Λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και του ανταγωνισμού από εναλλακτικούς παρόχους

Πτώση 63% των κερδών πρώτου εξαμήνου, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους παραγωγής και του ανταγωνισμού από εναλλακτικούς παρόχους, σημείωσε η ΔΕΗ. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 128,8 εκατ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν κατά μέσο όρο να διαμορφωθούν στα 133,8 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 6,1% στα 2,719 δις ευρώ, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να περιορίζουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ή στρέφονται σε φθηνότερους ανταγωνιστές. Η κατανάλωση ενέργειας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την πιο επικερδή κατηγορία για την εταιρεία, μειώθηκε 16%. Η ΔΕΗ είπε ότι αναμένει η πτώση των πωλήσεων να επιβραδυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να βελτιωθεί περαιτέρω το 2012 ύστερα από τη μείωση των χρεώσεων για τους εταιρικούς πελάτες.
«Στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνεται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των εσόδων, λόγω ευνοϊκότερου μείγματος πωλήσεων, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση της απώλειας μεριδίου αγοράς στους πελάτες υψηλού περιθωρίου κέρδους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σε ανακοίνωση.

Η απεργία του προσωπικού της ΔΕΗ τον Ιούνιο επίσης επιβάρυνε τα αποτελέσματα, καθώς οδήγησε την εταιρεία να προβεί σε αυξημένες αγορές ενέργειας από εναλλακτικούς παραγωγούς, έτσι ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κέρδη EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ) σημείωσαν μικρότερη του αναμενόμενου πτώση 27% στα 603,8 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση στα 588,5 εκατ. ευρώ. Θετικά επέδρασαν η περικοπή του εργατικού κόστους ως συνέπεια των περικοπών των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη χώρα.

Η κυβέρνηση, που κατέχει ποσοστό 51% στη ΔΕΗ, σχεδιάζει να πωλήσει ποσοστό 17% της εταιρίας, ενώ εξετάζει και την πώληση μεμονωμένων λιγνιτικών μονάδων σε ανταγωνιστές της, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.