Η ΕΕΑ δεν έκανε δεκτή τη μετοχική σύνθεση των δύο ΠΑΕ – Ερωτήματα για τη φορολογική ενημερότητα της Ενωση

Γιατί «έπεσαν» Βόλος, Καβάλα και έμεινε μετεξεταστέα η ΑΕΚ

Οι ΠΑΕ Καβάλα και ο Ολυμπιακός Βόλου κατά τη λαϊκή έκφραση «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένες». Απέφυγαν τον υποβιβασμό στη Β΄ Εθνική μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ να τις τιμωρήσει με αφαίρεση 8 και 10 βαθμών αντίστοιχα για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια και βρέθηκαν στη Δ΄ ερασιτεχνική κατηγορία με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Σύμφωνα με το σκεπτικό της τελευταίας, δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο ομάδων μετά τον ισόβιο αποκλεισμό του Μάκη Ψωμιάδη και του Αχιλλέα Μπέουαπό το ποδόσφαιρο με αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Καβάλας Σταύρος Ψωμιάδης ο οποίος κατηγορείται για χειραγώγηση αγώνων και αποφυλακίστηκε με εγγύηση, ενώπιον της ΕΕΑ υποστήριξε ότι αφεντικό της ΠΑΕ είναι ο ίδιος και όχι ο καταζητούμενος για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια πατέρας του Μάκης Ψωμιάδης. Ενώπιον της ανακρίτριας κυρίας Πόπης Παπανδρέου για να αποφύγει τη φυλάκιση είχε ισχυριστεί πάντως ότι ο ίδιος τυπικά προεδρεύει και αφεντικό είναι ο πατέρας του.

Σύμφωνα όμως τόσο με το πόρισμα της κυρίας Παπανδρέου αλλά και με την πρωτόδικη απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης για υποβιβασμό της Καβάλας ο Μάκης Ψωμιάδης θεωρείται το ουσιαστικό αφεντικό της ΠΑΕ Καβάλας παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετοχών της ανήκουν στα παιδιά του Σταύρο και Χριστίνα και σε μια εξαδέλφη του.

Από την πλευρά του Ολυμπιακού Βόλου υποστηρίχθηκε ότι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ είναι από το 2008 ο τραγουδιστής Βασίλης Καρράς (κατά κόσμον Βασίλης Κεσογλίδης) και ότι από το 2009 έλαβε άδεια μετόχου από την ΕΕΑ. Η ΕΕΑ δεν δέχτηκε τα επιχειρήματα των δύο ομάδων θεωρώντας ότι πραγματικό αφεντικό του Ολυμπιακού Βόλου είναι ο έγκλειστος στις φυλακές Ναυπλίου Αχ. Μπέος και της Καβάλας ο καταζητούμενος Μάκης Ψωμιάδης οι οποίοι επί σειρά ετών εκπροσωπούσαν δημοσίως τις δύο ΠΑΕ.

Οσον αφορά ειδικά τον Ολυμπιακό Βόλου η Επιτροπή επισήμανε ότι ο Βασίλης Καρράς είναι «παρένθετο πρόσωπο» και εντολοδόχος του Αχιλλέα Μπέου ο οποίος δημοσίως εμφανίζεται ως το αφεντικό της ΠΑΕ. Επικαλείται μάλιστα τις δηλώσεις του Μπέου τον περασμένο Μάρτιο ότι «θα πουλήσω τον Ολυμπιακό Βόλου και θα αφήσω τους Βολιώτες στη μιζέρια τους» αλλά και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του το καλοκαίρι όταν πριν τοποθετήσει ως πρόεδρο της ΠΑΕ τον Γιώργο Τόρρη δήλωνε ότι σκέφτεται να τοποθετήσει ως πρόεδρο τον Βασίλη Καρρά. «Ο Μπέος συμπεριφέρονταν και λειτουργούσε σαν το πραγματικό αφεντικό της ομάδας» έλεγαν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και θεώρησαν ότι «δεν μπορεί να γίνει δεκτή μετοχική σύνθεση με παρένθετα πρόσωπα».

Η Καβάλα και ο Ολυμπιακός Βόλου από τη στιγμή που δεν έλαβαν άδεια λειτουργίας, επί της ουσίας δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε κανένα από τα τρία επαγγελματικά πρωταθλήματα. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα υποβιβάζονται στο πρώτο τη τάξη ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής. Οι δύο ΠΑΕ ήδη έκαναν γνωστό ότι θα προσβάλουν άμεσα την απόφαση της ΕΕΑ στο ΣτΕ καταθέτοντας αγωγή και αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης έως ότι εκδικαστεί η κύρια αγωγή. Αν γίνει δεκτό το αίτημα της αναστολής λογικά μπορούν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Διαφορετικά θα περιμένουν την απόφαση επί της αγωγής και εφόσον δικαιωθούν το μόνο που θα μπορούν είναι να διεκδικήσουν αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο που είναι ο κύριος αντίδικός τους.

Ο υποβιβασμός των δύο ομάδων ανοίγει αυτόματα ένα νέο δικαστικό γαϊτανάκι για το ποιες ομάδες θα τις αντικαταστήσουν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Οι δύο επιλαχούσες ομάδες της Β΄ Εθνικής Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας, ή θα παραμείνουν στην κατηγορία η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός;

Το πρόβλημα της ΑΕΚ

Εν τω μεταξύ πρόβλημα προέκυψε και με την ΠΑΕ ΑΕΚ η οποία προσκόμισε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού χαρτί φορολογική ενημερότητας που δεν έπεισε τα μέλη της επιτροπής. Γιαυτό η ΠΑΕ ΑΕΚ κλήθηκε να δώσει διευκρινήσεις την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες το χαρτί που προσκόμισε η ΠΑΕ ΑΕΚ ήταν χειρόγραφο ενώ οι φορολογικές ενημερότητες που παρέχει η Εφορία είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Μάλιστα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έστειλε έγγραφο στην ΦΑΕΕ που ανήκει η ΠΑΕ ΑΕΚ και ζητά ενημέρωση για τη φορολογική ενημερότητα της Ενωσης.

Ο Γερουλάνος ρίχνει το γάντι στην ΕΠΟ

Ο υπουργός Πολιτισμού και αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Παύλος Γερουλάνοςξεκαθάρισε ότι αρμόδια να αποφασίσει ποιες ομάδες  θα αντικαταστήσουν την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου και αν θα ξεκινήσει το Σάββατο το πρωτάθλημα της Λίγκας είναι η ΕΠΟ. Το ΔΣ της Λίγκας προ δύο μηνών όταν κορυφώνονταν το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια, είχε αποφασίσει ότι αν κάποια ομάδα ή ομάδες τιμωρηθούν με υποβιβασμό, τη θέση τους στο νέο πρωτάθλημα θα καταλάβουν κατά σειρά οι ομάδες που υποβιβάστηκαν.

Την απόφαση της Λίγκας απέρριψε τότε το ΔΣ της ΕΠΟ αποφασίζοντας ότι θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός που ορίζει ότι «ομάδα που υποβιβάζεται είτε βάσει της προκήρυξης, είτε βάσει άλλης απόφασης, δεν έχει δικαίωμα προαγωγής σε καμία περίπτωση για την περίοδο που υποβιβάστηκαν». 

Γόρδιος δεσμός για τις θέσεις ανόδου

Σύμφωνα με τον παραπάνω Κανονισμό τη θέση της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου δικαιούνται να καταλάβουν ο Λεβαδειακός, ο οποίος τις επόμενες μέρες ίσως βρεθεί επίσης κατηγορούμενος για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια και η Δόξα Δράμας. Η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός αναμένεται να επικαλεστούν τις αποφάσεις της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας και της δευτεροβάθμιας της ΕΠΟ οι οποίες στην περίπτωση του υποβιβασμού του Ηρακλή για χρήση πλαστών εγγράφων απεφάνθησαν ότι τη θέση του καταλαμβάνει ο Αστέρας Τρίπολης που σύμφωνα με τη βαθμολογία είχε υποβιβαστεί.

Εν ολίγοις η ΕΠΟ έχει μπροστά της έναν νέο γόρδιο δεσμό τον οποίο καλείται να λύσει το συντομότερο, εκτός αν αποφασίσει να μην ξεκινήσει το Σάββατο το πρωτάθλημα. Ακόμα όμως και αν ξεκινήσει δεν θα αγωνισθούν το Σαββατοκύριακο ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ που είχαν κληρωθεί αντίπαλοι στην πρεμιέρα της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου αντίστοιχα.

Περικοπές από τον ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ με τη σειρά του αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση χορηγίας με την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου και να παγώσει τις αντίστοιχες χορηγικές συμβάσεις με την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και την Ενωση Β΄, Γ΄ Εθνικής μέχρι τον Οκτώβριο, έως ότου  διαπιστώσει αν θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για κάθαρση στο ποδόσφαιρο.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Γεωργάκης, Γιάννης Τζούστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.