Πιθανόν ανά μήνα θα τα παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι

Ραβασάκια της Εφορίας για την εισοδηματική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, την έκτακτη εισφορά για Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σκάφη και πισίνες, θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν σταδιακά οι φορολογούμενοι από τα τέλη Αυγούστου.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τρόπους για τον επιμερισμό αυτών των βαρών με την αποστολή, πιθανότατα, ενός σημειώματος ανά μήνα στον κάθε υπόχρεο, ούτως ώστε να μη συμπέσουν όλα μαζί και να μην επιβαρύνουν δραματικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αν, δηλαδή, κάποιος πρέπει να πληρώσει τόσο εισφορά αλληλεγγύης όσο και τέλος επιτηδεύματος, να μην περιλαμβάνονται και τα δύο μαζί στο ίδιο σημείωμα – όπως εισηγούνται οι υπηρεσιακοί παράγοντες – άλλα να αποσταλούν δύο διαφορετικά ειδοποιητήρια, για παράδειγμα ένα τον Σεπτέμβριο και ένα τον Οκτώβριο.

Απομένει επίσης να ξεκαθαριστεί ο τρόπος πληρωμής των εισφορών, σε πόσες δηλαδή δόσεις θα μπορεί να γίνει, το ελάχιστο ύψος της καθεμιάς από αυτές, αν θα παρέχεται έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση κ.λπ.

Οι… λυπητερές.
Υπενθυμίζουμε ότι προς τα τέλη Αυγούστου, δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια για την περαίωση «Νο 2» καθώς και ότι στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί σε όλους τους κατόχους οχημάτων και τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2012.

Αναλυτικά:
* Εισφορά αλληλεγγύης: τέλη Αυγούστου αναμένεται να αρχίσει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η αποστολή των σημειωμάτων για την καταβολή της εισοδηματικής εισφοράς για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Οι υπηρεσίες της ΓΓΠΣ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για τα περυσινά εισοδήματα, θα εντοπίσουν τους υπόχρεους, θα υπολογίσουν την εισφορά και θα τους αποστείλουν τα ειδοποιητήρια. Η εισφορά για όσους έχουν δηλώσει εισοδήματα μεταξύ 12.000-20.000 ευρώ θα είναι από 121 έως 200 ευρώ, και για εισοδήματα πάνω από 20.000 και ώς 50.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 408-1.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα κυμανθεί από 1.500 έως 3.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, από 4.000 ευρώ και πάνω.

* Τέλος επιτηδεύματος: η αποστολή του σημειώματος, ύψους 300 ευρώ, θα αφορά περίπου 800.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με μπλοκάκι, ακόμη και όσοι είχαν πέρυσι το μπλοκάκι τους σε αδράνεια.

* Εκτακτες εισφορές: πρόκειται για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς από ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, σκαφών αναψυχής, καθώς και από όσους έχουν πισίνες.

* ΕΤΑΚ και ΦΑΠ: τέλος, εντός του 2011 πιθανό να έχει ολοκληρωθεί τόσο η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 όσο και του ΦΑΠ του 2010.

Γιώργος Φιντικάκης – TA NEA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.