Αιχμές άφησε για τον τρόπο που λειτούργησε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων

Την ώρα που η κοινή γνώμη και οι ποδοσφαιρόφιλοι της χώρας χλευάζουν την απόφαση αθώωσης του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας, των πρώτων ομάδων που κατηγορήθηκαν για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, η πολιτική ηγεσία της χώρας προσπαθεί να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος σημείωσε ότι «την ώρα που η UEFA δείχνει αποφασιστικότητα για την πάταξη των στημένων αγώνων η ελληνική αθλητική δικαιοσύνη μαλακώνει τις ποινές. Η Πολιτεία σέβεται τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, αλλά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου», τόνισε χαρακτηριστυικά ο κ. Γερουλάνος και συμπλήρωσε:

«Για το σκοπό αυτό αξιολογούμε συνεχώς την αξιοπιστία των συνομιλητών μας και χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: κρατικά χρήματα, κρατικά στάδια, κρατική τηλεόραση. Τις αποφάσεις μας θα τις ανακοινώσουμε συνολικά και συντεταγμένα».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5» τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα εξετάσει αν θα παρέμβει νομοθετικά, προκειμένου να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Πρόσθεσε επίσης ότι θα αποφασιστεί αν η Πολιτεία θα πρέπει να διαθέσει τα γήπεδα στις ομάδες, και αν ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό πρωτάθλημα.

Επίσης άφησε σαφέστατες αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, όσον αφορά τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποφάσεις της ΕΠΟ δημιουργούν απορίες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Νικητιάδη στον «ΒΗΜΑ 99,5»:

«Όχι, όχι καθόλου ενθουσιασμένος δεν είμαι για τις αποφάσεις και νομίζω ότι ο κύριος Γερουλάνος εξέφρασε την απορία του για το πως η UEFA να έρχεται και να τιμωρεί σε ένα περιστατικό με ένα τόσο αυστηρό τρόπο και να έρχεται η ελληνική αθλητική δικαιοσύνη και να μαλακώνει τόσο τις ποινές.

Στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, στη νότιο Μεσόγειο πάρα πολλά πράγματα δεν πάνε καλά και οπωσδήποτε στο χώρο του ποδοσφαίρου απαιτούνται μεγάλες ανατροπές. Εμείς ξεκινήσαμε, καταθέσαμε όπως είχαμε υποσχεθεί το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα υπάρξει βαθύς ενδελεχής έλεγχος στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών και η ελληνική δικαιοσύνη πραγματικά εξάλειψε όλα τα περιθώρια.

Ο κύριος Γερουλάνος νομίζω ήταν σαφής όταν έλεγε ότι πρώτον πρέπει να βλέπουμε και να συνεννοούμαστε με ποιους μιλάμε και με ποιους δεν μιλάμε, άρα θέτει κάποιο ζήτημα αξιοπιστίας σε σχέση με συνομιλητές. Δεύτερον, είπε ότι η πολιτεία έχει τα εργαλεία της που είναι πολύ συγκεκριμένα. Για παράδειγμα τα κρατικά γήπεδα είναι κρατικά γήπεδα. Και στα κρατικά γήπεδα αν πεις στον άλλο δεν παίζεις, δεν παίζει» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτισμού αφήνοντας αιχμές τόσο για την ΕΠΟ και τον πρόεδρό της κ.Σοφοκλή Πιλάβιο.

Θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα;
«Ο κύριος Γερουλάνος ερωτηθείς είπε ότι δεν βρίσκει λόγο πριν από αρκετό διάστημα να μην αρχίσει το πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή όπως βλέπετε οι αντιδράσεις είναι θερμότατες από όλο τον Τύπο. Αύριο, μεθαύριο θα μπορούμε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα να σκεφτούμε για τα μέτρα που θα λάβουμε. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρξει κάθαρση και οτιδήποτε αποτελεί εμπόδιο στην κάθαρση εμείς θα προσπαθήσουμε να το βγάλουμε από τη μέση.

Αν δεν πρόκειται να επιτευχθεί κάθαρση και απαιτείται να διακοπεί το πρωτάθλημα, θα πρέπει να διακοπεί το πρωτάθλημα.

Αλλά τονίζω ότι οτιδήποτε εμποδίζει την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, εμάς δεν πρόκειται να μας εμποδίσει. Θα προχωρήσουμε σε όποιο μέτρο μπορεί να προχωρήσει η πολιτεία, έτσι ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια. Καταρχήν θεωρητικώς το πρωτάθλημα δεν μπορεί να το σταματήσει η ελληνική πολιτεία έτσι; Την αρμοδιότητα για τη διακοπή του πρωταθλήματος δεν την έχει η πολιτεία.

Η αθλητική δικαιοσύνη επαναλαμβάνω αυτή τη στιγμή  εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να τη σεβόμαστε, θέλουμε να συνεχίσουμε να μην παρεμβαίνουμε στο έργο της, όμως οι αποφάσεις της μας κάνουν καταρχήν αν έχουμε απορίες.

Εμείς δεν έχουμε συζητήσει με την ηγεσία της ΕΠΟ για να δούμε ποια είναι η άποψη της  και τι ακριβώς έγινε και τι ακριβώς πιστεύει. Εμείς από την ΕΠΟ ζητήσαμε να επιβληθούν κάποια αυστηρότερα μέτρα στο πειθαρχικό της δίκαιο. Αυτό έγινε.

Ο υποβιβασμός προβλέπεται ως ποινή και είναι πολύ σημαντικό καθώς και όλες οι άλλες ποινές που προβλέπονται από την UEFA εμπεριέχονται πια και στο πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ.

Εμείς θέλουμε πράγματι την εξυγίανση και πρέπει να γίνουν ανατροπές. Και να είστε βέβαιος ότι όπως κάνουμε ανατροπές παντού συγκρουόμενοι με οποιαδήποτε συμφέροντα και το βλέπετε καθημερινώς αυτό και βλέπετε και το πολιτικό κόστος που υφίσταται η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας τις ευθύνες έναντι αυτού που αυτή θεωρεί ως καλό για το δημόσιο συμφέρον και για το καλό της πατρίδας, το ίδιο θα κάνουμε και για το ποδόσφαιρο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα συσκεφθούμε τις επόμενες μέρες, θα συζητήσουμε προκειμένου να δούμε κατά πόσο θα αποφασιστεί ένα, δύο τρία, ή και τρία μαζί ή και τέσσερα μαζί.»

Θα συνεχιστούν οι χορηγίες του ΟΠΑΠ;
«Θα πρέπει να συνεχίσει; Αυτά θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων που θα κάνουμε. Ο κύριος Γερουλάνος ήταν σαφής στην δήλωση του. Είπε κρατικά γήπεδα, κρατικά χρήματα και κρατική τηλεόραση. Αυτά που με ρωτάτε ο κύριος Γερουλάνος ήδη τα απήντησε με την δήλωση του. Θα κάτσουμε και θα δούμε.

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τα κρατικά μας γήπεδα σε ομάδες και σε ποιες ομάδες; Θα συνεχίσουμε να επιχορηγούμε και ποιους θα επιχορηγούμε; Θα συνεχίσει η τηλεόραση να δείχνει και ποιους θα δείχνει; Αυτά είναι θέματα, είναι τα εργαλεία που ανέφερε ο κύριος Γερουλάνος και που θα εξεταστεί αν πρέπει ή όχι να ενεργοποιηθούν, Νομίζω είναι θέμα κάποιων ημερών»

Γιώτης Παναγιωτάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.