Παγώνουν μισθολογικές προαγωγές

Στη δραστική περικοπή των επιδομάτων, από 10% έως και 50%, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο από 1ης Ιουλίου κόβει τις υπερωρίες και παγώνει τις μισθολογικές προαγωγές.
Η νέα μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συνέπεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, επέρχεται από:

** Την εγκύκλιο του υπουργείου, διευκρινιστική του Εφαρμοστικού Νόμου, βάσει της οποίας τίθενται σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου 2011 οι μειώσεις των υπερωριών μέχρι και 20 ώρες ανά υπάλληλο το μήνα, το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης ή μισθολογικής προαγωγής για υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ (παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που βρίσκονταν στις 30/6/2011) και η αναστολή της χορήγησης επιπλέον ποσοστού 4% στο επίδομα χρόνου υπηρεσίας. Αναστέλλονται και οι μισθολογικές προαγωγές για δικαστικούς, προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατρούς ΕΣΥ, καλλιτεχνικό προσωπικό Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και Λυρικής Σκηνής, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Λιμενικό, επαγγελματίες οπλίτες.

** Την κατάθεση τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών βάσει της οποίας περιορίζονται μέχρι και 50% τα 22 επιδόματα που λαμβάνουν κατά περίπτωση δικαστικοί, γιατροί, αρχιερείς, εκπαιδευτικοί και σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Το συνολικό όφελος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 351 εκατ. ευρώ, και ειδικά για φέτος στα 175,5 εκατ. ευρώ καθώς εφαρμόζεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι περικοπές στα επιδόματα ξεκινούν από 10% για ειδικές πρόσθετες αμοιβές ή επιδόματα αποτελεσματικότητας και φτάνουν μέχρι 50% για το κίνητρο απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Ειδικά για το κίνητρο ή πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, η μείωση φτάνει στο 30%, αλλά αν το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 200 ευρώ τότε θα μειώνεται 15%.

Η μείωση των επιδομάτων αποτελεί την αρχή του νέου κύκλου περικοπών στο Δημόσιο, ο οποίος θα κορυφωθεί με την κατάθεση στη Βουλή του Ενιαίου Μισθολογίου μέσα στον Αύγουστο. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει, και δη οι ηγέτες της Ευρώπης στην τελευταία σύνοδο κορυφής, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως υποχώρηση ως προς τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο. Αλλωστε, το Μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση τη δεσμεύει για εξοικονόμηση 2.195 εκατ. ευρώ από το 2011 έως και το 2015 μόνο από το μισθολογικό κόστος.

ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.