Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι μία Περιφέρεια σε κρίση. Κρίση που μεταφράζεται εδώ και αρκετούς μήνες, σε εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας και σε κλίμα αβεβαιότητας για όλους τους νέους και όχι μόνο ανθρώπους. Η ανάληψη τοπικών πρωτοβουλιών, για την καταπολέμηση της ανεργίας, μπορεί να επιφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. ΔΕΝ τα περιμένουμε όλα από την Κυβέρνηση και ΔΕΝ πιστεύουμε ότι τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, θα λύσουν το πρόβλημα, ειδικά μετά τις τελευταίες εξαγγελίες.

Πιστεύουμε πως, έστω και τώρα θα πρέπει να συντονίσουμε τη δράση μας, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στη Δυτική Μακεδονία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, για εκτόνωση της ανεργίας.
Ένας πυλώνας ανάπτυξης και συντελεστής εξόδου από την κρίση, αποτελεί ο πρωτογενής τομέας. Είμαστε μια ορεινή Περιφέρεια, που παράγει πλήθος, επώνυμων πολλές φορές, αγροτικών προϊόντων. Τα προϊόντα μας, λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου, αλλά και κλίματος, κατατάσσονται σε υψηλής ποιότητας. Το τελευταίο από μόνο του δεν επαρκεί.

Τα 200.000 περίπου ακαλλιέργητα στρέμματα στη Δυτική Μακεδονία το 2011, αποδεικνύουν το σημείο που βρισκόμαστε. Πως αυτό μπορεί να αντιστραφεί; Με ένα πλαίσιο συνολικού σχεδιασμού με τους παρακάτω άξονες:
• Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη μιας νέας υπερτοπικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με έμφαση και στον πρωτογενή τομέα , με κίνητρα για τη δημιουργία μικρών συνεταιριστικών σχημάτων, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που αξιοποιούν τοπικά ή και περιφερειακά πλεονεκτήματα, για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων.
• Στηρίζουμε με ουσιαστικές παρεμβάσεις, την κτηνοτροφία μας, καθώς και τη μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων. Παράλληλα προκρίνουμε και πριμοδοτούμε στις νέες επενδυτικές προτάσεις, τη συμβολαιακή γεωργία- κτηνοτροφία.
• Ως περιφέρεια υποστηρίζουμε το σύνολο των προϊόντων που παράγουμε και δημιουργούμε πρώτοι στην Ελλάδα, το Δημοπρατήριο των αγροτικών προϊόντων, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε.
• Αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, για να παρέχουμε εξειδικευμένες γνώσεις στους αγρότες και τα σχήματα λειτουργίας τους.
• Συνδιοργανώνουμε με τους Δήμους και τους αγρότες, μία εκδήλωση- γιορτή αγροτικών προϊόντων, ανά περιφερειακή ενότητα, με σκοπό την ανάδειξή τους αλλά και την απόκτηση ενιαίας ταυτότητας στην Περιφέρειά μας. Παράλληλα σε συνεννόηση με τα Επιμελητήρια αναζητούμε νέες αγορές, ακόμα και στο εξωτερικό. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, που διαθέτουν τα τοπικά μας προϊόντα, παρόλο που ο τουρισμός μας, περνά κρίση.
• Δημιουργούμε μία Επιτροπή, σκοπός της οποίας είναι η αναζήτηση- προσέλκυση κεφαλαίων, από Έλληνες της διασποράς, που κατάγονται συνήθως από τη Δυτική Μακεδονία, και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Περιφέρειά μας,
• Συνεργαζόμαστε με τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σε όλα τα επίπεδα και αξιοποιούμε τη γνώση που μας παρέχεται.
• Ξεκινούμε εκστρατεία ενημέρωσης, χωριό προς χωριό, σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη τη Δυτικομακεδονική Γη, για να πείσουμε κάθε πολίτη στην ύπαιθρο, ότι η Περιφέρεια μας μπορεί να παράγει επώνυμα, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.

Με ρεαλισμό, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, θα επιφέρει βελτίωση στο βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας και θα δημιουργήσει τις βάσεις για την έξοδο από την κρίση. Αν λοιπόν κάποιος δει με προσοχή τα προσωρινά αποτελέσματα, της τελευταίας απογραφής από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, εύκολα καταλαβαίνει ότι για να υπάρχει μέλλον στην Περιφέρειά μας, δεν αντέχουμε άλλο την πληθυσμιακή της αιμορραγία, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους.

Για να αντιστραφεί αυτό και να βγούμε από το τέλμα, εμείς δημιουργούμε τις συνθήκες, μακριά από σκοπιμότητες. Αποτινάζουμε τη μιζέρια του παρελθόντος. Προχωρούμε μπροστά.

Από τις Πρέσπες έως τη Διποταμία και από τη Δεσκάτη έως και το Λιβαδερό η Δυτικομακεδονική Γη, περιμένει να δεχθεί σπόρους που θα γεννήσουν προστιθέμενη αξία, για όλους τους Δυτικομακεδόνες. Την ευκαιρία αυτή δε δικαιούμαστε να τη χάσουμε, ένα περίπου χρόνο μετά τις περιφερειακές εκλογές.

*Γιάννης Παπαϊορδανίδης
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης
Περιφερειακού Συμβουλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.