Ο νέος νόμος αναμένεται να ανοίξει παράθυρο…

Παράθυρο να τακτοποιηθούν μέσω του νέου νόμου για τα αυθαίρετα οι ημιυπαίθριοι και οι άλλοι παράνομα κλειστοί χώροι – όπως πατάρια και σοφίτες – σε ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά τις 2 Ιουλίου 2009 και είχαν εξαιρεθεί από τη ρύθμιση, αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος… «Είναι ένα θέμα που θα ξεκαθαρίσει στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα», λένε στελέχη του ΥΠΕΚΑ.

Μέχρι πρότινος, οι ίδιοι υποστήριζαν ότι «όταν τρέχουν δύο ρυθμίσεις παράλληλα, δεν μπορεί να συγχέονται δύο νόμοι,οπότε οι ημιυπαίθριοι δεν μπορεί να ενταχθούν στον νέο νόμο».
Στις ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων εντάσσονται τα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως τις 2 Ιουλίου 2009. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Δημήτρη Καψιμάλη, από τις 2 Ιουλίου 2009 μέχρι σήμερα οικοδομήθηκαν περισσότερα από 200.000 ακίνητα με κλειστούς ημιυπαίθριους και άλλους χώρους, τα οποία αν δεν τακτοποιηθούν δεν θα μπορεί να μεταβιβαστούν ή να πωληθούν.

Πάντως, εφόσον τελικά τακτοποιηθούν με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, η τακτοποίηση θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες τους 20% – 30% ακριβότερα από ό,τι το πρόστιμο εξαιτίας των προσαυξητικών συντελεστών, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ.
Αντίθετη πάντως σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδας (ΠΟΜΙΔΑ). Με χθεσινή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει: «Η ισχύουσα ρύθμιση για τη δήλωση αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριων χώρων θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει τους ημιυπαίθριους χώρους που άλλαξαν χρήση μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, για να μπορούν οι χώροι αυτοί να δηλωθούν με τον ισχύοντα νόμο και τα ισχύοντα πρόστιμα και όχι με τον νέο νόμο περί αυθαιρέτων και τα απαγορευτικά πρόστιμά του».

Στο μεταξύ, η παράταση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και των άλλων παράνομα κλειστών χώρων λήγει στα τέλη Οκτωβρίου – και όχι στις 30 Δεκεμβρίου όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η αλλαγή οφείλεται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, σε πίεση που ασκήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Οπως έλεγαν, «αν τελικά ίσχυε η παράταση έως τις 30 Δεκεμβρίου, τότε η καταβολή της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου θα παρατεινόταν έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012 και αυτό δεν το ήθελε το υπουργείο Οικονομικών αφού τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους πρέπει να καταγραφούν στο 2011».

Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ. Η πρώτη δόση του προστίμου για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων από την αρχή του χρόνου και μετά πρέπει να υποβληθεί μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Δεκεμβρίου (αντί για τις 29 Φεβρουαρίου 2012).

Διευκρινίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και των άλλων παράνομα κλειστών χώρων την είσπραξη ποσού 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, από το 2010 έως τον περασμένο Ιούλιο έχουν συγκεντρωθεί 540 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του ΤΕΕ μπορεί να συγκεντρωθούν άνω του 1 δισ. ευρώ. Μέχρι τις αρχές Αυγούστου είχαν υποβληθεί 630.268 αιτήσεις και έχουν δηλωθεί περίπου 900.000 παράνομα κλειστοί χώροι.

Προκόπης Γιόγιακας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.