Παράνομες χρηματοδοτήσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ δίνονταν από τη διοίκηση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών τη δεκαετία 1999-2009 για συνέδρια, διακοπές και διαμονές σε “πεντάστερα” ξενοδοχεία

Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι παράνομες χρηματοδοτήσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) τη δεκαετία 1999-2009, τις οποίες καταγράφει -σύμφωνα με πληροφορίες- πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, που θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες.

Οι επιχορηγήσεις στην ΠΟΣΤ, ακολουθώντας το πρότυπο χρηματοδοτήσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δίνονταν από τις διοικήσεις των ΕΛΤΑ για συγκεκριμένες δράσεις της Ομοσπονδίας όπως διοργανώσεις συνεδρίων, πρόγραμμα διακοπών των υπαλλήλων και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από τη διοίκηση της εταιρείας, όπως και οι επιχορηγήσεις της ΠΟΣΤ περιγράφονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο για τον εργατικό συνδικαλισμό, απαγορεύεται η απευθείας χρηματοδότηση των δευτεροβάθμιων οργανώσεων (ομοσπονδίες) από τις διοικήσεις, ενώ επιτρέπεται η αντίστοιχη διαδικασία για την επιχορήγηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων των πρωτοβάθμιων σωματείων. Στην περίπτωση των ΕΛΤΑ δεν προβλεπόταν καν η απόδοση τιμολογίων και παραστατικών από πλευρά της Ομοσπονδίας προς τη διοίκηση για τον έλεγχο των δαπανών.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής

Η έκθεση των ελεγκτών -σύμφωνα με πληροφορίες- αναφέρει, επίσης, ότι παρανόμως παρακρατούνται 8-12 ευρώ μηνιαίως από τους μισθούς των υπαλλήλων στα ΕΛΤΑ που ανήκουν στα 55 πρωτοβάθμια σωματεία, ποσό που φτάνει το 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο και αποδίδεται στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο.

Ο νόμος αντίστοιχα προβλέπει ότι τα ποσά των παρακρατήσεων αποδίδονται στα πρωτοβάθμια σωματεία και αυτά με τη σειρά τους παραχωρούν ένα ποσοστό στην Ομοσπονδία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στα έξοδα της Ομοσπονδίας περιλαμβάνονται διαμονές συνδικαλιστών σε πολυτελή “πεντάστερα” ξενοδοχεία γνωστής εταιρείας, που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα διακοπών των εργαζομένων των ΕΛΤΑ.

Τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ
Τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για το πόρισμα “φωτιά” του γενικού επιθεωρητή για τα ΕΛΤΑ, η διοίκηση της εταιρείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει για το θέμα ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται “διέπονται από τις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας”.

Επίσης, αναφέρει ότι στη συλλογική σύμβαση των ετών 2006-2007 (που ισχύει μέχρι σήμερα) προβλέπεται συγχρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων από τη διοίκηση και τους εργαζομένους. “Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν καταβλήθηκε κανένα ποσό από τα ΕΛΤΑ για το πρόγραμμα διακοπών το 2010 και το 2011”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο γ.γ της ΓΣΕΕ, κ. Ν. Κιουτσούκης, επιτίθεται προσωπικά στον κ. Ρακιντζή και τον χαρακτηρίζει ως “”ανεξάρτητο” καθοδηγούμενο από την κυβέρνηση, που ενώ η θητεία του έχει λήξει, ανέλαβε την εκκαθάριση του συνδικαλιστικού κινήματος”.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΤ, κ. Γ. Βασιλόπουλος, δήλωσε στο “Εθνος” ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις είναι σύννομες και με δήλωσή του καλεί τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή, να εγκατασταθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας για να ελέγξει όλα τα παραστατικά των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί.

ΣΤΑ 14,2 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ
Στα “χνάρια” της ΓΕΝΟΠ βάδιζε και η ΠΟΣΤ

Στα “χνάρια” της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ “περπάτησε” η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών. Σύμφωνα με πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που παραδόθηκε στην πρώην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη τον Απρίλιο, καταγράφονται αντίστοιχα επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 14,2 εκατ. ευρώ που λάμβανε η Ομοσπονδία εργαζομένων από τη διοίκηση της ΔΕΗ κατά το χρονικό διάστημα 1999 με 2010.

Οι επιχορηγήσεις, που είναι παρόμοιες με αυτές που δίνονταν από τα ΕΛΤΑ στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ταχυδρομεία, χαρακτηρίζονταν στο πόρισμα ως παράνομες και αντίθετες με τη νομοθεσία που απαγορεύει την ενίσχυση δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες.

Στο ίδιο πόρισμα διαπιστώνονταν πλημμελείς έλεγχοι των δαπανών από τις διοικήσεις της ΔΕΗ, ενώ ένα μέρος των εξόδων που πραγματοποιούνταν αφορούσε την κάλυψη πολυτελών ταξιδιών και την αγορά δώρων. Με απόφαση του νυν υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχουν διακοπεί οι επιχορηγήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ προς την Ομοσπονδία των εργαζομένων.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.