Σύμφωνα με μελέτες του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες μελετά το υπουργείο Οικονομικών αναζητώντας τη λεπτή ισορροπία μεταξύ δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας, όπως τονίζεται αρμοδίως.
Την ίδια ώρα επιχειρεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στην προσπάθεια αναστολής της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, η οποία προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς αναγνωρίζει ότι το πλήγμα θα είναι καθοριστικό και για τις τσέπες των καταναλωτών και για την αγορά, την ώρα που η οικονομία βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση.

Σχετικές εισηγήσεις έχει δεχθεί και για τα δύο θέματα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ο οποίος επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου και των ψηφισμένων αριθμητικών στόχων αλλά και της βούλησης της κυβέρνησης για δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών. Η κατεύθυνση αυτή αναδεικνύεται και από τη δήλωση Βενιζέλου στα «ΝΕΑ», σύμφωνα με την οποία «… στόχος και ηθική υποχρέωσή μας είναι να προστατεύουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να καταστεί πραγματικά δίκαιη η κατανομή του φορολογικού βάρους».

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το καλύτερο αντίδοτο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών δεν είναι άλλο από την πάταξη της φοροδιαφυγής, μία από τις πληγές της οποίας αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Τα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν ότι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και 6 στους 10 εμπόρους δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Με αυτά τα στοιχεία ανά χείρας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβληματίζεται εδώ και μήνες για το αν θα καθιερώσει εκ νέου αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

Ο υπολογισμός
Σύμφωνα με την πρόταση που συζητείται, στοιχεία όπως το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, το ενοίκιο, τα τετραγωνικά και η αντικειμενική αξία της επαγγελματικής στέγης, οι αμοιβές και το πλήθος των εργαζομένων, τα πάγια μηνιαία έξοδα όπως οι λογαριασμοί τηλεφώνων και ηλεκτρισμού αλλά και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος θα χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Τα αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με την ίδια πρόταση, θα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων και τα τεκμήρια και όποια από τις τρεις μεθόδους οδηγεί σε μεγαλύτερο εισόδημα αυτό θα είναι και το φορολογητέο.

«Αυτό το θέμα το συζητάμε αρκετό καιρό» λέει στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που συμπληρώνει όμως ότι «πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ κριτηρίων δίκαιων αλλά και αποτελεσματικών». Οσον αφορά στον ΦΠΑ της εστίασης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει στα «ΝΕΑ» ότι υπάρχει προβληματισμός, που δεν έχει όμως οδηγήσει σε απόφαση για την αναστολή της εφαρμογής αύξησης του ΦΠΑ καθώς δεν έχει βρεθεί ισοδύναμο δημοσιονομικό μέτρο.

Έλενα Λάσκαρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.