Η δήμαρχος Βοΐου Π. Ορφανίδου ζήτησε να έρθουν στη Σιάτιστα παλαιοντολογικά ευρήματα που βρίσκονται σε Βερολίνο και Αθήνα

Τη δική τους στέγη απόκτησαν οι προϊστορικοί ελέφαντες και τα προβοσκιδωτά, μαζί με την ιστορία και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Σιάτιστας, καθώς προχτές το απόγευμα στο Τραμπάζειο Γυμνάσιο, παρουσία πλήθους κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της Παλαιοντολογικής Συλλογής Σιάτιστας.

«Επιτέλους, οι ελέφαντες ήρθαν στη Σιάτιστα» υπογράμμισε στην ομιλία της η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, η οποία μάλιστα σημείωσε ότι «όπου υπάρχουν αντίστοιχα ευρήματα να έρθουν πλέον στη Σιάτιστα, σ’ αυτή την εντυπωσιακή παλαιοντολογική συλλογή που δημιουργήσαμε». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ευρήματα της περιοχής βρίσκονται στο Βερολίνο, στην Αθήνα και αλλού. Όλα αυτά πρέπει να επιστρέψουν εδώ που ανήκουν, στη Σιάτιστα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε όπως ήταν φυσικό, η εμπνεύστρια και η δημιουργός του μουσείου, η αρχαιολόγος του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά. Το παρόν έδωσε φυσικά ο Ολλανδός Dick Mol, μαζί με την επιστημονική ομάδα, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της παλαιοντολογικής συλλογής. Τόσο η Ε. Τσουκαλά, όσο και ο D. Mol με την ομάδα του, βραβεύτηκαν για την μεγάλη τους πολιτιστική προσφορά στην ευρύτερη περιοχή και για την ίδρυση του μουσείου, που στεγάζει πλέον τους προ»ιστορικούς ελέφαντες. Ακόμη βραβεύτηκε και η δήμαρχος Π. Ορφανίδου.

Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσαν περίπου 100 παιδιά, που μέχρι αργά το βράδυ έπλαθαν τον πηλό, κατασκευάζοντας το δικό τους μαμούθ, μαζί με τον Ολλανδό δημιουργό αναπαραστάσεων της συλλογής Remie Bakker υπό την επιστημονική επίβλεψη του Dick Mol.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τα προβοσκιδωτά της Μηλιάς Γρεβενών και της Σιάτιστας. Τα εγκαίνια τέλεσε ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος.

Οι πολίτες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, είχαν την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με τον κόσμο όπως ήταν πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια. Αυτή την μοναδική ευκαιρία θα έχουν στο εξής, όλοι οι επισκέπτες της παλαιοντολογικής συλλογής Σιάτιστας, που βρήκε την στέγη της στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας.

Στην έκθεση προβάλλονται απολιθώματα τα οποία συλλέχθηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα από κατοίκους της περιοχής και ανήκουν κυρίως σε ζώα προβοσκιδωτά, που έζησαν στην περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια πριν.
Η συλλογή αποτελείται κυρίως από οστά προβοσκιδωτών της πλειοκαινικής και πλειστοκαινικής περιόδου (10.000 ως δύο εκατομμύρια χρόνια πριν). Από τα απολιθώματα ξεχωρίζει ένα δόντι από στεγόδοντα (ζώο με προβοσκίδα, που αποτέλεσε το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στους μαστόδοντες και τους σημερινούς ελέφαντες), που τοποθετείται χρονικά στα 2-3 εκατομμύρια χρόνια πριν και είναι το μοναδικό απολίθωμα Στεγόδοντα, που έχει εντοπιστεί σε όλη την Ευρώπη.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το δήμο Βοΐου, υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Τμήμα Γεωλογίας.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Σιάτιστας Κωνσταντίνος Κοσμίδης, ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Πάτρας, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί άλλοι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.