Οι Ιταλοί πάνε στο Βουκουρέστι για να χωρίσουν με διαδικασίες – εξπρές και μικρό κόστος

Το ζευγάρι των 35χρονων Ιταλών πήρε το αεροπλάνο από την πόλη του, την Μπολόνια, για το Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Εκεί τους συνάντησε ένας σύμβουλος μιας ιταλικής εταιρείας, ο οποίος τους πήγε σ’ ένα γραφείο όπου υπέγραψαν έγγραφα με τα οποία ζητούσαν να γίνουν κάτοικοι της ρουμανικής πρωτεύουσας. Την ίδια ημέρα επέστρεψαν αεροπορικώς στο σπίτι τους.

Το ζευγάρι δεν θέλει να εγκαταλείψει την Μπολόνια ή τις δουλειές του εκεί. Θέλει απλώς να βάλει τέλος στο γάμο του. «Ενα κλασικό διαζύγιο απαιτεί υπερβολικά πολύ χρόνο, αν θέλεις να αναπρογραμματίσεις τη ζωή σου και να κάνεις μια νέα αρχή», λέει ο σύζυγος στην ανταποκρίτρια των «Νιου Γιορκ Τάιμς», ζητώντας να μην κατονομαστεί. Διότι στην Ιταλία ένα διαζύγιο απαιτεί χρόνια καθώς, για να εκδοθεί πρέπει το ζευγάρι να έχει περάσει τρία χρόνια σε διάσταση. Ενώ, στη Ρουμανία, το μόνο που χρειάζεται είναι να κατοικεί εκεί το ζευγάρι για έξι μήνες πριν υποβάλει το αίτημα. Το ζευγάρι των Ιταλών ελπίζει έτσι πως μέχρι τον Δεκέμβριο, επτά μήνες μετά το ταξίδι του στη Ρουμανία, θα είναι νομίμως διαζευγμένο.

Αξιωματούχοι και δικηγόροι στην Ιταλία λένε πως ολοένα και περισσότεροι Ιταλοί παρακάμπτουν τη μακροχρόνια και συχνά πολυδάπανη ιταλική διαδικασία του διαζυγίου και επωφελούνται από τη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία αναγνωρίζει τα διαζύγια που εκδίδονται σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος.

ΣΥΜΦΕΡΕΙ
Η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία είναι επίσης προορισμοί των Ιταλών που θέλουν να χωρίσουν, αλλά στη Ρουμανία το διαζύγιο είναι φτηνότερο και ευκολότερο. Η εταιρεία Divorzio Comodo (Εύκολο Διαζύγιο) που οργάνωσε το διαζύγιο του ζευγαριού από την Μπολόνια προσφέρει «all – inclusive» γρήγορα διαζύγια στη Ρουμανία, περιλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, από περίπου 3.500 ευρώ (έναντι 5.000 ευρώ στην Αγγλία και 7.000 στην Ισπανία). «Ηταν εύκολο», σχολιάζει ο σύζυγος από την Μπολόνια. «Το μόνο που έκανα ήταν να υπογράψω».

Ο αριθμός των Ιταλών που παίρνουν διαζύγιο στο εξωτερικό είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Ο Τζαν Ετορε Κασάνι, πρόεδρος της Ιταλικής Ακαδημίας Δικηγόρων για Θέματα Γάμου, λέει πως ο αριθμός αυτός αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που χαρακτηρίζει «ήττα για το ιταλικό σύστημα δικαιοσύνης». Η ένωσή του εκτιμά ότι τουλάχιστον 8.000 ζευγάρια έχουν πάρει διαζύγιο στο εξωτερικό τα πέντε τελευταία χρόνια.

Η δυσκολία της έκδοσης διαζυγίων στην Ιταλία και η ευκολία να πάρει κανείς ένα διαζύγιο αλλού στην Ευρώπη που να ισχύει και στην Ιταλία έχει δημιουργήσει μια μικρή βιομηχανία. «Είναι αλήθεια πως βλέπουμε να ανοίγουν γραφεία τα οποία προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες», λέει ο Ντιέγκο Σαμπατινέλι, γραμματέας του Ιταλικού Συνδέσμου για Γρήγορο Διαζύγιο, μιας ένωσης που συνδέεται με το Ριζοσπαστικό Κόμμα, το οποίο διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη νομιμοποίηση του διαζυγίου στην Ιταλία, το 1970. «Αν υπάρχει μια αγορά, υπάρχει μια ανάγκη», τονίζει. Η ένωσή του ασκεί πιέσεις στο Κοινοβούλιο για να απαλειφθεί ο προαπαιτούμενος τριετής χωρισμός. Η περίοδος αυτή ήταν πενταετής μέχρι που μειώθηκε το 1987, αλλά η νομική διαδικασία απαιτεί συνήθως τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια. Και, αν το διαζύγιο δεν είναι συναινετικό, εύκολα μπορεί να απαιτήσει 10 χρόνια. Σύμφωνα με τον Σαμπατινέλι, ο τριετής χωρισμός ήταν ένας «παράλογος συμβιβασμός» για να κατευναστεί το Βατικανό. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει το διαζύγιο, αν και επιτρέπει τις ακυρώσεις γάμων.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.