Όχι στη ατιμωρησία των πολιτικών…

Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να μην διευκολύνεται η ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων και κυρίως των υπουργών ή των πρώην υπουργών, ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιστολή τους, που κοινοποιήθηκε και στον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Έξαρχο, οι δώδεκα βουλευτές ζητούνε την κατάργηση της μυστικότητας των ψηφοφοριών που κρίνουν την παραπομπή των πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη για αδικήματα υπουργικής ευθύνης, καθώς και την θέσπιση μεγίστου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών.

Η επιστολή, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Οικονόμου, Βουδούρης, Γιαννακοπούλου, Κεφαλίδου, Παρασύρης, Βούγιας, Αμοιρίδης, Κατσούρας, Μιχελογιαννάκης, Καρανίκας, Θεοχάρη και Γιοματζίδης έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κε Πρόεδρε
Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων, ειδικά υπουργών ή πρώην υπουργών, υπευθύνων για σκάνδαλα γνωστά στην κοινή γνώμη, αλλά τα οποία δεν εξιχνιάζονται λόγω των δυσκολιών που θέτει το θεσμικό πλαίσιο ή ακόμα και λόγω της απροθυμίας μέρους του πολιτικού συστήματος, είναι από τα σημαντικότερα θέματα που δικαιολογημένα εξοργίζει τους Έλληνες πολίτες.
Είναι γεγονός ότι την ίδια στιγμή που εφαρμόζονται πολιτικές αυστηρής λιτότητας για το σύνολο των Ελλήνων, παραμένουν στο απυρόβλητο πολιτικά πρόσωπα, που υλικά και ηθικά έβλαψαν τη Χώρα. Οι συστηματικές προσπάθειες της Βουλής να αποδώσει ευθύνες έχουν δυστυχώς σκοντάψει στο συνταγματικό και κανονιστικό ισχύον πλαίσιο.
Έχοντας υπόψη ότι οι απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές, κυρίως του άρθρου 86, δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, θεωρούμε σημαντικό η Βουλή να προχωρήσει σε αλλαγές στον Κανονισμό της. Οι αλλαγές αυτές, καταργώντας τη μυστικότητα των ψηφοφοριών, που σχετίζονται με το επίμαχο άρθρο 86 αποσκοπούν στην πλήρη ανάληψη ευθυνών εκ μέρους του κάθε μέλους του Κοινοβουλίου. Επίσης είναι σημαντικό να οριστεί μέγιστο χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες.

Αξιότιμε Πρόεδρε,
Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουμε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και στην οικοδόμηση σχέσης μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε, σύμφωνα με το Άρθρο 118 του Κανονισμού της Βουλής, την τροποποίηση των παρακάτω άρθρων:
α. Άρθρο 155, παρ. 5:
«Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του συντάγματος είναι μυστική»
προτείνεται ως εξής:
«Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του συντάγματος είναι φανερή»
β. Άρθρο 156, παρ. 1:
«Συγχρόνως (η Βουλή) ορίζει και την προθεσμία μέσα στην οποία οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της»
προτείνεται ως εξής:
«Συγχρόνως (η Βουλή) ορίζει και την προθεσμία, μεγίστης διάρκειας 2 μηνών, μέσα στην οποία οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της»
γ. Άρθρο 157, παρ. 3:
«μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία»
προτείνεται ως εξής:
«μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται φανερή ονομαστική ψηφοφορία»
Ευελπιστώντας στην ανταπόκρισή σας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.