Στο “πόδι” όλη η Ευρώπη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για πιθανές διασυνδέσεις του δράστη της μαζικής δολοφονίας στη Νορβηγία, την ώρα που νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για το πώς σχεδίασε και εκτέλεσε τη δολοφονία 76 ανθρώπων.
Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι μόλις 90 λεπτά πριν τις επιθέσεις ο Νορβηγός έστειλε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 1.003 ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη το μανιφέστο του. Ήδη, η βρετανική αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τους 250 αποδέκτες αυτού του email που εντοπίστηκαν στη Βρετανία, ενώ η αστυνομία της Στουτγκάρδης έκανε εφόδους σε σπίτια ακροδεξιών σε μια επιχείρηση που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Τύπος αναφέρει ότι την ώρα που σκότωνε άκουγε με ακουστικά μουσική από την ταινία ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και τη μουσική Reqviem for A Dream, τόσο δυνατά ώστε να μην ακούει τις κραυγές των θυμάτων του.

Πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν την Τετάρτη ποσότητα εκρηκτικών στη φάρμα που είχε νοικιάσει ο Άντερς Μπρέιβικ ως “βιτρίνα” για να προμηθευτεί λιπάσματα και χημικές ουσίες για τις βόμβες του. Από τους 6 τόνους λιπασμάτων που αναφέρει στο μανιφέστο του, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι 5, αφήνοντας μετέωρα ερωτηματικά για την πιθανότητα να υπάρχουν κάπου κι άλλες βόμβες που δεν έχουν ακόμη εκραγεί.

Όπως προκύπτει ο δράστης πειραματιζόταν επί χρόνια με εκρηκτικές ουσίες στην αυλή του σπιτιού του και ως μέλος του σκοπευτικού ομίλου της Νορβηγίας συμμετείχε σε 13 εκπαιδευτικά σεμινάρια για να αποκτήσει την άδεια οπλοφορίας.

Βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι ο 32χρονος είναι πιθανόν να μεταφερθεί στη φυλακή Χάλντεν, την “πιο ανθρώπινη φυλακή στον κόσμο”, όπως έχει χαρακτηριστεί. Βρίσκεται κοντά στο Όσλο, εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο περίπου και θεωρείται σωφρονιστικό ίδρυμα πολυτελείας, χωρίς σίδερα στα παράθυρα και με άοπλους φρουρούς, που αποβλέπει στην επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.
Προς το παρόν, πάντως, ο δράστης βρίσκεται σε απομόνωση, στα κρατητήρια Σαντ-βίκα Ιλα, δυτικά του Οσλο, σε ένα κελί επτά τετραγωνικών.

Ευρωβουλευτής της Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία χαρακτήρισε θετικές κάποιες από τις σκέψεις του Μπρέιβικ, αλλά η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία έσπευσε να πάρει αποστάσεις διαγράφοντας έναν βουλευτή της που εκφράστηκε θετικά στο blog του για τον 32χρονο Νορβηγό. Οι ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη γενικότερα φαίνεται να αποστασιοποιούνται γιατί φοβούνται ότι η τραγωδία στη Νορβηγία μπορεί να βλάψει την επιχειρηματολογία τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.