Από την 1η Σεπτεμβρίου η παρακράτηση για όσους παίρνουν πάνω από 300 ευρώ

Πέντε μέτρα που «σκοπό έχουν να σώσουν τα επικουρικά ταμεία – και ιδιαίτερα αυτά που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τις συντάξεις στους δικαιούχους», σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο που εκδόθηκε την Πέμπτη 18 Αυγούστου. Ετσι, από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η παρακράτηση κλιμακωτής εισφοράς (3%-10%) τύπου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου θα επιβληθούν μειώσεις ακόμη και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από τα ελλειμματικά Ταμεία, επανακαθορίζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται, προωθούνται συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων, ενώ υπό διαπραγμάτευση τίθεται ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών.

Οι «επιταγές» τόσο της τρόικας όσο και του Μεσοπρόθεσμου είναι σαφείς: τα επικουρικά ταµεία – τα οποία καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους – πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις παροχές τους με βάση την οικονομική τους βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως όσα Ταμεία δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, πρέπει να περικόψουν τις συντάξεις, οι οποίες θα πέσουν κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παρακράτηση της εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις, χωρίς να αποκλείεται και η αύξηση εισφορών – παρότι διατυπώνονται ισχυρές αντιρρήσεις καθώς θα αυξήσουν, αντί να μειώσουν, το μη μισθολογικό κόστος εργασίας.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ωστόσο τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν επικουρικά ταµεία να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.

Και συγχωνεύσεις
Ενα από τα μέτρα που επίσης ανακοινώθηκαν, αφορά τις συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων. Αυτές αρχίζουν από την 1η Οκτωβρίου με την απορρόφηση από το ΕΤΕΑΜ του ελλειμματικού Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ. Με τη συγχώνευση αυτή οι ασφαλισμένοι καθίστανται ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΜ και οι συνταξιούχοι του, συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ (το οποίο θα πληρώνει στο εξής τις συντάξεις).

Οι συντάξεις θα μειωθούν στα επίπεδα του ΕΤΕΑΜ (η κατώτατη σύνταξη του ΤΕΑΠ της ΕΥΔΑΠ ήταν 142 ευρώ, αντί 122 ευρώ του ΕΤΕΑΜ, η μέση 383 ευρώ, αντί 234 ευρώ και η ανώτατη έφτανε τα 870 ευρώ). Το ακριβές ύψος των συντάξεων θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού ύστερα από ειδική οικονομική μελέτη (έως τότε το ΕΤΕΑΜ θα καταβάλλει τα ισχύοντα ποσά).
Παρόμοια απορρόφηση (και μείωση συντάξεων) είχε γίνει πρόσφατα για το Ταμείο των εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα καθώς αδυνατούσε να καταβάλει συντάξεις, ενώ νέες συγχωνεύσεις θα προωθηθούν και για άλλα ταμεία (κυρίως ΔΕΚΟ και τραπεζών) στα οποία ήδη οι συνταξιούχοι είναι αριθμητικά περισσότεροι από τους ασφαλισμένους.

Χρήστος Μανωλάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.