Συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση δικαιώματος αλλά και για την προσαύξηση του τελικού ποσού

Πλασματικό χρόνο ασφάλισης από τέσσερα ως επτά έτη μπορούν να αναγνωρίσουν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 2011 ως το 2014. Ο συνολικός χρόνος των ετών που εξαγοράζονται συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 μπορούν να αναγνωρίσουν τέσσερα έτη, όσοι θεμελιώνουν το 2012 αναγνωρίζουν πέντε έτη, το 2013 έξι έτη και το 2014 και μετά επτά έτη.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης αναφέρονται αναλυτικά οι χρόνοι εξαγοράς, τα ποσά που πρέπει να καταβάλει ο ασφαλισμένος, καθώς και βασικά παραδείγματα για τη διευκόλυνση τόσο των υπηρεσιών όσο και των ασφαλισμένων.

Ο υπουργός Εργασίας ζητεί από τις υπηρεσίες όλων των Ταμείων να είναι προσεκτικές και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση στους ασφαλισμένους, καθώς σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης οι εισφορές που έχουν καταβληθεί για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων ασφάλισης δεν επιστρέφονται.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει επιπλέον:

1 Τον χρόνο σπουδών σε μέσες, τεχνικές, ανώτερες και ανώτατες σχολές.

2 Τα κενά διαστήματα ασφάλισης μετά την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση (ως ένα ημερολογιακό έτος). 3 Τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας.

4 Τον χρόνο απεργίας για τον οποίο υπάρχει κενό ασφάλισης.

5 Τον χρόνο μαθητείας, ως δύο έτη. Ως τέτοιος λογίζεται και η απασχόληση σε stage, ο χρόνος απασχόλησης σχολικών φυλάκων, η υπηρεσία σε ΜΟΜΑ.

6 Τον πλασματικό χρόνο για τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής τους, ο οποίος ανέρχεται σε έναν χρόνο για ένα παιδί, σε τρία χρόνια για δύο παιδιά και σε πέντε χρόνια για τρία παιδιά. Απαιτείται η συμπλήρωση τουλάχιστον 12 ετών υπηρεσίας (3.600 ένσημα) και αφορά και τους δύο γονείς όταν πρόκειται για συνταξιοδότηση με το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Στην περίπτωση συνταξιοδότησης με 15 έτη ασφάλισης στα 65 έτη (κατώτατη σύνταξη), τότε αφορά μόνο τη μητέρα και όχι τον πατέρα.

7 Τον χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας ως 300 ημέρες (ένα έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η επιδότηση ανεργίας. Συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης. 8 Τον χρόνο επιδοτούμενης ασθένειας ως 300 ημέρες (ένα έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που υπήρξε η ασθένεια. Επίσης, αφορά μόνο τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης.

9 Τον χρόνο απουσίας από την εργασία για τις μητέρες λόγω κύησης και λοχείας, έτσι όπως προσδιορίζεται από την εκάστοτε εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αφορά μόνο τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

10 Τον χρόνο εκπαιδευτικής άδειας, ως δύο έτη.

11 Τον χρόνο προσωρινής κράτησης και φυλάκισης για αδίκημα ανυπακοής ή ανυποταξίας στο οποίο υπέπεσαν οι στρατεύσιμοι επικαλούμενοι θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις. 12 Τον χρόνο που μεσολαβεί από την απόκτηση πτυχίου ως την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος για τους μηχανικούς.

13 Τον χρόνο άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και ως πέντε χρόνια πριν από την εγγραφή του επαγγελματία στον ΟΑΕΕ, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.

Προϋποθέσεις

Η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου ασφάλισης είναι εφικτή όταν συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

1 Ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2011. Αντιθέτως, όσοι θεμελιώνουν ή κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως τις 31.12.2010 δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

2 Οι μητέρες ανήλικων τέκνων, ασφαλισμένες από 1.1.1993 και μετά (νέες ασφαλισμένες), έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης από 1.1.2013 και εντεύθεν. Οι μητέρες ανήλικων τέκνων, ασφαλισμένες ως τις 31.12.1992, οι οποίες θεμελιώνουν ή κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις που ίσχυαν ως τις 31.12.2010, δεν έχουν δικαίωμα αναγνώρισης.

3 Οι αναγνωριζόμενοι χρόνοι, καθώς και ο χρόνος κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος έλαβε σύνταξη λόγω αναπηρίας, συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ασφάλισης.

4 Ο συνολικός χρόνος ο οποίος μπορεί να αναγνωριστεί είναι από τέσσερα ως επτά έτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ή και προαιρετικής ασφάλισης.

5 Από τα έτη ασφάλισης που αναγνωρίζονται αφαιρείται κάθε άλλος χρόνος, πραγματικός ή πλασματικός, που τυχόν έχει αναγνωριστεί με βάση άλλες διατάξεις.

ΔΟΛ Newsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.