Στην τελική ευθεία για την υπογραφή βρίσκεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την εφαρμογή του Μέτρου 113, που αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση γεωργών και γεωργικών εργατών (καπνοπαραγωγών), το οποίο είναι ενταγμένο στον Άξονα 1 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας» και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 29.970.786 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από εθνικούς πόρους.

Σκοπός του μέτρου είναι η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων γεωργών, που έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού στις καπνοπαραγωγικές περιοχές το 2009, να αποχωρήσουν από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα, ώστε διασφαλίζοντας ένα ελάχιστο οικογενειακό εισόδημα να αναδιαρθρώσουν την εκμετάλλευσή τους, μέσω της εγκατάστασης νέων γεωργών και της βελτίωσης του μεγέθους της νέας εκμετάλλευσης που θα δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαιούχοι της ενίσχυσης μπορούν να κριθούν αγρότες (φυσικά πρόσωπα), ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– έχουν ενεργοποιήσει εκτατικά δικαιώματα καπνού προερχόμενα από καπνό το έτος 2009,

– είναι γεννηθέντες από την 1η Μαΐου 1948 έως και την 1η Μαΐου 1951,

– έχουν ασκήσει γεωργική δραστηριότητα τουλάχιστον 10 έτη πριν από το έτος της αποχώρησής τους και

– σταματούν για πάντα την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας για εμπορικούς σκοπούς, μεταβιβάζοντας σε διάδοχο την εκμετάλλευσή τους, με τουλάχιστον 10ετή μίσθωση ή πλήρη μεταβίβαση.

Το ύψος της ετήσιας αποζημίωσης για τους δικαιούχους ορίζεται μέχρι τις 6.000 ευρώ, ενώ θα καταβάλλεται κατ’ ανώτατο μέχρι το τέλος της Δ΄ προγραμματικής περιόδου (31/12/2015).

Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και έντυπα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), από τις οποίες και θα αξιολογείται. Στη συνέχεια, θα διαβιβάζεται στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ-Ανταγωνιστικότητα, όπου χωρίς περαιτέρω έλεγχο θα εκδίδεται η απόφαση ένταξης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.