Πέντε χωριά στην Αρκαδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Για 4η ημέρα και σε 22 μέτωπα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Σε 22 μέτωπα σε όλη την χώρα επιχειρούν αυτή την ώρα οι πυροσβέστες οι οποίοι δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις πυρκαγιές πριν το μεσημέρι που η ένταση των ανέμων θα αυξηθεί και από τα 5 – 6 μποφόρ που πνέουν τώρα θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ δυσκολεύοντας σημαντικά τις προσπάθειες τους.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, από χθες στις 6 το πρωί έως το πρωί του Σαββάτου είχαν εκδηλωθεί 111 φωτιές πανελλαδικά. «Χθες ήταν η πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού καθώς είχαμε τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές μέσα σε διάστημα 24 ωρών», επεσήμανε αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Από τα 22 μέτωπα πέντε είναι εκείνα που προβληματίζουν ιδιαίτερα τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής λόγω της έκτασης τους σε Έβρο, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα και Αρκαδία.

Στον Έβρο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμης συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για 4η ημέρα έχοντας ήδη κάψει πάνω από 45.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 132 πυροσβέστες με 67 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 80 ατόμων. Παράλληλα ρίψεις νερού κάνουν 8 αεροσκάφη (εκ των οποίων δυο γαλλικά και δυο ισπανικά) και δυο ελικόπτερα.

Ακόμη ο αγρότης ο οποίος κατηγορείται ότι ευθύνεται για την πυρκαγιά καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και 20.000 ευρώ πρόστιμο.

Στο Κοιλιώμενο Ζακύνθου επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ελικόπτερο και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στην Γαβρολίμνη Αιτωλοακαρνανίας μαίνεται για μια ακόμη ημέρα η φωτιά ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικίες. Στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτίων της πυρκαγιάς έχει γίνει προσαγωγή ενός ατόμου που εξετάζεται. Επίσης στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο Πάπαρι της Αρκαδίας, όπου έγιναν προληπτικές εκκενώσεις χωριών, επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 24 ατόμων, δυο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο Μαλανδρίνο Φωκίδας βρίκονται 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 19 ατόμων ενώ ρίψεις νερού κάνει ένα ελικόπτερο.

Για σήμερα, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κόρινθο, Αργολίδα, Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Κύθνο, Μήλο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη Σποράδες, Λήμνο, Έβρο κα Θάσο.

Διονύσης Βυθούλκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.