Εκδήλωση την Κυριακή 7 Αυγούστου στο Κυπαρίσσι Γρεβενών

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Γρεβενών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και το Παράρτημα Γρεβενών Π.Ε.Α.Ε.Α. – Δ.Σ.Ε. διοργανώνουν εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον Στρατηγό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Δ.Σ.Ε.) Νίκο Θεοχαρόπουλο – Καπετάν «Σκοτίδα».

Η εκδήλωση θα γίνει στο Κυπαρίσσι Νομού Γρεβενών την Κυριακή 7 Αυγούστου 2011 και ώρα 11 π.μ. στο χώρο τοπο-θέτησης του ανδριάντα του κοντά στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό από εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ομιλία από την Παναγιώτα Ντάγκα Γραμματέα της Ν.Ε. Γρεβενών του Κ.Κ.Ε. και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του αγωνιστή του Δ.Σ.Ε.

Για τη μεταφορά όσων επιθυμούν να πάρουν μέρος στην εκδήλωση θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το ρολόϊ της πλατείας λαχαναγοράς (Πλατεία Ελευθερίας) Γρεβενών το πρωί της Κυριακής, ώρα 9 π.μ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ του Νίκου Θεοχαρόπουλου, Καπετάν «Σκοτίδα»
Μια ξεχωριστή μορφή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Πρότυπο λαϊκού ηγέτη.
Γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι Γρεβενών το 1915 από γονείς εργάτες και αγρότες..
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του καλείται να υπηρετήσει τη θητεία του. Επιλέγεται για τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και αποφοιτά με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός διακρίνεται για τη γενναιότητα και τη μαχητικότητά του και παρασημοφορείται για ανδραγαθία.

Μπήκε από τους πρώτους στις γραμμές του ΕΛΑΣ και αναδείχτηκε στη Διοίκηση του Αρχηγείου Πϊνδου. Οι εξαίρετες ικανότητές του τον ανέδειξαν γρήγορα σε καθοδηγητή του Αρχηγείου. Πήρε μέρος και διακρίθηκε σε πολλές μάχες όπως του Σνιχόβου, του Φαρδυκάμπου και άλλες, καθώς  και στον αφοπλισμό Αστυνομικών Τμημάτων.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας διώχθηκε και αναγκάστηκε πολύ γρήγορα να βγει στο βουνό.

Το φθινόπωρο του 1946 σχηματίζει την πρώτη ομάδα των Ενόπλων Καταδιωκομένων και από το Νοέμβρη του 1947 του ανατέθηκε η Διοίκηση του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας του Δ.Σ.Ε. Ονομάστηκε διαδοχικά Αντισυνταγματάρχης, Συνταγματάρχης και Υποστράτηγος του Δ.Σ.Ε.

Το 1948 του ανατέθηκε η Διοίκηση της 11ης Μεραρχίας και αργότερα η Διοίκηση της 10ης Μεραρχίας του Δ.Σ.Ε.   Διακρίθηκε για την παλικαριά του στο πεδίο της μάχης. Διέθετε μεγάλη τακτική αντίληψη, ήταν εφευρετικός σε στρατιωτικές κινήσεις και τολμηρός στους στρατιωτικούς ελιγμούς. Ενέπνεε εμπιστοσύνη και σιγουριά στους άνδρες του και σκορπούσε το φόβο στους αντιπάλους του. Είχε πλούσια τα χαρίσματα και τις αρετές του λαϊκού ηγέτη. Ήταν σεμνός αγωνιστής και διέθετε ανώτερο ήθος.

Ο Καπετάν Σκοτίδας ήταν που κατέλαβε τη Νάουσα και την κράτησε 4 μέρες. Το τελευταίο διάστημα ήταν επικεφαλής του Γραφείου Επιχειρήσεων του Γενικού Αρχηγείου του Δ.Σ.Ε.

Λίγες ημέρες πριν την υποχώρηση του Δ.Σ.Ε. στις Λαϊκές Δημοκρατίες, στις 11 Αυγούστου 1949 ένα αεροπορικό βλήμα τον έριξε νεκρό στο Βίτσι, πολεμώντας με γενναιότητα και συνέπεια τον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και τον ντόπιο μοναρχοφασισμό.

Οι αγώνες του Σκοτίδα για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και λαϊκά κυρίαρχη θα μείνουν αιώνια παρακαταθήκη, φάρος που θα φωτίζει τον δρόμο της νέας γενιάς στις καταβολές, τα οράματα και τα ιδανικά του ΕΑΜ.

Ο λαός των Γρεβενών και του Βοϊου που θα τον θυμάται για τα κατορθώματά του αλλά και το αγωνιστικό του φρόνημα τον έκανε θρύλο και τραγούδι

Η Ν.Ε. Γρεβενών του Κ.Κ.Ε
Το Παράρτημα Γρεβενών Π.Ε.Α.Ε.Α. – Δ.Σ.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.