Σήμερα η αιολική ενέργεια καλύπτει το 5,3%

Το ήμισυ των αναγκών ηλεκτροδότησης της ΕΕ θα μπορούσε να προέλθει από την αιολική ενέργεια μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία επανέλαβε τις προτάσεις της στην Επιτροπή για επιβολή στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές πέραν του 2020.

Σήμερα η αιολική ενέργεια καλύπτει το 5,3% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην ΕΕ. Η έκθεση της ΕΕΑΕ που ονομάζεται «Pure Power» , ισχυρίζεται ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι περισσότερο από το τριπλάσιο μέχρι το 2020, στο 18,4% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσοστό αυτό είναι το ιδανικό, και η ΕΕΑΕ παραδέχεται επίσης ότι η αύξηση θα μπορούσε να είναι μόνο στο 15,4%, το οποίο είναι σύμφωνο με μια ευρεία συναίνεση των προβλέψεων και από άλλες πηγές.

Για παράδειγμα η πρόβλεψη που έχουμε προσθέτοντας όλα τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές, δείχνει ότι η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να φθάσει στο 14% της ζήτησης στην ΕΕ μέχρι το 2020.

Παρομοίως οι προβλέψεις της Επιτροπής- η οποία χρησιμοποιεί το ενεργειακό μοντέλο PRIMES από το εργαστήριο Ε3Μ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου- ισχυρίζεται ότι η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να φθάσει στο 14,2% της συνολικής κατανάλωσης της ΕΕ μέχρι το 2020.

Ριζικές αξιώσεις για 2030-2050

Σε περίπτωση που οι προβλέψεις της ΕΕΑΕ μετουσιωθούν σε αξιώσεις για μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ηλεκτρισμού, η αιολική αγορά θα μπορούσε να φθάσει στο 28,5% μέχρι το 2030 και στο 50% μέχρι το 2050.

Ένας λόγος που η ΕΑΕΕ αξιώνει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό μεριδίου της αιολικής ενέργειας στην αγορά είναι το γεγονός ότι αυτά τα ποσοστά αφορούν στην αγορά ηλεκτρισμού αποκλειστικά σε επίπεδο κεντρικής θέρμανσης και μεταφορών- δηλαδή δύο μεγάλους χρήστες ενέργειας.
Τέτοιοι στόχοι θα αυξήσουν το τρέχον 19% του ανανεώσιμου ηλεκτρισμού, στο 34% το 2020 και στο 100% μέχρι το 2050, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ.

Ωστόσο η ένωση τονίζει ότι αυτά τα ποσοστά θα επιτευχθούν μόνο εάν οι χαράσσοντες πολιτική θέσουν τις σωστές προϋποθέσεις.

ΕΕΑΕ: Η Επιτροπή πρέπει να επιβάλει στόχους

Ο επικεφαλής πολιτικής της ΕΕΑΕ, Justin Wilkes, είπε ότι χρειάζεται νομοθεσία για τις ανανεώσιμες για την περίοδο μετά το 2020. Τόνισε στη EurActiv ότι οι στόχοι που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή για εκείνη την ημερομηνία έχουν ευεργετική δράση, ωστόσο πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότεροι στόχοι για την περίοδο μετά το 2020.

«Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τον Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια 2050 αργότερα μέσα στο έτος, και αυτό αποτελεί τέλεια ευκαιρία να δώσουν σαφή στόχο για τις ανανεώσιμες μετά το 2020», είπε.


ΣΚΑΪ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.