«Στην Οικονομία φλεγόμαστε αλλά δεν καιγόμαστε»

Ευ. Βενιζέλος: ο Μπόρχες, ο Ελύτης και το καθαρτήριο του Δάντη

Εκπληξη προκάλεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στους λιγοστούς βουλευτές (κυρίως του ΠαΣοΚ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ) που βρίσκονταν, την Παρασκευή το πρωί στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, όταν στην προσπάθειά του να τους πείσει για πολιτική συναίνεση στην οικονομική πολιτική, αναφέρθηκε στους Οδυσσέα Ελύτη, Χόρχε Μπόρχες καθώς και στο Καθαρτήριο της «Θείας Κωμωδίας» (La Divina Commedia) του Δάντη: «Υπάρχει μεταξύ κολάσεως και του παραδείσου και μία ενδιάμεση κατάσταση. Το καθαρτήριο. Όταν είσαι σ΄ αυτό έχεις μία προσδοκία αν είσαι συνεπής να έχεις ελπίδα να πας στον παράδεισο. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα. Φλεγόμαστε αλλά δεν καιγόμαστε».

Αυτή την απάντηση έδωσε στον κ. Αλεξ. Τσίπρα, οποίος λίγα λεπτά πριν είχε παρατηρήσει ότι «η κόλαση δεν αναδιαπραγματεύεται γιατί είναι κόλαση». Μ΄ αυτόν τον τρόπο ήθελε να πει ότι όποια και νάναι η αναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου θα είναι οδυνηρή για την χώρα: «Το Μεσοπρόθεσμο θα μας οδηγήσει σε κοινωνική χρεοκοπία», είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος όμως δεν περιορίσθηκε να απαντά στον κ. Τσίπρα με ρήσεις από τον Δάντη, αλλά αξιοποίησε μία φράση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «παρακολουθεί το Χρηματιστήριο» για να του πει: «Βλέπω ότι ενδιαφέρεστε για το χρηματιστήριο, καλό είναι αυτό», κάνοντας τον κ. Τσίπρα να απαντήσει ότι πράγματι παρακολουθεί την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου, αφού το Χρηματιστήριο, όπως είπε, «κοστίζει όσο η Εθνική και η Κόκα Κόλα μαζί».

Να κάνεις την άμμο πέτρα
Στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών επιφύλαξε μια απάντηση παραφράζοντας τον Μπόρχες. Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε σε κάποια στιγμή τη φράση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη ότι «Έλληνας σημαίνει να αντιδράς με το δικό σου τρόπο», για να πάρει την απάντηση του κ. Βενιζέλου με μία παράφραση του ποιήματος του Λατινοαμερικάνου συγγραφέα και ποιητή Χόρχε Λουϊς Μπόρχες: «Είναι καλό να κτίζεις στην άμμο. Δεν είναι σωστό να κτίζεις στην πέτρα. Να κτίζεις στην άμμο και να ξανακτίζεις έως ότου κάνεις την άμμο πέτρα».

Ο κ. Βενιζέλος απαντούσε σε ερωτήσεις των κκ. Καρατζαφέρη, Τσίπρα αλλά και Δ. Παπαδημούλη, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», κάνοντας τον κ. Τσίπρα να δυσφορήσει γιατί ο Πρωθυπουργός δεν εμφανίσθηκε και έστειλε αντ΄ αυτού στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Έχω την εντύπωση ότι” Ώρα του Πρωθυπουργού” τελείωσε. Ο Πρωθυπουργός έχει να εμφανισθεί εδώ από τον περασμένο Μάιο» είπε, πλην όμως δεν πήρε απάντηση.

Δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες
Στο καθαρά οικονομικό τομέα, κατέστησε σαφές ότι «εάν εφαρμόσουμε πλήρως τα ψηφισμένα μέτρα και είμαστε πειθαρχημένοι θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα για την ελληνική οικονομία». Σε κάποια στιγμή μάλιστα προκάλεσε την αμηχανία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν τους είπε ότι «μεταχειρίζονται την ίδια ορολογία και χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα με τις…Διεθνείς Αγορές», όταν αναφέρουν ότι δεν επαρκούν τα μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο.

Παραδέχθηκε ότι η κατάσταση της χώρας μας είναι πολύ δύσκολη και ότι η ύφεση θα κινηθεί πάνω από 4,5%, αλλά επεσήμανε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες. Εκτίμησε ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει το 2012 θετικό πρόσημο, με την πιστή εφαρμογή των μέτρων θα έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα που είναι και το πραγματικό μέγεθος για την ελληνική οικονομία.

Όταν ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακύρωση του Μεσοπρόθεσμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του απάντησε: «Δεν θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά συζήτηση με τους εταίρους μας για να εκτιμήσουμε με την τρόικα τα μακρο_οικονομικά δεδομένα που έχουμε και τους στόχους. Όμως η αξιολόγηση των στόχων μας δεν σημαίνει χαλάρωση ή μείωση των προσπαθειών αλλά εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων».

Ο κ. Τσίπρας με τη σειρά του υποστήριξε ότι απέχει έτη φωτός από τη σημερινή πραγματικότητα η 21η Ιουλίου και οι πανηγυρισμοί και θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής: «Είναι η ημέρα με τη νύχτα. Στην πραγματικότητα όχι μόνο πάτος στο βαρέλι δεν μπήκε, αλλά η κατρακύλα της χώρας συνεχίζεται. Η εμμονή σας στην εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει στην καταστροφή», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος, τότε , έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη σπερμολογία» και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι αναπαράγει μία ατμόσφαιρα γκρίνιας, μεμψιμοιρίας και ελεεινολογίας, επενδύοντας στην καταστροφή της χώρας και σημείωσε: «χρειάζεται ενιαία εθνική γραμμή. Πάμε μόνοι μας να βγάλουμε τα μάτια μας, δημιουργώντας κλίμα φόβου και ανασφάλειας στο οποίο κανείς δεν μπορεί να επενδύσει. Η συναίνεση ακόμα και σε μικρά βήματα βοηθά πάρα πολύ.»

Αν αυξηθούν τα έσοδα θα μειώσουμε τον ΦΠΑ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος στον ΦΠΑ επαναλαμβάνοντας ότι «βρήκαμε την απόφαση αυτή» (δηλαδή της αύξησης στο 23% στα είδη εστίασης), λέγοντας ότι 200.000 επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης δεν εμφανίζονται πρόθυμες να συμβάλουν στους ελέγχους και πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της φορολογίας χωρίς προηγουμένως να έχουμε λύσει το θέμα της είσπραξης του ΦΠΑ και την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι άκαιρη. Όταν όμως οι μηχανισμοί λειτουργήσουν και υπάρξουν έσοδα από ΦΠΑ, τότε μπορεί να συζητηθεί και η μείωση του και η μείωση του φόρου εισοδήματος».

Αναφερόμενος τέλος στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος διαβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και η χρηματοδότησή του μέσω του ευρωσυστήματος διασφαλισμένη. Για το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας, υπενθύμιζε ότι στις 31 Δεκεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν «σκληρά» κεφάλαια σε ποσοστό 10%, δηλαδή πολύ πάνω από το όριο των stress test.

Νίκος Χασαπόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.