Τέλη Αυγούστου το σχέδιο Σκανδαλίδη για τρία εκατομμύρια στρέμματα ξεχασμένης γης

Τρία εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων του Δημοσίου που παραμένουν στα αζήτητα εδώ και δεκαετίες πρόκειται να παραχωρηθούν από τον Σεπτέμβριο με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες, αρχίζοντας από τους Νομούς Σερρών, Εβρου και Αιτωλοακαρνανίας , σύμφωνα με “Τα Νέα”.

Τόσες είναι οι ξεχασμένες δημόσιες εκτάσεις που κατέγραψε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ξεκαθάρισε πρώτα ποιες είναι οι «καθαρές» και ποιες οι καταπατημένες. Τώρα αυτές θα διατεθούν με συμβάσεις διάρκειας από 5 έως και 25 ετών, αναλόγως του είδους της γεωργικής ή κτηνοτροφικής παραγωγής που θα επιλεγεί, με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 5 ευρώ το στρέμμα και με προτεραιότητα στους νέους αγρότες κάτω των 30 ετών.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο για την αξιοποίηση της αγροτικής γης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη σε Υπουργικό Συμβούλιο προς το τέλος Αυγούστου, ώστε να εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο με απόφαση που θα προσδιορίζει τα κριτήρια και τους όρους συμμετοχής.

Μέσω Διαδικτύου. Τα προς ενοικίαση στρέμματα θα προκηρυχθούν από τις Περιφέρειες μέσω Ιντερνετ. Βάζοντας ο ενδιαφερόμενος τον ΑΦΜ του στο σύστημα, τα στοιχεία του θα διασταυρώνονται αυτόματα με τη βάση δεδομένων του μητρώου αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων (όπου είναι εγγεγραμμένοι 60.000 παραγωγοί και εμφανίζονται τα πάντα, σχετικά με το ποιος καλλιεργεί τι και σε πόση έκταση) και με βάση τα κριτήρια θα βαθμολογείται. Οποιος από τους ενδιαφερομένους για το ίδιο αγροτεμάχιο πάρει την υψηλότερη βαθμολογία, σε αυτόν θα μισθώνεται και η έκταση.

Πριμ σε νέους. Η βαθμολογία κάθε αγρότη θα προκύπτει με βάση οκτώ συνολικά κατηγορίες κριτηρίων. Το σκεπτικό είναι να υπάρχει πριμοδότηση αν ο υποψήφιος:
* Είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
* Εχει ηλικία μέχρι 30 ετών.
* Διαθέτει πτυχίο γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ και ΤΕΙ).
* Κατέχει μικρό κλήρο (η σκέψη είναι να τεθούν ως οροφή τα 100 στρέμματα).
* Γειτνιάζει με το προς μίσθωση αγροτεμάχιο, καθώς έτσι θα μεγαλώσει ο κλήρος του.
* Από την καλλιέργεια που θα δηλώσει, παράγεται κάποιο από τα τρόφιμα που έχουν ενταχθεί στο καλάθι της συγκεκριμένης Περιφέρειας.
* Δηλώσει ότι θα παράγει ζωοτροφές. Στόχος του σχεδίου είναι να πέσει το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, οδηγώντας με τη σειρά του σε μείωση της τιμής του ελληνικού κρέατος, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό του εισαγόμενου.
Πριμ θα δίνεται και στους συνεταιρισμούς (τους υγιείς, όχι τις σφραγίδες).

Τέσσερις στόχοι.
Στόχος της συγκεκριμένης πολιτικής του υπουργείου είναι κατ’ αρχάς να αυξηθεί σημαντικά η ελληνική αγροτική παραγωγή. Αλλά το κυριότερο είναι ότι νέοι αγρότες θα εισέλθουν δυναμικά στον χώρο καλλιεργώντας προϊόντα με ζήτηση, όπως αυτά που εντάσσονται στα αγροτικά καλάθια. Ταυτόχρονα, μικρές σήμερα εκμεταλλεύσεις θα μεγαλώσουν, δηλαδή θα καταστούν πιο βιώσιμες και τα προϊόντα τους θα μπορούν να σταθούν καλύτερα στον διεθνή ανταγωνισμό. Και, τέλος, θα ενισχυθεί η ελληνική κτηνοτροφία μέσω της παραγωγής ζωοτροφών.

Γιώργος Φιντικάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.