Η Αϊρίν υπολογίζεται ότι θα φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ αργά το Σάββατο


Με διακοπές δρομολογίων στα μέσα μεταφοράς, την υποχρεωτική εκκένωση του πληθυσμού από τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο και με την Εθνοφρουρά σε ετοιμότητα προσπαθούν οι Αρχές στις ΗΠΑ και ειδικότερα στη Νέα Υόρκη να αντιμετωπίσουν τα πιθανά –και όπως προβλέπεται πολύ μεγάλα– προβλήματα από το πέρασμα του κυκλώνα Αϊρίν που θα σαρώσει τις ανατολικές ακτές.

Ο κυκλώνας, που αυτή τη στιγμή είναι τηςε κατηγορίας 2 αλλά ενδέχεται να ενισχυθεί σε 3, θα φτάσει το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας και στη συνέχεια θα κινηθεί βορειότερα για να πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης την Κυριακή.

Σε μία ζώνη εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Βόρεια Καρολίνα ως τη Νέα Υόρκη, οι Αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια, ενώ οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα μέσα μεταφοράς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους θυελλώδεις ανέμους και τις βροχοπτώσεις.
Προειδοποίηση για τον «πολύ επικίνδυνο» κυκλώνα απηύθυνε στους πολίτες και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Μασαχουσέτη.

Στη Νέα Υόρκη, και τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης θα κλείσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου, μία ημέρα πριν ο κυκλώνας φτάσει στην περιοχή, και δεν θα δέχονται καμιά άφιξη πτήσης. Οι απογειώσεις αεροσκαφών δεν έχουν απαγορευθεί ακόμα, αλλά οι περισσότερες είχαν ήδη ακυρωθεί από τις αεροπορικές εταιρίες αναχωρήσεις και από τα τρία αεροδρόμια.

Ταυτόχρονα θα διακοπούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό.
Όες οι παραστάσεις στο Μπρόντγουει αναβλήθηκαν όπως και όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις, οι Αρχές καλούν ακόμα τους πολίτες να αποφεύγουν τα πάρκα γιατί υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων.

Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ζήτησε την υποχρεωτική εκκένωση των περιοχών που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και κινδυνεύουν περισσότερο με πλημμύρα. Για το λόγο αυτό περισσότερα από 400 κέντρα υποδοχής έχουν ανοίξει και σε αυτά μπορούν να καταφύγουν 71.000 άνθρωποι.

Παράλληλα, 98.000 μέλη της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Εκτιμήσεις για τις ζημιές
Εντωμεταξύ, ο κυκλώνας μπορεί να προκαλέσει ζημιές ύψους ακόμα και δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις.

Το ποσό περιλαμβάνει κτίρια που θα πλημμυρίσουν, τη διακοπή λειτουργίας εταιριών αλλά και το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης. Ωστόσο, οι κυκλώνες είναι αρκετά απρόβλεπτοι, η ένταση των φαινομένων στη Νέα Υόρκη δεν μπορεί να προβλεφτεί εξαρχής.

Πάντως, ακόμα και ένας μικρής έντασης κυκλώνας, «αν κατευθυνθεί απευθείας στη Νέα Υόρκη μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει ζημιές ενός δισεκατομμυρίου», εκτιμούν ειδικοί στη πρόβλεψη ζημιών από ακραία φαινόμενα.
«Η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ακόμα και μήνες», προέβλεψε από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.