Δυσοίωνα τα συμπεράσματα έρευνας που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ

Μείον 134 χιλ. θέσεις εργασίας και 183 χιλ. λουκέτα μέχρι το τέλος του 2011

Σε 134 χιλιάδες υπολογίζονται οι θέσεις μισθωτής εργασίας που θα χαθούν μέχρι το τέλος του 2011 στους τομείς δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ 100.000 μικρές εταιρείες θα βάλουν λουκέτο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτιούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Ειδικότερα, βάσει της έρευνας – που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1200 επιχειρηματιών – προβλέπονται 183 χιλιάδες λουκέτα μέχρι τον Ιούλιο του 2012 και συνολικά για το ίδιο διάστημα προβλέπεται απώλεια 250 χιλιάδων θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, για κάθε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απωλήσεις. Το 2010 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατά μέσον όρο ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 29,1% και περισσότερο έχουν πληγεί το εμπόριο και οι μικρότερες εταιρείες.

Σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν στην αγορά, οι 2 στις 10 επιχειρήσεις, ήτοι περίπου το 19%, μείωσαν τις αποδοχές των εργαζομένων τους ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι 3 στις 10 εταιρείες συνολικά σκοπεύουν να μειώσουν μισθούς και ώρες εργασίας του προσωπικού τους.

Επίσης, η 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές και υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τις ΔΕΚΟ, καθώς και σε δημόσια ταμεία και προμηθευτές.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους 4 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα στην καταβολή των μισθών στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Επιπλέον, το 47% των επιχειρηματιών μίλησε για αύξηση στον μέσο όρο του χρόνου είσπραξης από πελάτες ενώ έχει μειωθεί από πεντέμιση σε τέσσερις μήνες το χρονικό διάστημα μεταχρονολόγησης των επιταγών. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητά να μειωθεί νομοθετικά ο χρόνος μεταχρονολόγησης των επιταγών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος είπε ότι «εμείς δεν συμφωνούμε με μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων γενικά, αλλά αντιθέτως προτείνουμε να μειωθεί η φορολογία κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η διατήρηση ή αύξηση των θέσεων εργασίας». Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας κ. Ν. Σκορίνης εμφανίστηκε ακόμη πιο απαισιόδοξος για το επόμενο διάστημα λέγοντας ότι «συνεχίζεται η μείωση της ζήτησης, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η κατάσταση επιδεινώνεται από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης».


Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.