Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσει τη ΔΕΘ για να πείσει ότι δεν είναι ο πολιτικός που αδικαιολόγητα αρνείται τη συναίνεση

Ιδιαίτερο βάρος στην εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, που σταδιακά από μεθαύριο θα αρχίζει να προετοιμάζει τη δεύτερη παρουσία του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρώτος στόχος της ΝΔ είναι μια διαφορετική εμφάνιση του κόμματος στη ΔΕΘ, μια παρουσία που έχει φορτώσει ήδη με άγχος τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

«Πρέπει να δώσουμε μια διαφορετική εικόνα εφέτος, μια εικόνα που δεν εκπέμπει μόνο κριτική και αρνητικό λόγο αλλά και καταθέτει μια άλλη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας» είναι η άποψη που κυριαρχεί στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, χωρίς όμως να έχουν βρει ακόμη αυτό το κάτι ξεχωριστό.

Βασική επιδίωξη του προέδρου της Ν.Δ. είναι -όπως λένε στενοί του συνεργάτες- να εμφανιστεί το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου, με «πρωθυπουργικό αέρα» και μάλλον θα απογοητεύσει όσους περιμένουν μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση.

Αν και θα υπάρχει ισχυρή δόση κριτικής στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, τις παλινωδίες, τις παραλείψεις και τα λάθη της, βασικός στόχος θα είναι η παρουσίαση, τουλάχιστον από τον ίδιο, ενός διαφορετικού ύφους.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υποστείλει τη σημαία του «όχι» και τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί. Απλά, ο κ. Σαμαράς θα αξιοποιήσει τη ΔΕΘ για να πείσει ότι δεν είναι ο πολιτικός που αδικαιολόγητα αρνείται τη συναίνεση και να «βάλει πλάτη» σε μια -κατ’ αυτόν- αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική.

«Σκοπός του δεν θα είναι φέτος να μιλήσει στο κομματικό ακροατήριο αλλά στην κοινωνία και να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι έχει τις λύσεις» λέει τακτικός συνομιλητής του. Σε αυτή τη φράση του περιλαμβάνεται η αντιπολιτευτική φιλοσοφία του προέδρου της ΝΔ που θα υιοθετήσει ενόψει και της ΔΕΘ.

Από μεθαύριο στα γραφεία της Ν.Δ. θα ξεκινήσουν και οι καθημερινές συσκέψεις του κ. Σαμαρά, ο καθιερωμένος «πρωινός καφές» και η μεγάλη σύσκεψη της Τρίτης, με την παρουσία και των δυο αντιπροέδρων, των κκ. Στ. Δήμα και Δ. Αβραμόπουλου.

Σποτάκι και συνθήματα
Επί της ουσίας για τη Ν.Δ. από μεθαύριο ξεκινάει ο «πολιτικός χειμώνας» με την επιστροφή και την ενεργοποίηση όλων των τομεαρχών, αλλά και το σχεδιασμό για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβουλιών και δράσεων του κ. Σαμαρά που θα σηματοδοτήσουν τη φθινοπωρινή αντεπίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, με πρώτο στόχο τις πολιτικές εντυπώσεις στη ΔΕΘ.

Ο σχεδιασμός που ξεκινάει θα αφορά την προετοιμασία της εμφάνισης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο στη ΔΕΘ, από την οποία παραδοσιακά ξεκινά κάθε χρόνο η πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων.

Ήδη το επιτελείο του κ. Σαμαρά ετοιμάζει το σποτάκι που θα προβληθεί στην αρχή της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, που θα γίνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και θα είναι επιθετικό προς την κυβέρνηση, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί το κεντρικό σύνθημα που θα λανσάρει η ΝΔ.

Το σποτάκι θα προβάλλει παλαιότερες δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και κυβερνητικών στελεχών και θα επιχειρήσει να πείσει ότι άλλα έλεγε η κυβέρνηση και άλλα πράττει και να αναδείξει την κυβερνητική ανακολουθία σε διάφορα θέματα, π.χ. στην αύξηση του ΦΠΑ.

Επίθεση και στη Βουλή
Η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκινάει από μεθαύριο και νέο γύρο επιθέσεων με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προκαλεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα και δεν σκοπεύει η παράταξη να αφήσει ανεκμετάλλευτη.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς έχει καταλήξει ότι το Κοινοβούλιο αποτελεί τον χώρο που κατ’ εξοχήν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις, ιδίως μετά τα κρούσματα διαφοροποιήσεων και κυβερνητικών βουλευτών από νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ειδικά για τη Βουλή στη Ν.Δ. δηλώνουν ότι προετοιμάζουν έναν ιδιαίτερα θερμό χειμώνα με πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που παρέχει ο Κανονισμός για τον ασφυκτικό έλεγχο των υπουργών αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Το σημείο όμως που ανησυχεί περισσότερο από κάθε άλλο τον πρόεδρο της ΝΔ είναι οι πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν τον Οκτώβριο λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Απεύχονται νέο γύρο εσωστρέφειας
Αυτό που απεύχεται η ηγεσία της Ν.Δ. είναι μη τυχόν και ανοίξει πάλι κανένας κύκλος εσωκομματικής αντιπαράθεσης, μια διαδικασία που αποτελεί ανίατη ασθένεια στην αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια.

«Από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου πριν δύο μήνες μέχρι σήμερα γενικά υπάρχει εσωκομματική νηνεμία και … σιωπητήριο από τους βουλευτές μας και το ερώτημα είναι εάν αυτό θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο ή θα αρχίσουν πάλι οι γκρίνιες μέσω των συνεντεύξεων σε κανάλια και εφημερίδες;» αναρωτιούνται ορισμένα στελέχη.

Βέβαια, αυτό δεν είναι και εύκολο να επιτευχθεί, καθώς υπάρχουν θέματα στα οποία δεν συμφωνούνε όλοι σε μια στρατηγική, όπως το θέμα των ιδιοκτητών ΤΑΧΙ, το ενιαίο μισθολόγιο, οι αποκρατικοποιήσεις, το νομοσχέδιο για την παιδεία, κ.α.

Οι «μαύρες τρύπες» της Ν.Δ.
Παράλληλα με την προετοιμασία για τη ΔΕΘ, ο κ. Σαμαράς είναι αντιμέτωπος με τα πραγματικά προβλήματα της Ν.Δ. και στο επιτελείο του αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν «μαύρες τρύπες» που πρέπει βραχυπρόθεσμα να κλείσουν.

Ανεξάρτητα από την αντιπολιτευτική γραμμή στην οικονομία, για την οποία ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι κερδίζει επικοινωνιακούς και πολιτικούς πόντους, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και επιβάλλεται, όπως λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως π.χ.:

Ποια είναι η σχέση της Ν.Δ. με την οικογένεια του ΕΛΚ; Πως θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων της Ν.Δ. με τον επιχειρηματικό κόσμο;

Ποιο το προγραμματικό πλαίσιο της Ν.Δ. και οι προτάσεις της, πέρα από την οικονομία (Ζάππειο Ι και ΙΙ) αλλά και τις θέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση; Πώς θα πειστεί η κοινή γνώμη ότι έχει μια νέα και φρέσκια ηγετική ομάδα, μακριά από τις κυβερνητικές αγκυλώσεις του παρελθόντος για να κυβερνήσει;

Ενδεικτικά:
*Πρόγραμμα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο κ. Σαμαράς στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. και εάν δεν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, θα το επικυρώσει με προγραμματικό συνέδριο στα μέσα του φθινοπώρου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να πείσει ότι έχει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα και να δώσει απαντήσεις σε όσους τον επικρίνουν, ότι ασκεί μονοθεματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και πρόσφατα παρουσίασε και τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση.

*Αγορά. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τη Ν.Δ. να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τον επιχειρηματικό κόσμο. Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Σαμαράς κάνει ανοίγματα και πολλαπλασιάζει τα γεύματα με επιχειρηματίες, τραπεζίτες και στελέχη επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει επαναπροσέγγιση με τους ανθρώπους της αγοράς.

*Ευρώπη και σχέσεις με ΕΛΚ. Εν μέσω του ευρωσκεπτικισμού που αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα από μερικά στελέχη, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στις απόψεις του, αν και αυτό τον φέρνει αντιμέτωπο με μεγάλο τμήμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ειδικά το γαλλογερμανικό άξονα.

*Στελέχη. Πολλοί λένε ότι πρέπει σύντομα ο κ. Σαμαράς να αναδείξει τη νέα ομάδα στελεχών με τα οποία θα κυβερνήσει. Γι’ αυτό αρκετοί επιμένουν, ότι υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη της Ν.Δ. «να φτιάξει πέντε – έξι στελέχη που να μπορούν να γίνουν αύριο υπουργοί» και να μην κουβαλάνε βάρη από το παρελθόν.

Αρης Ραβανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.