρέπει να επικρατούν οι συνθήκες ζούγκλας», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, το οποίο τονίζει ότι η ΔΕΗ «οφείλει να ελέγχει αυστηρά τους χώρους και τις εργασίες που ανατίθενται στους εργολάβους και να επιβάλλει τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας.

Το Υπουργείο Απασχόλησης να εντείνει τους ελέγχους και να τιμωρεί αυστηρά τους παραβάτες και να στελεχώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι υπό διάλυση, λόγω πολλών ελλείψεων σε προσωπικό εξοπλισμό κ.α.». Τονίζει επίσης για μια ακόμη φορά ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία Επιθεώρησης μεταλλείων στην περιοχή, με έδρα την Κοζάνη, διότι μόνο αυτή μπορεί να διενεργεί ελέγχους στα ορυχεία και να επιβάλλει ασφαλές περιβάλλον εργασίας στους εργαζόμενους.

Στην ασύστολη αδιαφορία της πολιτείας, το δουλεμπόριο, την μαύρη εργασία και τα «ελλιπέστατα μετρά ασφάλειας» και την εντατικοποίηση της εργασίας αποδίδει το εργατικό ατύχημα το σωματείο «Σπάρτακος», το οποίο καλεί τους υπεύθυνους «να σταματήσουν τον στρουθοκαμηλισμό και να δώσουν επιτέλους εξηγήσεις».

«Το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα αποδεικνύει περίτρανα για μια ακόμη φορά τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας στην εργασία», αναφέρει το σωματείο η «Ένωση» και ζητά εδώ και τώρα:
Ενεργοποίηση της επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας και αυστηρή τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας από όλους τους εργαζόμενους.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.