ΠΑΟ-Μακάμπι Τελ Αβίβ, ΑΕΚ-Ντιναμό Τιφλίδας, ΠΑΟΚ-Καρπάτι Λβιβ και Ολυμπιακός Βόλου-Παρί Σ.Ζ. τα ζευγάρια

Ο δρόμος για την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ είναι ανοιχτός για τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ μετά την κλήρωση για τη φάση των πλέι οφ. Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός Βόλου, ο οποίος, ούτως ή άλλως, κινδυνεύει με αποκλεισμό από τη διοργάνωση λόγω της υπόθεσης των «στημένων», θα έχει το δυσκολότερο έργο.

Ο ΠΑΟ θα αντιμετωπίσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ από το Ισραήλ, η ΑΕΚ τη Ντιναμό Τιφλίδας από τη Γεωργία, ο ΠΑΟΚ την ουκρανική Καρπάτι Λβιβ και ο Ολυμπιακός Βόλου τη  γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν, σε μια αναμέτρηση όμως που είναι αμφίβολο ακόμη αν θα πραγματοποιηθεί.

Οι αγώνες είναι προγραμματισμένοι να γίνουν στις 18 και 25 Αυγούστου. Βάσει της κλήρωσης ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί στον πρώτο αγώνα την Καρπάτι στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός Βόλου την Παρί στο Πανθεσσαλικό. Ωστόσο, εκκρεμεί ο ορισμός της έδρας για τους αγώνες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ εξαιτίας της κοινής χρήσης του ΟΑΚΑ. Τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Κίτρινοι κληρώθηκαν ως φιλοξενούμενοι στο πρώτο ματς…

Αναλυτικά, το προφίλ των ευρω-αντιπάλων των ελληνικών ομάδων:

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Καλή στο… μπάσκετ
Το άκουσμα του ονόματος Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για χαμόγελα στον Παναθηναϊκό, δεδομένου του «κάζου» που είχε υποστεί στο ξεκίνημα της περασμένης σεζόν ο «αιώνιος» αντίπαλος Ολυμπιακός. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν αποκλειστεί στη γ’ προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μακάμπι, η οποία δεν φημίζεται τόσο για τις ποδοσφαιρικές όσο για τις μπασκετικές αρετές της.

Μέχρι το 1980 πάντως ήταν μια από τις πιο ισχυρές ομάδες στο Ισραήλ έχοντας κατακτήσει 14 εθνικά πρωταθλήματα και δύο Πανασιατικούς τίτλους. Ακολούθησαν χρόνια… ξηρασίας και η Μακάμπι επανήλθε στο προσκήνιο του ισραηλινού ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία, δίχως όμως και πάλι μεγάλες επιτυχίες (εξαιρουμένου του τίτλου που κατέκτησε το 2003). Την περασμένη σεζόν τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, ενώ για να φτάσει μέχρι τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ απέκλεισε την Κχαζάρ από το Αζερμπαϊτζάν με συνολικό σκορ 3-1 και τη Ζελέζνιτσαρ από τη Σερβία με δύο νίκες και απολογισμό τερμάτων 8-0!

Η Μακάμπι που ιδρύθηκε το 1906 αγωνίζεται στο χωρητικότητας μόλις 14.700  γήπεδο «Μπλούμφιλντ», το οποίο όμως δεν αποτελεί «καυτή» έδρα. Ο Ισραηλινός Ρομπέρτο Κολαούτι αποτελεί το ισχυρό επιθετικό όπλο της Μακάμπι καθώς ήδη έχει σκοράρει τέσσερις φορές στα προκριματικά, ενώ ο Βόσνιος Χάρις Μεντουντζανίν είναι ο κινητήριος μοχλός στα χαφ. Ωστόσο, η ομάδα του ισραηλινού κόουτς κ. Μότι Ιβανίρ, η οποία ως επί το πλείστον απαρτίζεται από γηγενείς ποδοσφαιριστές, φημίζεται κυρίως για το ομαδικό παιχνίδι της.

Ντιναμό Τιφλίδας: Το καμάρι της Γεωργίας
Ισπανική χροιά θα έχουν οι μονομαχίες της ΑΕΚ με την Ντινάμο Τιφλίδας καθώς την μπαγκέτα των δύο ομάδων κρατούν δύο ίβηρες προπονητές. Από τη μία ο κ. Μανόλο Χιμένεθ και από την άλλη ο συμπατριώτης κ. Αλεξ Γκαρσία, πρώην τεχνικός στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα.

Από την Ισπανία προέρχεται και το μεγάλο αστέρι της ομάδας από τη Γεωργία, ο νεοαποκτηθείς ακραίος μεσοεπιθετικός Χίσκο Μουνιόθ, ποδοσφαιριστής με αξιοπρόσεκτη καριέρα στην Πριμέρα Νιβισιόν όπου αγωνίστηκε με τις Βαλένθια (40 ματς – 5 γκολ) και Μπέτις (73 ματς – 8 γκολ).

Η Ντινάμο Τιφλίδας θεωρείται βάσει τίτλων (13 πρωταθλήματα) η σπουδαιότερη ομάδα της Γεωργίας αλλά και ένας από τους συλλόγους που διακρίθηκαν ιδιαίτερα στα ποδοσφαιρικά χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης και ειδικά τη δεκαετία του ’70 όταν ανακηρύχθηκε δις πρωταθλήτρια της ενιαίας λίγκας.

Ωστόσο ως η μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της αναγνωρίζεται η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1981, όταν και επικράτησε στον τελικό του Ντίσελντορφ της γερμανικής Καρλ Τσάις Ιένα με 2-1. Από την ημέρα που η Γεωργία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1990, η Ντινάμο κυριαρχεί στις εγχώριες διοργανώσεις έχοντας κατακτήσει 13 πρωταθλήματα και 8 Κύπελλα.

Η ΑΕΚ θα είναι η τέταρτη ελληνική ομάδα που θα αντιμετωπίσει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τη σεζόν 1980-81, όταν κατέκτησε και το Κύπελλο Κυπελλούχων, είχε αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο την Καστοριά. Στο Καυταντζόγλειο, στις 17/9/80, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισοπαλίες 0-0, ενώ οι Γεωργιανοί επικράτησαν με 2-0 στη ρεβάνς.

Τη σεζόν 2004-05 βρέθηκε στο δρόμο του Πανιωνίου στη φάση ομίλων του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σε αγώνα ο οποίος τελείωσε με το θριαμβευτικό 5-2 υπέρ των Κυανέρυθρων στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Πριν από δύο χρόνια, το καλοκαίρι του 2008, αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό για τον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Πράσινοι πήραν το 0-0 στη Γεωργία και επικράτησαν με 2-0 στο ΟΑΚΑ.

Χιμένεθ: Χρειάζεται προσοχή
Αναφερόμενος στην κλήρωση ο προπονητής της ΑΕΚ κ. Χιμένεθ τόνισε: «Σίγουρα ένα σημαντικό ζήτημα είναι το ότι δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την ομάδα με την οποία κληρωθήκαμε και χρειάζεται προσοχή για να μην αιφνιδιαστούμε. Η Ντινάμο Τιφλίδας απέκλεισε ήδη τρεις ομάδες για να φτάσει ως εδώ και αυτό αποδεικνύει ότι είναι αξιόμαχη. Βρίσκεται σε ανώτερο στάδιο προετοιμασίας από εμάς και είναι πιο έτοιμη, αφού έχει παίξει αρκετά παιχνίδια, αλλά θεωρώ ότι η πρόκριση είναι στο χέρι μας».

Καρπάτι: Η μικρομεσαία ουκρανή
Μια από τις μικρομεσαίες ομάδες του ουκρανικού πρωταθλήματος είναι η προσεχής αντίπαλος του ΠΑΟΚ. Η Καρπάτι που εδρεύει στην πόλη Λβιβ (πρώην Λβοβ) δεν έχει να επιδείξει διακρίσεις στην ιστορία της με εξαίρεση την κατάκτηση έκπληξη του Κυπέλλου της Σοβιετικής Ενωσης το 1969, αν και δεν αγωνίζονταν στην πρώτη κατηγορία. Μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία από το 1991 ενώ υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική το 2004 για να επιστρέψει το 2006 στα ουκρανικά σαλόνια.

Το ρόστερ της στηρίζεται σε ουκρανούς και σε αρκετούς λάτιν ποδοσφαιριστές. Αρχηγός είναι ο 26χρονος χαφ Ιγκόρ Κουντόμπιακ που αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και υπήρξε διεθνής με την εθνική Ελπίδων της Ουκρανίας. Στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται από το 2008 ο 45χρονος προπονητής Ολε Κονόνοφ με θητεία σε ομάδες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας μεταξύ των οποίων και της Σέριφ.

Εδρα της είναι το στάδιο Ουκράινα που έχει υποστεί πολλές βελτιώσεις από το 1963 που άνοιξε τις πύλες του και είναι χωρητικότητας 29004 θεατών. Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ  αντιμετώπισε την Σεν Πάτρικς στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και προκρίθηκε εύκολα με δύο νίκες, 2-0 και 1-3. Στο ουκρανικό πρωτάθλημα ξεκίνησε άσχημα και έχει μία ισοπαλία και τρεις ήττες.

Παρί Σ.Ζ.: Η… παριζιάνα
Η Qatar Investment Authority αγόρασε το 70% των μετοχών της Παρί και έφερε μαζί της απεριόριστα πετροδόλαρα, με τα οποία η παριζιάνικη ομάδα έχει ήδη ενισχυθεί σημαντικά. Ο Μενέζ από την Ρόμα, ο Σισόκο από τη Γιουβέντους, ο Ματουιντί από την Σεντ Ετιέν, ο Γκαμέιρο από την Λοριάν και το… κερασάκι στην τούρτα, ο Παστόρε από την Παλέρμο αντί 42 εκατ. ευρώ (!) αποτελούν τις σημαντικότερες μεταγραφικής κινήσεις της Παρί, που στοχεύει στην κατάκτηση του Σαμπιονά.

Μολονότι αποτελεί μια από τις ευρύτερα γνωστές γαλλικές ομάδες, ιδρύθηκε μόλις το 1970, έπειτα από την ένωση της Paris FC και της Stade Saint-Germain. Η ομάδα άρχισε να αγωνίζεται στην Ligue 1 από το 1974 και θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους συλλόγους στην χώρα, έχοντας κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Γαλλίας, 8 κύπελλα και 3 Λιγκ Καπ.

Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι η μόνη γαλλική ομάδα, μαζί με την Ολίμπικ Μαρσέιγ, που έχει κερδίσει ευρωπαϊκό τρόπαιο (το κύπελλο UEFA το 1996). Το γήπεδο της Παρί είναι το ιστορικό Παρκ ντε Πρενς με χωρητικότητα 48.713 θεατών, έδρα στην οποία αγωνίζεται από το 1974.

Γιάννης Σκόκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed