Τη δέσμευση ότι το νέο μισθολόγιο θα αφήσει ανεπηρεάστους το 90% των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα φέρει μειώσεις μισθών μόνο στα… ρετιρέ ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο καταφέραν να διατηρήσουν στην πλειονότητά τους τις σημερινές αποδοχές τους και με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Βέβαια, οι λεπτομέρειες του μισθολογίου που θα κρίνουν και το τελικό ύψος των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν ακόμη στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών. Δεν αναμένεται να βγουν από αυτά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το «ήπιο σενάριο» που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προβλέπει τη θέσπιση «προσωπικής διαφοράς», ένα ποσό που θα καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες που θα προκύψουν από την κατάργηση των 107 επιδομάτων που προβλέπει το σημερινό μισθολόγιο. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα η προσωπική διαφορά θα εξασφαλίζει διατήρηση των αποδοχών για το 80% των υπαλλήλων, αύξηση για το 10% (καθώς θα υπάρξει αύξηση του βασικού μισθού) και μείωση για το 10% των υψηλότερα αμειβόμενων.

Η μείωση θα υπάρξει λόγω της θέσπισης ανώτατου πλαφόν στην «προσωπική διαφορά». Οσο υψηλότερα μπει αυτό το πλαφόν, τόσο μικρότερος θα είναι και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα χάσουν χρήματα. Βέβαια, το πού θα μπει ο πήχης, εξαρτάται και από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα θελήσει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση. «Με τον ορισμό του πλαφόν στα 1.200-1.500 ευρώ, εξασφαλίζουμε μείωση της μισθολογικής δαπάνης περίπου κατά 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως» αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή. Οσο χαμηλότερα θα κατεβαίνει το πλαφόν, τόσο θα αυξάνεται το δημοσιονομικό όφελος.

Το βέβαιο είναι ότι οι αμοιβές για όσους θα προσληφθούν στο Δημόσιο θα είναι μικρότερες. Ετσι, θα δημιουργηθεί μία ακόμη μισθολογική «ταχύτητα» καθώς εκτός από τις διαφορές ανάμεσα σε υπαλλήλους διαφορετικών υπουργείων, θα προκύψουν και διαφορές ανάμεσα στους «παλαιούς» και στους «νέους».

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει και η «διάρκεια ζωής» της προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, στους μέχρι τώρα σχεδιασμούς δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς μέσα στα επόμενα χρόνια -κάτι που θα οδηγούσε σε συνεχείς ετήσιες μειώσεις αποδοχών. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς και το το μνημόνιο προβλέπει 3ετή περίοδο προσαρμογής των μισθών στο Δημόσιο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.